Póki co dwa typy na sobotę.
Auxerre - Valenciennes
Zwykle gdy jakaś drużyna musi wygrać to kończy się stratą punktów ale w tym wypadku Auxerre naprawdę MUSI wygrać bo inaczej będzie już praktycznie jedną nogą w
Ligue 2. Z Toulouse zagrali z kompletnie przemeblowaną linią pomocy a mimo to stawili twardy opór. Piłkarze Casanovy nie mieli łatwo przebić się przez obronę AJA. Myślę że u siebie są w stanie bronić się równie dobrze. Wrócą defensywni pomocnicy Cisse i Mandjeck więc powinno być jeszcze lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o podłączanie się do akcji ofensywnych. Na szpicy z powrotem zagra Oliech, który jest w tej chwili najgroźniejszą bronią trenera Walleme. Oby zagrał Traore bo z nim w składzie Auxerre jest ekipą groźną dla każdego. Valenciennes ostatnio nie gra zbyt dobrze. Pogrom z Lille, później przegrana z Rennes i odpadnięcie z Pucharu Francji. Piłkarze Sancheza wzięli co prawda rewanż pokonując Stade Rennais w ostatniej kolejce ale po obejrzeniu skrótu tego meczu wydaje się że VAFC miało sporo szczęścia wygrywając 1-0
Nadal bez Bonga w obronie i bez zawieszonego Sancheza w pomocy. W ataku Aboubakar który wiadomo że jest strasznie chimerycznym zawodnikiem. Sporo będzie zależało od motywacji Valenciennes. Co prawda jeszcze się nie utrzymali ale zajmują dość bezpieczną 11 lokatę. Myślę że przewaga własnego boiska może mieć decydujące znaczenie.
Auxerre: Sorin - Hengbart, Boly, Grichting, Dudka - Mandjeck, E. Cissé - Chafni, Kapo (ou A. Traoré), Kossoko - Oliech
Valenciennes: Penneteau - Isimat-Mirin, Angoua, Gil, Ducourtioux - R. Gomis, P. Camara - Dossevi, Cohade, Danic - Aboubakar
Auxerre DNB @ 1,64
Unibet
Saint Etienne - Nice
Sorry Groven ale moim zdaniem słaby ten kurs na Saint Etienne biorąc pod uwagę że
trójka stoperów: Mignot, Zouma i Carlao jest z różnych powodów niedostępna. Marchal ok ale kto w parze z nim? Przypuszcza się że będzie to Ghoulam - nominalnie lewy obrońca. Jego z kolei na lewej stronie zastąpi Brison który jest bardziej bocznym pomocnikiem niż defensorem. Dodatkowo ze składu wypadli dwaj defensywni pomocnicy: Lemoine jest kontuzjowany a Clement zawieszony. Zostaje Guilavogui o którym już pisałem że według mnie do bycia klasowym przecinakiem jeszcze sporo mu brakuje. Osamotniony może miec niemałe kłopoty z upilnowaniem choćby Grandina. Szkoleniowiec Zielonych wie że aby przeciwko Nicei jakieś punkty ugrać trzeba będzie zaatakować dlatego zapowiada że jego piłkarze zagrają bez kalkulacji, słowem St Etienne ma pokazać inną twarz niż w meczach z Lyonem i Montpellier. Trzymam Galtiera za słowo i liczę że rzucą się na rywala tak jak zapowiada
A Nicea mimo dalszej nieobecności Moulounguiego nadal ma kim postraszyć w ataku, szczególnie z kontry gdzie szkoleniowiec ma do swojej dyspozycji szybkich Grandina, Mouniera, Dja Djedje. To podane ustawienie Nicei raczej nie będzie aż takie defensywne i w rzeczywistości zagrają jak zwykle czwórką obrońców z cofniętym Digardem. Spodziewam się że gracze Nicei będą mieli w pamięci spotkanie u siebie w którym dostali trzy czerwone kartoniki a grając w 8 nie ma szans by o jakieś punkty powalczyć
Sytuacja Nicejczyków w tabeli jest nieciekawa i jakieś punkty bardzo by się przydały. Ekipa Renego Marsiglii zagrała w minionym czasie kilka niezłych spotkań ale punktów zdobyli niewiele, przyszło też rozczarowanie wyjazdem do Montbeliard. Piłkarze wzorem Coulibaly'ego bardzo chcą się odkuć za stracone tam punkty i z kolejnego wyjazdu już coś wywieźć. Tym bardziej że ostatni wypad na Guichard zakończył się sukcesem bo Nicea wygrała 2-0. Tak wynik też pada najczęściej w konfrontacjach tych zespołow ale myślę że jutro obie drużyny coś strzelą
Saint-Etienne: Ruffier - Ebondo, Marchal, Ghoulam, Brison - Gradel, Nicolita, Guilavogui, Sako - Sinama-Pongolle, Aubameyang
Nice: Ospina - Clerc, K. Gomis, Digard, Civelli, Monzon - K. Coulibaly, Sablé, Grandin (ou F. Dja Djédjé) - Gonçalves, Mounier
BTS @ 2,00
Unibet