Everton - Hull
Dzień dobry. Na Goodison w sobotę przyjeżdża walczące o utrzymanie Hull żeby zmierzyć się z Evertonem. W ostatnich tygodniach coś u Tygrysów ruszyło, może nie ma jakichś świetnych wyników ale widać poprawę gry po przyjściu nowego menadżera. Jednakże przyjeżdżają na bardzo trudny teren, na którym od dłuższego czasu niepodzielnie rządzi gospodarz. W tym roku Everton u siebie naprawdę jest mocny. Ba! Tłucze niemalże wszystkich po kolei, ale do rzeczy :
Everton 3:0 WBA
Everton 2:0 Sunderland
Everton 6:3 Bournemouth
Everton 4:0 Manchester City
Everton 1:2
Leicester
Everton 3:0 Southampton
+ warto dodać że owa porażka z Lisami to był mecz pucharowy. Nie sugeruję, że go odpuścili ale chcę podkreślić, że w lidze wygrywają mecz za meczem. Jak więc widać są to dość przekonujące zwycięstwa i to nie z jakimiś ogórkami bo jedynie Sunderland z tej stawki znajduje się na dole tabeli. Koeman póki co naprawdę robi robotę, w tym sezonie już raczej czołówki nie zawojują ale swoje niezłe 7 miejsce z pewnością utrzymają. Jeśli zatrzymają Lukaku to jak dla mnie z powodzeniem mogą powalczyć o puchary w kolejnym sezonie. Ogólnie rzecz biorąc zrobili niezłe transfery, do tego Koeman włączył do składu regularnie grających młodzików więc kibice mają powody do zadowolenia. Jeśli już wspomniałem Lukaku, to warto podkreślić że jest niesłabej formie i wespół z Kane'm prowadzi w klasyfikacji strzelców. Ostatnie 5 spotkań to 7 bramek, więc śmiga wszystko jak należy.
Hull zaczęli punktować ale ciągle są w strefie spadkowej. Coś drgnęło ale moim zdaniem na Everton to będzie zdecydowanie za mało. Do tego ich passa wyjazdowa jest wręcz fatalne, ostatnie 12 spotkań do 11 porażek i 1 remis. Kiepściutko to wygląda, te ich porażki to też od dłuższego czasu co najmniej dwubramkowe. Takiego też wyniku spodziewam się w sobotę. Chciałbym żeby Grosicki utrzymał się w
Premier League, ale nie czarujmy się, to nie jest spotkanie gdzie daje się jego ekipie duże szansę.
Więc ode mnie handi, kurs naprawdę bardzo ładny
Everton - Hull City (0:1)
1 @ 2.31 bah 4-0
e:
West Brom - Arsenal Tak na szybkości dorzucam dubelek. Jedno spotkanie już za niecałą godzinkę więc krótko proszę państwa. Nie czaje tak wysokiego kursy na West Brom. Ok, ostatnio troszkę zwolnili ale to nadal jest drużyna dobrze poukładana, Pulis wyciska z tej kadry moim zdaniem absolutne maksimum. Zajmują 8 miejsce, gdzie jest masa zespołów pod nimi które mają lepszych piłkarzy. Nie najlepiej grają z czołówką w tym sezonie ale w ostatnich tygodniach Arsenalu do czołówki ligi raczej nie zaliczyłbym. Lubię pana Arsene'a ale coś musi wymyślić bo naprawdę nie jest dobrze. Generalnie wszyscy tutaj wiemy, że Arsenal pod formą, czara goryczy zdaje się przelewać, kibice przede wszystkim chcą zmian i mówią o tym otwarcie. Ostatnio porażka z Liverpoolem, kompromitacja z Bayernem i pucharowe zwycięstwo z Lincoln. Nie wierzę, że Kanonierzy nagle zagrają świetny mecz i rozjadą West Brom. Myślę zatem że taki solidny handi to świetna opcja.
Do tego mecz
Bournemouth - Swansea, czyli starcie polskich bramkarzy w
Premier League. Swansea podobnie jak Hull nieco odżyli ostatnio, wygrzebali się ze strefy spadkowej ale nadal nie jest zbyt bezpiecznie. Obydwie ekipy tracą bardzo dużo bramek, są pod tym względem najgorsi w lidze. Nie obwiniałbym oczywiście bramkarzy, szczególnie Fabiańskiego, generalnie całe bloki obronne wydają się potrzebować wzmocnień. Swansea oddali Williamsa przed sezonem, co raczej dobrze nie podziałało, a
Wisienki ogólnie grają dość ofensywną piłkę, chyba tego wymaga od nich Howe. Ostatnio wydaje się, że znów odzyskali polot, dlatego po prostu spodziewam się bramek. Ostatnie spotkania ekip też dość overowe, w przypadku Bournemouth 2 z 3 to overy, w przypadku Swansea 3 z 3. Ostatnie pojedynki bezpośrednie ekip to też od dłuższego czasu overy.
Więc:
WBA - Arsenal (2:0)
1 @ 1.45 3-1 Samolot kibiców Arsenalu chyba jeszcze dziś chwilę będzie kołował. Aż żal, że czystej jedyneczki nie pograłem
Bournemouth - Swansea
over 2.5 @ 1.68
AKO - 2.44 2-0, nie zabrakło wiele.. :/