Rennes w sobotę przegrywając finał Pucharu Ligi ostatecznie zaprzepaściło ten sezon. Może potoczyłoby się to inaczej gdyby nie kontuzja Erdinga w pierwszej połowie ale teraz to można gdybać. Fakt faktem że Czerwono-Czarni grają w obronie totalny piach. Dorobek Saint-Etienne skończył się na jednej bramce tylko dzięki fatalnej skuteczności Zielonych (patrz pudło Cohade). Dzisiaj czytam, że Kana-Biyik prawdopodonie już w tym sezonie nie zagra. Biorąc pod uwagę, iż kontuzjowani z obrońców są także Danze, Ilunga i Théophile-Catherine defensywa Rennes personalnie wygląda w tej chwili fatalnie. Dodać do tego niepewnego Costila i nieszczęście gotowe
Troyes ostatnio co prawda nie grzeszyło skutecznością kończąc mecze z Nancy i PSG bez zdobyczy bramkowej (choć sytuacji nie brakowało) ale taki stan rzeczy odbili sobie w Pucharze Francji pokonując Nancy 3-0 i biorąc sobie tym samym rewanż za mecz w lidze. Sytuacja beniaminka w
ekstraklasie jest nieciekawa i już wiadomo, że tylko cud mógłby sprawić by Troyes pozostało w
Ligue 1 na przyszły sezon. Póki co nie mają nic do stracenia i liczę, że na Route de Lorient pokażą trochę rozmachu w ofensywie. Tym bardziej, że Rennes w obronie jest tragiczne i absolutnie można ich pokonać. W tym sezonie obie drużyny spotkały się już dwukrotnie. Dwa razy wygrało Rennes ale wynik oscylował na styku. Myślę, że i tym razem można spodziewać się wyrównanego spotkania z kilkoma golami. Mam co prawda lekkie wątpliwości co pokaże w ofensywie Rennes pod nieobecność Erdinga, ale u siebie nie powinni złożyć broni. Zobaczymy czy Troyes wywiezie z Bretanii jakieś punkty. Kto chce może ryzykować x2 ale mi bardziej odpowiadają typy na bramki w tym spotkaniu i tak też mam zamiar zagrać.
BTS @ 1,78
Troyes strzeli @ 1,52
Betsafe
Jeśli chodzi o drugie spotkanie to nie mam za bardzo na nie pomysłu. Ajaccio to przede wszystkim drużyna własnego boiska, na wyjazdach wypadają dużo gorzej. Jeśli grają z mocniejszym rywalem to nawet nie próbują zaatakować i skupiają się na utrzymaniu bezbramkowego remisu. Tak było z Marsylią i PSG, przypuszczam że tak też będzie dzisiaj. Szczególnie że jest parę osłabień w drugiej linii. Kontuzjowany jest Faty, piłkarz od czarnej roboty a na skutek zawieszenia nie zagra Belghazouani, który z kolei jest ważnym ogniwem w grze ofensywnej. Ajaccio nie zdołało strzelić gola w trzech ostatnich meczach wyjazdowych i wątpię żeby dzisiaj się przełamali. Saint-Etienne potrafi zagrać dobrze taktycznie i utrzymanie czystego konta będzie dla Zielonych bardzo ważne. Piszę, że bardzo ważne bo dzisiaj absolutnie potrzebne są im trzy punkty a o te będzie ciężko jeśli stracą gola. Saint-Etienne ma cały czas szanse na trzecie miejsce w lidze i awans do
LM ale nie mogą absolutnie pozwolić sobie na jakąkolwiek stratę punktów. Galtier nie może dzisiaj skorzystać z usług Hamoumy i Lemoine ale nie są to jakieś wielkie osłabienia. W środku pola zrobi się ten sposób miejsce dla Bodmera, który od Lemoine'a jest o wiele lepszym kreatorem gry. Brak Romaina też nie musi być wcale widoczny. Mollo Brandao i Auba powinni pociągnąć grę w ofensywie. Moim zdaniem ASSE wygra ale kurs jest trochę niski i wciąż nie wiem czy warto grać czy lepiej poczekać i próbować na
live. Dość fajny kurs jest na brak gola Ajaccio ale że nie lubię grać takich zakładów to nie będę próbował takiego rozwiązania. ????