sumada90
Forum VIP
W meczu trzeciej kolejki grupy C naprzeciw siebie staną piłkarze Rangers oraz Valencii. Dla obu ekip jest to bardzo ważny pojedynek, który w dużym stopniu może przesądzić w końcowym rozrachunku.
Gospodarze w lidze szkockiej idą jak burza, zbierając za każdym razem komplet punktów. W elitarnej Lidze Mistrzów po dwóch kolejkach uzbierali ich 4, remisując na Old Trafford 0-0 z MU oraz wygrywając skromnie u siebie z Bursasporem 1-0. Na Ibrox Park jak do tej pory krytykuje się ultradefensywną grę piłkarzy Waltera Smitha. W drużynie gospodarzy nieobecny będzie szkocki reprezentant Lee McCulloch, natomiast wraca obrońca Kirk Broadfoot.
Goście dzisiejszego spotkania także imponują forma ligową. Nawet w ostatniej potyczce z mistrzem Hiszpanii można dostrzec było wiele pozytywów w grze Valencii. Przede wszystkim pierwsza polowa pokazała, że zespól Emery’ego stać na zwycięstwa z najtrudniejszymi rywalami. Jak do tej pory goście dzisiejszego spotkania w LM spisywali się poprawnie. W pierwszej kolejce zwycięstwo 4-0 z Bursasporem, następnie porażka z Manchesterem na własnym stadionie 0-1.Wynik ten jednak nie jest odzwierciedleniem gry obydwu zespołów. Dziś Valencia bez skrzydłowego Joaquina, który cierpi na uraz kostki. Do pierwszego składu wraca zaś Mata, który ostatni mecz rozpoczął na ławce.
Myślę, że gospodarze skupią się przede wszystkim na obronie własnej bramki i pojedynczymi atakami próbować będą zdobyć gola. Ja proponuje typ na Nietoperzy, którzy grają szybką, techniczna piłkę.
Także dziś, na Camp Nou mistrz Hiszpanii zmierzy się z mistrzem Danii. Faworytem spotkania Barcelona.
Gospodarze po zwycięstwie z Valencią zajmują trzecie miejsce w lidze, tracąc punkt do Realu Madryt. Jak do tej pory Duma Katalonii w Lidze Mistrzów spisuje się zgodnie z przewidywaniami. Pewna wygrana u siebie z Panathinaikosem i remis w dalekiej Rosji, gdzie Hiszpanie często tracili punkty. Dziś na pewno nie zobaczymy Gabriela Milito oraz Victora Valdesa, który minionej nocy miał gorączkę. W kadrze meczowej znaleźli się natomiast Carles Puyol oraz Xavi. Jest duża szansa, że Xaviego zobaczymy od pierwszej minuty na boisku. Jak pisze jedna z gazet pomocnik ma dostać wolne podczas meczu ligowego z Zaragozą w sobotę. Dzięki temu będzie mógł uczestniczyć w uroczystości przyznania Nagrody Księcia Asturii.
Goście jak na razie z kompletem punktów w LM. Wygrana u siebie z nie najlepiej spisującą się na wyjazdach drużyną Kazania oraz zwycięstwo z Panathinaikosem Ateny w stolicy Grecji. Kopenhaga jak do tej pory spisuje się bardzo dobrze ale i to najprawdopodobniej nie starczy na wielka Barcę. Na pewno urwanie choćby jednego punktu dla drużyny gości będzie sukcesem. Ja osobiście skuszę się na over bramkowy. Myślę, że Barcelona gładko poradzi sobie z mistrzem Danii.
Kolejnym ciekawym meczem jest pojedynek Ol. Lyon z portugalską Benficą. Dla obu ekip to bardzo ważne starcie.
Gospodarze po słabym rozpoczęciu ligi łapią nareszcie swój rytm. Także dotychczasowe wygrane z Schalke i Hapoelem stawiają ich dziś w uprzywilejowanej sytuacji w LM. Zdobywając dziś trzy punkty będą o krok od awansu. W lidze drużyna Lyonu wygrała dwa kolejne mecze. Gospodarze zagrają w tym meczu bez Jeremy'ego Toulalana, Cesara Delgado i Edersona.
Benfica ja do tej pory wygrała w Lizbonie z Hapoelem 2-0 oraz uległa na wyjeździe 0-2 Schalke. W lidze ekipa z Lizbony wygrała trzy kolejne spotkania, w tym derbowe ze Sportingiem. W Benfice nie pojawią się dziś kontuzjowani Roderick Mirandy, Oscar Cardozo i Ruben Amorima.
Benfica nie jest groźną drużyną jako gość, dlatego dziś zwycięstwa upatruje w odradzającej się drużynie z Francji.