GKS Bełchatów - Cracovia
Mecz bez większych emocji, oba zespoły mają pewne utrzymanie i nic więcej. Bełchatów był w tym sezonie sporym rozczarowaniem, ich gra była nudna i wyjątkowo nieskuteczna... jednak zespół jest na tyle silny by nie spaść. Podobnie było z Cracovią - na początku wiele od niej oczekiwano ale ta systematycznie, z meczu na mecz udowadniała że jest nadal tylko średniakiem. Nie była zespołem łatwym do bicia ale w roli faworyta to występowała bardzo żadko. Postawę obu zespołów z sezonu, teraz obrazuje tabela... Mało że grają o pietruszkę to wynik ich meczu nie rzutuje istotnie na pozycję innych drużyn. Zwyczajowo mecz ostatniej kolejki powinien przynieść powód do szczęścia gospodarzom bo na stadionach po meczach można liczyć na zabawę. Tylko czy GKS będzie w stanie zapewnić swoim kibicom dobra widowisko w ostatniej kolejce? Moim zdaniem nie. Onie nadal grają słabo, większość ich meczy jest underowa a napastnicy GKS nadal nie zdjęli z siebie klątwy. Cracovia natomiast choć gra w kratkę, potrafi być zagrożeniem dla rywala. Jakoś sobie nie wyobrażam porażki gości, co wcale nie oznacza że wywiozą z Bełchatowa ostatnie w tym sezonie 3 oczka. Jak dla mnie bardzo fajnym typem na ten mecz jest
X2 po kursie około
1,5
Lech Poznań - ŁKS Łódz
O tym meczu wiele już pisaliście więc nie będę po was powtarzał. Prosta sprawa - Lech wygra. Jest faworytem i zgadzam się z tym w zupełności. Sam nie gram tego spotkania bo wydaje mi się że goście walczą o życie a Lech o profity, więc choć mała to jednak jest szansa na niespodziankę... Ciekawym typem może być gra na 'ŁKS strzeli' ale też nie jestem pewien czy kurs wart ryzyka... Czyli jeszcze raz, typ na
1 po mało wyszukanym kursie
1,5
Legia Warszawa - Polonia Bytom
Faworytem oczywiście są gospodarze. Co by nie mówić są zdecydowanie mocniejszym zespołem od beniaminka. Stąd tak niski kurs na Wojskowych. Legia walczy o 2 lokatę w tabeli, bo puchar UEFA już ma zapewniony. Jednak niech to nie będzie złodne, bo prestiż wicemistrza jest w Warszawie spory i potrzebny dla pocieszenia po dobinacji Wisły. Urban doskonale wiem że kibicom zależy na zajęciu 2 miejsca i nie odpuści tak łatwo tego meczu. Jednak pamiętać też należy, że w przyszłym tygodniu odbędzie się znacznie ważniejszy mecz z Wisłą o
Puchar Polski. Dostaliśmy od PZPN 2 tysiące biletów na młynie a i ta suma będzie pewnie za mała. To chyba dobrze obrazuje jak ważny to mecz... Plan jest taki: dwa puchary i wice mistrz. I właśnie ze względu na ten trudny wtarkowy pojedynek Urban może lekko odpuścić Polonii, zwłaszccza że do wicelidera wystarczy jeden punkt. Nas remis satysfakcjonuje, mecz zaczynamy z konfortowej pozycji. Co innego z Bytomianami. Tam walka toczy się o byt w OE. Komplet punktów jest na wagę złota, jednao oczko też się nada ale moze nie wystarczyć. Jeśli się okaże że ataki Polonii są słabe Legia nie będzie walczyć po trupach o zwycięstwo, tylko może trzymać remis. I właśnie remis wydaje mi się być dość prawdopodobnym. Osobiście uważam że najlepszym typem byłoby 1X ale buki nawet nie wystawiaja takiej opcji
Myślę że gra na 1 jest zbyt ryzykowna, zwłaszcza po tym kursie bo jeszcze raz powtarzam: Nam remis wystarcza a forsować się przed wtarkiem nie możemy. Troszkę ryzykownie ale wydaje mi się że za maleńką stawkę można zagrać
X po kursie
3,5... [pewność tak koło 2/10]
Ruch - Jaga
Ten mecz jest moim głównym na sobotnim kuponie. Według mnie pewna 1! Początkowo rozpatrywałem możliwość poddania tego meczu przez Duszana Jadze. Ruch miał plan utrzymać się i już sobie jego realizację zapewnił. Do tego spotkania podchodzi bezstresowo. Starałem się doszukać jakichkolwiek czynników sugerujących ewentualność oddania Jadze tej ogromnej przysługi. Początkowo prześledziłem historię, pozycję w zespole i charakter trenera. Nic tu nie wskazuje na możliwość odpuszczenia. Dalej rozpatrywałem czy aby w najbliższym oknie transferowym nie szykuje się aby przejście kogoś z Jagi do Ruchu [oczywiście po dziwnie niskiej cenie] ale jak mnie poinformowano nic takiego się nie szykuje. Dalej prześledziłem jak wyglądałe gra Ruchu w poprzednich sezonach w ostatnich meczach. Grając o pietruszkę wisoko wygrywali ostatnie mecze, zwłaszcza przed własną publiką. Drużyna wyraźnie gra ambitnie każdy mecz a wychodzi im to dobrze kiedy przesądzone już jest jak będzie wyglądałe tabela... Mimo to zastanawiało mnie czy aby w obliczu takiej sytuacji w jakiej jest Jaga, Ruch się nie zlituje? Nie zlituje się, bo wcześniej też się nie litował. Jednym słowem opcja podłożenia się spaliła na panewce. Teraz bez brania pod uwagę przekrętów pozostało rozstrzygnąć kto mecz wygra?
Zacznę od Ruchu: Jest to ostatni mecz w tym sezonie ito przed własną publicznością. Władze drużyny już zapowiedziały że po meczu będzie 'impreza'. Powód do radości już jest bo zadanie jakim było utrzymanie się zostało wykonane. Ale o ile milej jest świętować po wygranym meczu... W fecie na zakończenie sezonu wezmą zapewne udział również piłkarze, bowiem Ci bardzo lubią bawić się ze swoimi kibicami i nieraz razem śpiewali na meczach [oczywiście nie podczas gry
]. Podajżewam że dadzą z siebie wszystko dla swoich kibiców, dołożą wszelkich starań by powodów do radości nie zabrakło. Przeglądając wyniki Ruchu w poprzednich sezonach, w ostatnich meczach przed własną publiką w oczy rzucają się wysokie wygrane - przewagą 4 bramek.
Co do Jagi to jest to ogromnie ważny dla nich mecz. Komplet punktór wchroniłby ich przed barażami. Inaczej ich przeszła gra w OE będzie wisiała na włosku, bowiem czołowe zespołu 2 ligii prezentują się bardzo dobrze. Zapewne Białostoczczanie dołożą wszelkich starań by oszczędzić sobie przykrości. Tylko czy mają ku temu szanse? Fatalna forma Jagi trwa już od dłuższego czasu, kibice mimo oddania swojemu klubowi przeważnie opuszczają stadiony z opuszczonymi głowami. Jednak zła forma nie powinna być dominującym argumantem przemawiającym przeciw Jadze. Nieraz bowiem słabe kluby na tak ważne spotkania niewiarygodnie się mobilizowały i odnosiły historyczne niemal zwycięstwa... Jednak przeciw Jadze zagrał w spotkaniu z Legią ich pierwszy bramkarz - podpora zespołu. Otrzymując czerwoną kartkę w ostatniej minucie regulaminowego czasu gry przesądził o porażce z przeciwnikiem oraz niebotycznie osłabił swój zespół przed meczem z Ruchem. Bowiem jego zastępca to istne sitko. W każdym swoim meczu puszcza koło 3-4 goli i o ile się nie mylę to nie rozegrał jeszcze w tym sezonie zwycięskiego meczu. Myślę że brak pierwszoskładowego bramkarza moze się okazać dla Jagi nieodwoływalnym wyrokiem...
Reasumując: Ruch nie odpuści tego meczu a wręc się do niego przyłoży, Jaga jest w złej formie a w bramce stanie golkiper o 2 lewych rękach. Ponadto miom zdaniem Ruch jest najzwyczajniej lepszy!
Kurs na
1 jest kuszący bo wynosi aż
2,00, mnie jednak bardziej kusi typ na
1 przy handi [0:1] gdzie kursy wynoszą około
5,2!!!
w analizie pomogli nikifor i jajo, dzięki!
Widzew - Górnik
Tego meczu specjalnie nie analizowałem. Jednak swoje typy mam.
Under 2,5;
X;
DW 0:0. Wskazują na to ostatnie mecze obu ekip. Górnik nawet przy porażce plan narzucony przez zarząd zrealizuje [chodzi o miejsce w pierwszej 8]. Wygrana do góry w tabeli go nie przesunie. Widzew natomiast spaden ma zagwarantowany i to najprawdopodobniej o 2 klasy rozgrywkowe. Mimo to potrafił rozegrać bardzo dobry mecz z Koroną kończąc go w ostatnich minutach remisem. Było to niewątpliwie ogromne zaskoczenia, jednak jak relacjonują osoby oglądające mecz wynik był raczej zasłużony. W tym meczu może się znowu okazać że Widzew do samego końca będą grać na maksa. Myślę że ostatnie mecze tych drużyn i ich styl gry może spokojnie skłaniać do gry undera. Typ na remis wynika natomiast z ambitnej postawy Widzewa w ostatnim meczu i raczej nie robiącej wrażenia formy Górnika, remis wydaje się być mało zaskakującym rezultatem. Widzew przed własną publiką może znowu postawić twarde warunki gry. Typ na DW 0:0 to już raczej ślepy strzał
Ani gospodarze ani goście nie są zespołami zdobywającymi wiele bramek. Ostatnio również w obronie nie grają źle i stąd taki typ ????