Ostatnia kolejka rundy zasadniczej, wszystko jest jasne jeśli chodzi o to kto zagra w dolnej i górnej połówce tabeli. Kolejka do typowania zdecydowanie trudniejsza niż poprzednia. Dodam parę zdań, jakiś przemyśleń, spostrzeżeń od siebie, może komuś okażą się pomocne. Legia pewnie zmierza po tytuł w tym sezonie, zespół po przerwie wygląda co raz lepiej: lepiej fizycznie od rywali, potrafią podkręcić tempo gry kiedy trzeba, zawodnicy ofensywni są w formie, wygląda to na prawdę dobrze. Spotkania Legii i Lecha są trochę podobne. Oba zespoły zagrały świetnie w poprzedniej kolejce i obecnie są faworytami w swoich meczach wyjazdowych. Po raz kolejny jest spora szansa, że skasują po 3 pkt, choć trzeba zauważyć, że grają z rywalami, którzy po tej przerwie spisują się solidnie. Górnik u siebie jest jedną z najmocniejszych ekip, mają ciekawy skład i mogą ograć każdego ale nie wątpliwie z rywalem w takiej formie jeszcze się nie mierzyli w tym sezonie. Korona z kolei mimo, że nie ma nazwisk nawet na naszą ligę, które by rzucały na kolana to grają z charakterem i są takim zespołem, który zawsze da z siebie maxa z tym trenerem. Zawodnicy i trener tam pasują do tego zespołu, nawet taki Kiełb jak gdzieś potrafi nieźle zagrać to tylko w Koronie. Lech często miewał problemy w Kielcach, po za tym ich wyjazdy to jest jedna wielka klapa. Sporo może zależeć od tego jakim skład wyjdą poznaniacy na to spotkanie, w podobnym jak z Pogonią na pewno ich szansę na zwycięstwo rosną. W przypadku też Legii i Lecha różnicę mogą zrobić szersze kadry i mocniejsza ławka rezerwowych. Z typerskiego punktu widzenia jednak odpuszczam i omijam oba spotkania, te ~1,60 na Legię i teraz ~1,80 na Lecha jakoś nie przekonuje na tyle, aby się w to pakować. Grać te mecze najlepiej było od razu po ostatniej kolejce jak było prawie 2 kurs na Legie i na Lecha 2,20-2,30.
Z pozostałych spotkań Cracovia słusznie u siebie jest faworytem z Płockiem ale czy na tyle, aby grać kurs 1,80? Dobrze zagrali w Gdańsku, sam grałem w ich stronę ale tutaj z pewnością odpuszczam. Wisła gra nieźle do momentu, gdy strzelą gola, potem się sypią ale skład mają taki, że mogą zaskoczyć. Zależy jak po tym zwycięstwie Cracovia zareaguje i czy podtrzymają tą dyspozycję, nie zaskoczyłby mnie np remis w tym spotkaniu. W Białymstoku ciekawe spotkanie ale mega trudne do typowania, wszystko tam się może wydarzyć na dobrą sprawę. Jaga Peteva jest taka bez jakiegoś stylu, jak to ktoś powiedział "macie piłkę i grajcie" na tej zasadzie ale swoje robią. Trudno dokładnie określić na co ich stać. Piast ma kolejny bardzo dobry sezon, solidny zespół, jednak bez Felixa sporo tracą. Pogoń z Lechią podobnie sporo nie wiadomych. Stokowiec coś mówił o rotacji w tym meczu, więc jak to będzie wyglądało trudno przewidzieć, jak już to grać po podaniu składów. Reszta poniżej.
Raków win @ 2.46 efortuna (KE)
Na pewno uderzam w zwycięstwo Rakowa i to jest mój bet kolejki. Wszystko jest już jasne i wiemy, że Raków i Zagłębie nie zagrają w grupie mistrzowskiej. O ile w Rakowie przed sezonem i w trakcie mówiło się o tym, że celują w górną połówkę tabeli to uważam, że w Lubinie te rozczarowanie po ostatniej kolejce i bardzo słabym spotkaniu z Koroną jest większe. Nowy trener, transfery i mierzono w tym sezonie na pewno wysoko. To rozczarowanie widać było na twarzach zawodników i trenera, a szansę zaprzepaścili w drugiej połówce spotkania z Lechem. Raków choć z aspiracjami to jednak beniaminek, ten sezon jest i tak na prawdę dobry w ich wykonaniu. Zabrakło w tym meczach po przerwie przede wszystkim koncentracji, czasem skuteczności tak jak z ŁKSem u siebie ale w każdym z tych spotkań grali lepiej od rywala. Trzeba przypomnieć, że Raków grając mecze domowe w Bełchatowie ogrywał już w tym sezonie Jagę, Śląska, Lechię, Piasta czy remisował z Legią. Ten zespół jest na prawdę zgrany, ciekawy trener i jest w tym zespole jakaś powtarzalność. Myślę, że przed tym spotkaniu to oni się szybciej "pozbierają" i będą bardziej aktywni i zmobilizowani. Petrasek w wywiadzie już po meczu z Wisłą powiedział, że nie będą rozpaczać nad tą porażką tylko jest w nich duża wiara w ten zespół i przygotowują się już na kolejne trudne spotkania. Zagłębie mam wrażenie, że w tym momencie pickuje z formą w dół, ofensywa wyhamowała z Koroną i mieli spore problemy. To będzie dla nich trudny mecz, jak dostaną pierwsi bramkę to mogą być zwieszone głowy i męczenie buły, a nie gra z polotem. Przy takim scenariuszu nie zdziwi mnie spokojne zwycięstwo Rakowa tutaj, pierwsze po przerwie.
Wisła X2 @ 1.55
Bardzo ważny mecz dla obu ekip w kontekście utrzymania, choć to na Arce będzie ciążyć większa presja. Wisła u siebie pokazała charakter z Rakowem w drugiej połowie i myślę, że to będzie taki fajny impuls na to spotkanie. Problemem może być brak Bashy po stronie Wisły, choć uważam, że i tak mają oni większy potencjał niż Arka. Dziwi mnie to, że Mamrot tam poszedł, bo ciężko tam będzie coś wykrzesać z tego zespołu. Najbliżej mi w tym spotkaniu do remisu i myślę, że Wiślacy nie narzekaliby też na ten jeden punkt.
ŁKS DNB @ 3.15
Bez zbędnej analizy, bo argumenty merytoryczne są rzecz jasna po stronie Śląska. Ja spróbuję jednak trochę "na czuja".