Legia - Wisła K.
mój typ: X
Legia u siebie, a Legia na wyjeździe to tak jakby dwie różne drużyny, poza tym skoro w 29. kolejce Legia potrafiła u siebie podzielić się punktami z Koroną, to dlaczego nie miałaby tego dokonać również Wisła(dotychczas równie słaba na wyjazdach co Korona), zwłaszcza że Wisła zaczyna coś przebąkiwać o załapaniu się do europejskich pucharów, co zdaje się nie jest wcale nierealne, biorąc pod uwagę, że przepustkę do Europy może dać również 4 miejsce na koniec sezonu(zdaje się, że gdy Lech zdobędzie PP, a w lidze zajmie miejsca 2-3, to 4 pozycja w tabeli da awans do eliminacji
LE), wystarczy tylko dogonić Lechię, z którą Wisła w kolejnej kolejce gra u siebie, dla Wisły 5 miejsce na koniec sezonu byłoby jak zajęcie 4 miejsca na Olimpiadzie, czyli porażka. Dla mnie Wisła to najmocniejsza drużyna z drugiej czwórki tabeli, która na dodatek bardzo chce wskoczyć do pierwszej czwórki, a ostatnia porażka z Górnikiem Łęczna o niczym nie świadczy, zaś Legia zazwyczaj u siebie gra jakoś słabiej z drużynami teoretycznie gorszymi od siebie. Wisła nie ma nic do stracenia, a do zyskania utrzymanie kontaktu z Lechią, więc stawiam na remis, dla Legii jednak pojedynki z Wisłą są dalej prestiżowe, więc nie wypada ich przegrywać.
Śląsk Wrocław - Górnik Łęczna
mój typ: 1
Kolejna strata punktów z Górnikiem Łęczna w tak krótkim czasie u siebie to byłoby już za dużo dla Śląska, bilans Śląska u siebie w tzw. rundzie finałowej za dwa poprzednie sezony(raz grupa mistrzowska, raz spadkowa) to 4-4-0, a w przypadku braku 3 pkt. w tym meczu we Wrocławiu zrobiłoby się już naprawdę gorąco, gdyż Śląsk do ostatniej kolejki zapewne byłby już w grupie drużyn bijących się o utrzymanie, a zwycięstwo z Górnikiem jednak daje im trochę zapasu nad dolną częścią tabeli grupy spadkowej.
Arka - Piast
mój typ: 2
Arka Ojrzyńskiego vs. Piast Wdowczyka, czyli pojedynek nowego trenera z prawie nowym, w Arce Ojrzyńskiemu idzie słabo, póki co jeden punkt, Ojrzyński to ponoć dobry motywator, ale jak zobaczyłem te jego hasła motywacyjne porozwieszane w szatni przed meczem z Wisłą, to mogłem się tylko zaśmiać, Wdowczyk w Piaście punktuje trochę lepiej, w meczu z Jagiellonią dokonał sporego przemeblowania pierwszej jedenastki i nie wyglądało to źle na tle lidera - wydaje mi się, że Piast ma po prostu trochę lepszych zawodników i wygra w Gdyni.
Wisła Płock - Ruch
Ruch w całkowitej rozsypce, czy też w ostatniej chwili pojawi się jakiś cudowny plan ratunkowy(a czasu jest niewiele)?? Niby w Ruchu zadebiutuje nowy trener, ale zdaje się, że problemy pozostaną te same, wiele wyjaśni się pod koniec tygodnia, czy Lipskiemu zostanie rozwiązany kontrakt, jeśli tak, czy z takimi samymi wnioskami do PZPN-u udadzą się jeszcze jacyś inni piłkarze, czy miasto Chorzów ugnie się przed szantażem ze strony klubu i znowu dołoży pieniądze swoich mieszkańców, żeby zapłacić piłkarzom(ze strony prezesa klubu jest de facto ultimatum, potrzeba w sumie 15 mln PLN, miasto ma dać 8 mln, a 3 mln jak najszybciej)?? Nawet jeśli piłkarze Ruchu będą dalej walczyć, to może się okazać, że już w połowie maja klub zostanie zdegradowany, nie dostając licencji na przyszły sezon. Na tle swojego najbliższego przeciwnika Wisła Płock wydaje się być oazą spokoju i powinna to przekuć na trzy punkty.
Zagłębie Lubin - Cracovia
mój typ: X
Dla mnie szykuje się pojedynek drużyn, które nie potrafią wygrywać, Zagłębie już od dawna pozoruje grę w piłkę, przez długi czas wychodziło im nawet udawanie, że zagrają w grupie mistrzowskiej, ale mimo wszystko powinno im wystarczyć umiejętności, żeby nie przegrać u siebie z Cracovią.
Lechia - Termalica
Lechia to dla mnie najsłabsza drużyna pierwszej czwórki i raczej będzie bić się o czwarte miejsce z Wisłą, niż pójdzie w górę tabeli, ale grają skutecznie u siebie, szczególnie z drużynami od siebie słabszymi i nie powinni mieć wielkich problemów z Termalicą, która osiągnęła już swój cel na ten sezon.