Ostatnia kolejka sezonu zasadniczego, zostało kilka niewiadomych, pierwsza
trójka ligi Jaga, Lech i Legia ma jeszcze szansę na pozycję lidera, o prawo gry w górnej ósemce i zapewnienie sobie ligowego bytu równiez walczą trzy zespoły Wisła, Zagłębie i Arka, jedna z tych drużyn jednak będzie musiała grać w grupie spadkowej. Na dole tabeli też ścisk od zajmującej 11 pozycję Pogoni do ostatniej Sandecji różnica to tylko 7 punktów, a oprócz jutrzejszej kolejki do rozegrania zostało jeszcze 7 kolejek, więc teoretycznie z tej grupy każdy może spaść. Tyle tytułem wstępu, teraz krótko o kilku meczach.
Cracovia - Zagłębie
podwója szansa 0-0 @1,68 fortuna
obie strzelą @1,65 forBet
Cracovia po ostatniej porażce z Termalicą straciła już szansę na Top 8, jest to o tyle zadziwiające, bo ostatnio regularnie punktowali i wydawali się głównym faworytem do wejścia do ósemki, tymbardziej, że 3 ostatnie nmecze grali z Sandecją, Bruk-Betem i jutro z bezpośrednim rywalem, czyli Zagłebiem, wszystko było w ich nogach, a raczej głowach, nie wykorzystali szansy i teraz pytanie jak podejdą do tego meczu, utrzymanie mają już raczej pewne, bo przewaga nad resztą w grupie spadkowej jest znaczna. Zagłebie wie o co gra i powinni być bardziej zmotywowani, jednak nie liczę, że się rzucą na pasy od początku, tym bardziej, że do utrzymania wystarczy im tylko i aż remis. Dlatego stawiam na remis do przerwy lub na koniec, drugi typ to obie strzelą, tu głównie ze względu na H2H, na 5 ostatnich ligowych bezpośrednich pojedynków w 4 padł BTS, jutro wydaje mi się, że może być podobnie, Zagłebie nie może przegrać, więc przy ewentualnej stracie bramki będą musieli mocno zaatakować, natomiast jeśli to goście obejmą prowadzenie to gospodarze na pewno nie będa chcieli zakończyć sezonu bez bramki u siebie, więc typ wydaje się bardzo prawdopodobny.
Jagiellonia - Wisła Płock
Jagiellonia @1,82 fortuna
Jagiellonia strzeli powyżej 1,5 gola @1,82 fortuna
W tym starciu zwycięzca wydaje się tylko jeden, Jaga po porażce w ostatniej kolejce w Lubinie będzie starała się zdobyć komplet punktów przed własną publicznością i utrzymać pozycję lidera. Płock myślę, że to co chciał ugrać w tym sezonie już ugrał, utrzymanie mają pewne, szans na puchary nie mają. Jagiellonia u siebie jest bardzo mocna, ostatni mecz w Białymstoku przegrała w sierpniu, od tamtego momentu wygrała 8 meczy i 2 zremisowała, ostatnie 6 meczy u siebie to komplet zwycięstw, Wisła na wyjazdach gra w kratkę, patrząc tylko na ich mecze wyjazdowe w tym roku to do tej pory w delegacji grali 3 razy i zanotowali każdy mozliwy wynik zwycięstwo, remis i porażkę. Podsumowując, patrząc na serię Jagi u siebie oraz szansę na wygranie sezonu zasadniczego, a co za tym idzie rozkład gier w grupie mistrzowskiej nie widzę innej opcji niż pewna wygrana gospodarzy, nie wierzę też w skromne 1:0 dlatego drugi typ na minimum 2 bramki Jagielloni.
Lech-Górnik
powyżej 2,5 gola @1,75 fortuna
każda drużyna powyżej 1 rzutu rożnego w każdej połowie @3,3 forBET
Najciekawsze spotkanie ostatniej serii, obie ekipy usbosobione ofensywnie, Lech w ostatnich kolejkach gra najładniejszą piłke w
Ekstraklasie, wreszcie zaczeło się tam wszystko zazębiać i jeżeli utrzymają taką formę to z czołowki mają największe szanse na zdobycie mistrzostwa. Uważam, że Lech jutro wygra, jednak kurs na to jest niski, więc postanowiłem pójść w bramki, bo znając styl obu drużyn innego scenariusza niż overowe spotkanie nie widzę, Górnik podobnie jak Wisła cel osiągnął, może po jesieni apetyty były większe, ale krótka ławka, kontuzje i słabsza dyspozycja w rundzie rewanzowej zweryfikowały plany, jednak wynik jak na beniaminka jest więcej niż dobry. Górnik może już grac na luzie, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że bramki w Poznaniu jutro zobaczymy. Drugi typ może trochę bardziej ryzykowny, jednak wynikający z charakterystyki obu druzyn i ich ofensywnego stylu, obie są w czołowce ligi jesli chodzi o cornery, więc myślę, że warto pograć też jakiś over na rzuty rożne, ja spróbuję trochę bardziej ryzykownie, że jedni i drudzy nabiją conajmniej po 2 rożne w każdej połowie.
Lechia - Arka
podwójna szansa 0-0 @1,68 fortuna
powyżej 5,5 kartki @2,15 forBET
Derby pomorza, mecz o przysłowiowe 6 punktów, Lechia broni się przed spadkiem, Arka walczy o górną ósemkę, szczerze mówiąc nie wierzę w żadne teorie spiskowe, że Lechia odda punkty Arce, żeby weszła do ósemki, tak samo nie widzę za bardzo wygranej Arki, myślę, że bardzo prawdopodobny jest w tym meczu remis, dla bezpieczeństwa daję podwójną szansę, drugi typ dotyczy kartek, wiadomo, że w takich meczach nikt nogi nie odstawi, tym bardziej, że stawka jest wysoka, linia 5,5 powinna zostac pokryta, można też zagrać niższą 4,5 po 1,7 w
forBET, początkowo chciałem w tym meczu zagrac na ilość fauli, ale Totolotek wystawił wysoką linię 35,5, trochę dużo, choć nie wykluczone, że i taka linia zostanie pokryta, ja jednak pozostanę przy kartkach i tym "moim" remisie.
Sandecja - Wisła
Wisła @2 fortuna
Carlitos strzeli @2,1 forBET
Wisła walczy jeszcze o ósemkę, choć z całej trójki ma największe szanse i praktycznie wszystko zalezy tylko od nich, przeciwnika mają wręcz wymarzonego, bo najsłabszy zespół ligi, chociaż gospodarze urwali ostatnio punkt Górnikowi, jednak Wisła na obecną chwilę jest zespołem zdecydowanie lepszym o czym świadczą choćby ostatnie wyniki, wygrana z Legią w Warszawie, w ostatniej kolejce przegrali z Lechem, ale zagrali dobry mecz, po prostu Lech jest ostatnio w niesamowitym gazie o czym wspomniałem wcześniej, przebudził się Carlitos, który w ostatnich 3 meczach zdobył 5 goli i na jego bramkę też liczę jutro. Każdy wynik niż wygrana Białej Gwiazdy będzie jutro niespodzianką.
Śląsk - Korona
powyżej 2,5 gola @1,85 forBET
obie strzelą @1,7 forBET
W tym spotkaniu liczę przede wszystkim na bramki, zastanawiałem się nad wygraną gospodarzy, w tej chwili notują 3 remisy pod rząd u siebie, więc może jutro czas na przełamanie, Korona w tygodniu grała mecz pucharowy, Śląsk miał cały tydzień na przygotowanie się do tego spotkania, po drugie wciąż walczą o utrzymanie, mają tylko 3 punkty przewagi nad Lechią, a większośc punktów zdobywali na własnym stadionie, w delegacjach sa wciąż jedyną drużyną, która nie wygrała żadnego meczu na stadionie rywala, na 15 meczy na wyjezdzie zremisowali tylko 4, a 11 przegrali, więc punkty u siebie są ich jedyną bronią w walce o utrzymanie. Korona jest już pewna gry w ósemce, na wyjezdzie nie wygrali od 3 meczy notując w tym czasie 2 remisy i porażkę, więc pewnie będą chcieli przywiezc jutro 3 punkty z Wrocławia, nie podejmę się typowania tu kto wygra, choć tak jak wspomniałem większe szanse daję gospodarzą, dlatego idę w stronę goli, myślę, że te 3 bramki zobaczymy oraz, że obie ekipy strzelą.