>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

29. Kolejka Bundesligi 12-14.04.2013

Status
Zamknięty.
darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
29. Kolejka Bundesligi

&quot;Piłka nożna to taka gra, w której 22 mężczyzn biega za piłką, a na końcu i tak wygrywają Niemcy&quot;. Kiedyś wygłosił to zdanie Gary Lineker, były znakomity piłkarz, dziś komentator pracujący dla brytyjskiej telewizji. Owa maksyma idealnie pasuje do wczorajszego wybitnego widowiska jakie mieliśmy przyjemność oglądać na Signal Iduna Park. Borussia pokonała Malegę, zagra w półfinale Ligi Mistrzów, a zawodnicy wzbogacili swoje portfele o 100 tysięcy €, ale czy te pieniądze w tym momencie mają jakieś znaczenie. Dziś poznamy dwa kolejne zespoły, które uzupełnią skład półfinałów LM, wszystko wskazuje że kolejna Niemiecka drużyna zasili czołową czwórką Europy. Będzie nią Bayern, który w ubiegłym tygodniu zapewnił sobie tytuł mistrzowski w de. W Bundeslidze zaś bardziej przyziemne spotkania, bardzo dobrze zapowiada się piątkowa rywalizacja Freiburga z Hannoverem, jedni i drudzy myślę o europejskich pucharach, ale znacznie bliżej wydaje się ich być SC Freiburg, który kto wiem może zagra nawet w LM. O Champions League mocno stara się Schalek, tym razem zagra z Leverkusen w hicie kolejki, do niedawna drużyna Aptekarzy mogła być pewna trzeciego miejsca, lecz teraz przegrana z S04 zbliży zespół gospodarzy do nich na 1 punkt. Jeśli chodzi o jakieś dobre, ciekawe spotkania, do grania to w tej kolejce wydaje mi się, że można liczyć na lepszy mecz Hamburga, team HSV potracił zbyt wiele i głupio punktów, ostatnio chyba byli jeszcze rozbici spotkaniem z Bawarczykami. Mainz absolutnie jest w zasięgu HSV i myślę, że warto by Hamburger 3 punkty dopisał, gdyż mocno mogą sobie skomplikować sytuację w tabeli i znacznie oddalić się od strefy europejskiej. Innym ciekawy zakładem mogą okazać się dodatnie handicapy w derbach Bawarii, myślę że bukmacherzy obsypią nas promocjami typu + 3,5 na Nurnberg. FCB na wakacjach, FCN w formie no i to są derby, wiec wiecie, rozumiecie ;).
Zapraszam do dyskusji.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Zamykamy oczy na ostatnie wyniki Hamburga i gramy na HSV. Tak w skrócie można przeanalizować ten typ. Szczerze to HSV wygrywa ten mecz i dalej walczy o LM, mają potencjał by to wygrać. Van der Vaart, Son, Rudnevs przecież nie zapomnieli jak się kopie piłkę, dlatego że ich Bayern upokorzył. W ostatnim meczu przegrali z Freiburg 0-1, ale to jest wiarygodny wynik oba zespoły są na zbliżonym poziomie i obydwa walczą o LM. Mainz w sobotą to już jest drużyna słabsza, słabsza bo Szalai strzela mniej. Tak w ogóle, to zespół z Moguncji notuje spadek, przegrana z Nurembergą trochę kalkulowana, ale remisy ze słabym Werderem i wówczas słabymi Wieśniakami to już jest spadek formy, zresztą nie tylko wyniki o tym świadczą, co gry też brakuje, oglądałem ostatnio ich mecz z FCN i może i potrafią grać, ale brak koncepcji by wygrać widziałem. Kurs zachęcający nawet w wersji DNB.

1. FSV Mainz 05 - Hamburger SV Typ:2 Kurs:3,6 Bet365
1. FSV Mainz 05 - Hamburger SV Typ:2 DNB Kurs:2,60 Bet365
1. FSV Mainz 05 - Hamburger SV Typ:X2 Kurs:1,8 Bet365

Otrzymane punkty reputacji: +6
nakladka 221

nakladka

Użytkownik
HSV i Mainz od 3 kolejek bez wygranych trudno mecz bardzo do typowania. We wczorajszym meczu U-23 zespoł występujący w lidze Regionalnej został wzmocnionny 4 zawdonikami z pierwszej drużyny:Rajkovic,Kacar,Sala i Bruma - ten ostatni nawet w takim meczu odotował sporo fauli i w konsekwencji wyleciał z boiska(fakt, Ci zawodnicy nie odgrywają kluczowych postaci w tym sezonie). Z uwagi, ze spotaknie odbywało się w Hamburgu na trybunach był trener pierwszej drużyny Thorsten Fink. W drużynie źle się dzieje, a widać to było choćby wczoraj jak własnie podczas tego meczu przebywający na trybunach Fink został kompletnie zignorowany przez przechodzącego obok niego Maximiliana Beistera, który zaraz póżniej witała się z ludzmi stojącymi dalej. Pozostaje również kwestia kapitana, którego rolę przestał pełnić Heiko Westerman po blamażu 2:9 z Bayernem. Nowym-starym kapitanem został R.Van der Vart- o którym głośniej ostanio dzięki wywiadomo i prezentacji z nową partnerką nota bene byłą żoną jego kumpla z reprezentacji Khalida Bouhlaruza. Jak widąc dużo wokoł HVS się dzieje, jak widać mało związanego z sportem. A i w zeszlym tygodiu odbyło się również spotaknie kryzosowe w klubie na temat formy drużyny, którą ostro krytykuję legenda klubu Uwe Seeler.
Także źle się dzieje w Hamburgu....
Poza tym, wielki sukces niemieckiego futbolu 2 drużyny w półfinale CL. Ogromny zysk punktów w kalsyfikacji 5-letniej wszystkich lig(Funfjahreswertung). Niemcy 78 pkt w zaokrągleniu tracą już tylko trzy do Premier-ligue 81 - 2 drużyny w rankingu. Warto zaznaczyć, że przez ostanie pięc lat Bundesliga nie tylko przeskoczyła Seria A ale i wypracowała sobie 14 pkt przewagę.
Szkoda, jak tak się patrzy na Bundeslige i widzi jakie tam są struktury , jak wszystko działa. Warto wspomnieć, że to dzięki rewolucji w niemieckiej piłce przeprowadzonej w 2001, gdzie po 2000 na Euro reprezentacja prowadzona prze Ericka Rebecka poniosła klęske. Zebrała się komisja ligi i wprowdziła nakazy robienie szkołek piłkarskich, szkolen, obozów. Wprowadzono obowiązek szkołek dla 1 i 2 ligowych drużyn. Mś w 2006 nie tylko stadiony ale i bazy treningowe i wszystko potrzebne do szkolenie młodziezy. na meczze chodzą całe rodziny.Proces licencyjny, który nakazuje klubom prowadzenie odpowiediej gospodarki finanowej. Bez szejków, bez długów. Te czynniki składają sie na to, ze liga niemieckia jest obecnie w pierweszj trójce w Europie i goni Anglie oraz Hiszpanie. A nasze puchary niestey kończą się juz latem....

Otrzymane punkty reputacji: +14
ejber24 1,3K

ejber24

Użytkownik
Freiburg - Hannover

Nie mam pojęcia jak gra aktualnie Freiburg, znam jedynie suche statystyki. Widziałem za to Hannover w zeszłym tygodniu i w pełni wystarcza mi to do gry na gospodarzy. Czasu na odpoczynek do spotkania pucharowego z pewnością starczy, ostatnie wyniki wyglądają ok. Zwycięstwo nad beznadziejnym Hannoverem powinno być zatem formalnością. Nie chce mi się wierzyć żeby zawodnicy H96 nagle odżyli. Poprzednie ich spotkanie to tragedia - liczę na utrzymanie tej formy.

Typ: 1
Kurs: 1,83
William Hill

VfB Stuttgart - Moenchengladbach

VFB to kolejni bohaterowie mojej zeszłotygodniowej traumy. Tragiczna gra w Hannoverze i zbliżający się pucharowy &quot;mecz sezonu&quot; z Freiburgiem jasno wskazują faworyta w tym spotkaniu. Nie ma opcji żeby Stuttgart wyszedł z tego pojedynku zwycięsko. Jedynie przez wzgląd na to, że nie mam pojęcia jak prezentuje się aktualnie Borussia, a statystyki mnie nie przekonują, gram to z podpórką

Typ: X2
Kurs: 1,71
Maraton

hajlajf 17

hajlajf

Użytkownik
SC Freiburg v Hannover 96 (Rzuty rożne drużyny) Hannover 96 - Powyżej 3.5 ✅✅
KURS: 2,0 bet365
Statystyki przemawiają na moją niekorzyść - Freiburg będąc gospodarzem od 28.11.2012r. nie pozwolił rywalom na więcej niż 3 rzuty rożne. Z kolei Hannover od 01.12.2012r. grając na wyjeździe nie przekroczył tej linii. Jednak jest to spotkanie o 6 punktów, obie drużyny walczą o puchary i remis nikogo tutaj nie zadowoli, a już tym bardziej Sobiecha i spółki. Liczę na otwartą grę z obu stron i przełamanie serii, bo jak wiadomo każda prędzej czy później ma swój koniec.

A 13

atak.

Użytkownik
Wg kurwsów wystawionych wyżej zagrałbym z czystym sumieniem na Wilki ,grają oni dobrze ,choć wciąż nie osiągają wyników na miare swojej gry ,jednak w przypadku straty punktów w tym meczu moze sie zrobić nerwowo ,TSG też raczej na strate punktów nie może sobie pozwolić i ostatnio graja coraz lepiej jednak na Wilki to chyab zbyt mało. Aby wywieźć 3 ptk goście bedą musieli zagrać raczej otwartą piłkę a to może się okazać zgubne , o składach też chyba nie ma co tutaj napominać bo ten mają silniejszy zdecydowanie gospodarze. Dla mnie 2,1 to spora promocja.

S 37

szczepanirydlo

Użytkownik
Freiburg - Hannover

Nie mam pojęcia jak gra aktualnie Freiburg, znam jedynie suche statystyki. Widziałem za to Hannover w zeszłym tygodniu i w pełni wystarcza mi to do gry na gospodarzy. Czasu na odpoczynek do spotkania pucharowego z pewnością starczy, ostatnie wyniki wyglądają ok. Zwycięstwo nad beznadziejnym Hannoverem powinno być zatem formalnością. Nie chce mi się wierzyć żeby zawodnicy H96 nagle odżyli. Poprzednie ich spotkanie to tragedia - liczę na utrzymanie tej formy.

Typ: 1
Kurs: 1,83
William Hill

VFB to kolejni bohaterowie mojej zeszłotygodniowej traumy. Tragiczna gra w Hannoverze i zbliżający się pucharowy &quot;mecz sezonu&quot; z Freiburgiem jasno wskazują faworyta w tym spotkaniu. Nie ma opcji żeby Stuttgart wyszedł z tego pojedynku zwycięsko. Jedynie przez wzgląd na to, że nie mam pojęcia jak prezentuje się aktualnie Borussia, a statystyki mnie nie przekonują, gram to z podpórką

Typ: X2
Kurs: 1,71
Maraton
Można księgować Freiburg. Tak samo jak Ty postawiłem przeciwko H96 i Stuttgartowi. Hannover znowu gra jedno wielkie g.. Mają niby zawodników, mają umiejętności, ale zero zrozumienia. Zero taktyki. O i w momencie pisania tego komentarza pojawił się Sobiech na boisku (75&#39; meczu). Może chociaż on pokaże cokolwiek ciekawego ze strony Die Roten.

malin157 75K

malin157

Znawca - Sporty zimowe
Greuther Furth - Borussia Dortmund
Gospodarze są najsłabszym zespołem Bundesligi, w 28 kolejkach zdobyli zaledwie 15 punktów i choć jeszcze jakieś matematyczne szanse na utrzymanie mają każdy sobie zdaje sprawę że ten zespół swoją przygodę z najwyższą klasą rozgrywkową zakończy po tym sezonie. Zwłaszcza u siebie zespół ten spisuje się katastrofalnie, nie wygrali ani jednego z 14 spotkań rozgrywanych na Trolli-Arena, zdobyli tylko 4 punkty, bilans bramkowy 6:25 podsumowuje siłę Greuther Furth na własnym stadionie. Borussia przyjeżdża po wielkim sukcesie - awansie do półfinału ligi mistrzów po dramatycznej końcówce Malagą. Są wiceliderem Bundesligi, mają 6 punktów przewagi nad kolejnym zespołem, na wyjazdach spisują się dobrze, ich bilans to 7 zwycięstw, 5 remisów i 2 porażki, bilans bramkowy: 30:18. Greuther Furth zagra jutro osłabione brakiem zawieszonego za kartki Zimmermanna oraz bez kontuzjowanych Hefele, Stiebera i Tyrały, a problemy zdrowotne w ostatnim czasie mieli także Schmidtgal, Mavraj, Klaus i Peković i ich występ nie jest pewny. Natomiast Borussia zagra bez Owomoyeli a niepewny jest występ Weindenfellera, Piszczka i Bendera, jednak nie powinno być problemu z zastąpieniem tych ewentualnych absencji w składzie. Gospodarze nie wygrali spotkania od bardzo dawna, ciężko przypuszczać by mieli się akurat przełamać z tak mocnym rywalem, Borussia wygląda na to że do spotkania podchodzi poważnie i ma zamiar zgarnąć trzy punkty, można spróbować również handicap europejski Borussia -1 gol 2.38. W rundzie jesiennej Borussia wygrała na swoim boisku 3:1 z Greuther Furth.
Borussia 1.48 betgun
Borussia eh-1 2.38 boylesports

jacksparrrow 486

jacksparrrow

Użytkownik
Furth - BVB- Rzuty rożne w 1-ej połowie - under. 4.5 - 2,00
Expekt
BVB po znakomitym meczu a przynajmniej końcówce z Malaga podejmie graczy Furth, którzy plasują się na końcu tabeli. Niby to BVB jest ogromnym faworytem ale ja tak niskich kursów nie tykam. Jednak w meczach tych zespołów w 2012 r było mało rożnych, BVB myślę nie będzie strzasznie atakowało wystarczy im np. 0:2
EDIT// Aj się dortmundczycy nakręcili po maladze
????

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Będzie mało merytorycznie, bo mam tylko godzinę, a chciałbym jeszcze przejrzeć neta.
VfL Wolfsburg - TSG Hoffenheim Typ:BTS Kurs: 1,7 Tobet
To jest taki typowy mecz, jakich w każdej kolejce więcej. Oba zespoły zagrają ofensywnie i prawdopodobnie oba trafią do siatki. Wilki mają problem z wygrywanie u siebie, złudny bo już dawno powinni się przełamać na własnym boisku - na pewno strzelą. Hoffenheim musi. Absolutnie musi się dostosować i strzelić swoją bramkę bo jeszcze, właśnie &gt;&gt;jeszcze&lt;&lt; walczą o urzynanie. Ostatnio pokazali (3-0 z Dusseldorfem, choć wynik rzetelnie nie obrazuje postawy Wieśniaków), że grać potrafią i chyba dziś będą godnym rywalem, dla nierównego zespołu Wolfsburga.

K 246

krysti24

Użytkownik
Mam dosłownie chwilkę, więc dzisiaj wyjątkowo krótko z mojej strony.
Te dwa typy najbardziej mi się podobają, jeśli chodzi o dzisiejsze spotkania BL:
Dusseldorf - Werder
Defensywy i jednych i drugich dziurawe jak ser szwajcarski. Z drugiej jednak strony potencjał ofensywny jest, szczególnie u tych drugich; Fortuna też na własnym stadionie często pokazuje pazurki. Dodajmy do tego brak dzisiaj najlepszego obrońcy w drużynie z Bremy, czyli Sokratisa i wychodzi nam, że bramki się dzisiaj posypią.
powyżej 2,5 gola (1,70) Fortuna ✅
Mainz - Hamburg
Zarówno Mainz jak i HSV mają coś do udowodnienia, w ostatnim czasie ekipy spuściły z tonu, jednak w dzisiejszym spotkaniu wierze w to, że i jedni i drudzy poprawią swoją skuteczność pod bramką rywala - bo okazje obie drużyny miały w swoich ostatnich spotkaniach, gorzej jednak było z ich wykorzystaniem. Mam nadzieje, że dzisiaj sytuacja będzie wyglądała zgoła odmiennie i zobaczymy przynajmniej po jednej bramce z obu stron. Kurs na takie rozwiązanie w mojej opinii całkiem przyjemny. ;-)
Obie strzelą (1,77) Fortuna ✅

Otrzymane punkty reputacji: +8
betinos 200

betinos

Użytkownik
Greuther Furth - Borussia Dortmund 15 min. 2-0 :grin: ✅✅✅

Typ: Gole gosci powyzej 1.5
Kurs: 1.50
Bukmacher: Betsson

Ostatnia druzyna ligi podejmuje druzyne wicelidera.Gospodarze spisuja sie fatalnie na swoim stadionie jak dotad w 14 meczach zdobyli 4 pkt.Mysle ze Borussia,ktora wychodzi mocnym skladem spokojnie strzeli tutaj conajmniej 2 bramki.Licze tu na Roberta,ktory pewnie zmierza po korone krola strzelcow Bundesligi,ale inni pilkarze z Dortmundu powinni tez zaliczyc jakies trafienia.

raaaul007 15

raaaul007

Użytkownik
Greuther Furth - Borussia Dortmund &amp; Bayern Monachium - FC Nürnberg ✅✅
typ: over 2,5 &amp; over 2,5
kurs: 1,47 x 1,62 = 2.38
Buk: Unibet

Dwie najlepsze drużyny Bundesligi, obie podbudowane awansami w pięknym stylu, morale znakomite. W lidze ostanio obie ekipy miażdzą rywali, choćby ostatnie 9-2 Dumy Bawarii; takie wyniki rzadko w hokeja padają. Borussia lubi i potrafi grać ofensywnie, a grają ze spadkowiczem, tracącym mnóstwo bramek.

Bayern-Nurnberg to niby derby Bawarii, ale nie ma się co czarować, że będzie to wyrównany pojedynek typu wczorajszy Betis-Sevilla, czy Roma-Lazio. Nie ten size.
Poza tym Bayern będzie chciał efektownie uczcić mistrzostwo na Allianz Arena.

Kapitanem w dzisiejszym spotkaniu będzie Franck Ribéry! To przede wszystkim genialny kreator i asystent, ale liczę na to, że będzie chciał okrasić swój występ bramką, tym bardziej, że w roli killera wystąpi Gomez, który statystykami nie powala na kolana (15 meczów-7 bramek).

Franck Ribéry strzeli gola: TAK , kurs: 2,55 Unibet ⛔

delikatnie warto spróbować

Grac45 57,3K

Grac45

Forum VIP
Typ: R-Z 2 (w przypadku remisu zwrot stawki)
Kurs: 2,20
Buk: WZB MILENIUM
Już dzisiaj o godzinie 15,30 na Mercedes Benz Arena w Stuttgarcie dojdzie do bardzo ciekawego a przede wszystkim atrakcyjnego w kursy na zespół gości meczu pomiędzy miejscowym VfB a Borussią Moenchengladbach.
Biorąc pod uwagę wystawione kolejny raz wysokie kursy na Moenchengladbach nie można przejść obok tego meczu,gdyż piłkarze Stuttgartu nie dają żadnych wątpliwości że &quot;granie&quot; na gości jest w tym przypadku ryzykowne.
Zespół gospodarzy:
Każdy śledzący choć trochę tegoroczny sezon wiedzą jaki piach gra Stuttgart,mając taki potencjał i we własnych możliwości i kibicach nie są w stanie powtórzyć choćby zeszłego sezonu gdzie zajęli wysokie 6 miejsce,dla nich sezon skończył się właściwie po fatalnej serii 5 porażek z rzędu,aczkolwiek zostawiając już ligową katastrofę,zaliczyli nie taki zły epizod w Lidze Europejskiej i w Pucharze Niemiec gdzie co najważniejsze mecz półfinałowy rozgrywają w najbliższą środę na własnym boisku podejmując Freiburg - mecz dający jakże ważny awans do upragnionych europejskich pucharów w przyszłym roki i o uratowanie choć krzty honoru przed własnymi fanami.
Zespół gości:
&quot;Die Fohlen&quot; to zespół w tym sezonie o niebo lepiej prezentujący się od VfB co raczej dziwić nie może,bo poprzeczka dość nisko wisi gdy się cokolwiek i kogokolwiek porównuje do &quot;Mercedessów&quot;.Gladbach w swoich meczach to jedna wielka nie wiadoma,świetne mecze i przede wszystkim nie przegrane czy to na wyjazdach 1-1 z Schalke i Bayernem czy też u siebie remisy 3-3 z Bayerem i 1-1 z Dortmundem,jak widać zespół nie bojący się ani trochę czołówki.Miejsce w tabeli na ten moment to:7 miejsce z dorobkiem 41 pkt do miejsc pucharowych tracą 1pkt do Eintrachtu i 4 do Freiburga a więc do awansu do Ligi Europejskiej jutrzejsze zwycięstwo jest bardzo konieczne,a jeśli chcą i w przyszłym sezonie powojować w Europie to dzisiejszy mecz ma tylko jeden cel - zwycięstwo.
Prawdopodobne &quot;jedenastki&quot;
Gospodarze
Ulreich - Rüdiger, Tasci, Niedermeier, Molinaro - Gentner, Boka - Harnik, Maxim, Traoré - Ibisevic
Absencje:
Cacau, David Davidi,Tunay Torun
Goście
ter Stegen - Jantschke, Brouwers, Alvaro Dominguez, Wendt - Nordtveit, Marx - Herrmann, Arango - Younes, L. de Jong
Absencje:
Martin Stranzl,Lukas Rupp
Podsumowując:
Stuttgart swoją jedyną nadzieje w uratowaniu tego sezonu będzie miał środę w pucharze i tam powinni kierować całą swoją energię i wole walki,z kolei dla Gladbach każdy mecz ligowy jest walką o jak najwyższe miejsce w tabeli i bez żadnych poważnych absencji najważniejszych graczy powinni dać radę wywieźć trzy cenne oczka przybliżające ich do gry w europejskich pucharach w przyszłym sezonie.

Otrzymane punkty reputacji: +2
K 358

koeman66

Użytkownik
Ktos orientuje sie czemu dzisiaj na Eintracht jest taki duzy kurs? Czyzby buki przecenialy mozliwosci Augsburga? Na gospodarzy 2.4, na Eintracht 3.2 w jednym z wielu bukow...

K 246

krysti24

Użytkownik
Czas goni, ale dzisiaj znów strasznie mało czasu miałem ..
Stuttgart - Gladbach
Dzisiaj osobiście pograłem jedynie BTS&#39;a w meczu Stuttgartu z Gladbach. Wydaje mi się, że drużyna VfB zagra dzisiaj na własnym stadionie odważniejszą piłkę, a nie tak zachowawczo jak wyglądało to w ostatnim meczu z Hannoverem, który był chyba jednym z gorszych w tym sezonie BL. Drużyna gości także walczy o puchary i nie powinni zostać dłużni ekipie Labbadii. Stuttgart ma przed sobą w środku tygodnia ważne spotkanie w DFB Pokal, który jest już ostatnią nadzieją dla tej drużyny, żeby zagrać w przyszłym sezonie w europejskich pucharach. Drużyna gospodarzy potrzebuje jakiegoś pozytywnego impulsu przed tym jakże ważnym spotkaniem w Pucharze Niemiec, dlatego dzisiaj nie będzie za dużo kalkulacji i zagrają pewnie ofensywniej. Z drugiej strony Gladbach będzie miało trochę ułatwione zadanie, gdyż wiadomo, że VfB nie będzie grało na 100 % ryzykując nawet kontuzjami w obliczu meczu w środku tygodnia.
Dodajmy jeszcze, że w Stuttgarcie nie zagra dzisiaj istotny stoper Tasci (zostaną nieobliczalni Niedermeier i Rudiger), natomiast w ekipie gości zabraknie z kolei również ważnego obrońcy - Stranzla. Próbuję BTS&#39;a po niezłym kursie.
Obie strzelą (1,75) Fortuna
Co do meczu Augsburga z Eintrachtem to rzeczywiście kursy na gości trochę zawyżone. Tym bardziej, że w Augsburgu nie zagra po raz kolejny Koo. Jednak ja odpuszczam to spotkanie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom