Mecz: Górnik Łęczna - Pogoń
Typ: 2
Kurs: 1,64
Buk: Betfan
Wyścig o mistrzostwo trwa i wczoraj poznańska Lokomotywa pokazała, że żartów i odpuszczania nie ma i po bezbarwnym meczu i do tego grając prawie drugą jedenastką odprawiła beznadziejny Śląsk. Teraz czas na Raków i Pogoń i do mojej dzisiejszej analizy wybrałem właśnie to drugie spotkanie.
W przerwie na reprezentację Szczecinem wstrząsnęła wiadomość mówiąca, że trener Runjaic odchodzi po sezonie i nie będzie kontynuował swojej przygody w Grodzie Gryfa. Gruchnęła owa wiadomość jak grom z jasnego nieba i od razu rozpętała lawinę komentarzy i podzieliła kibiców na dwa obozy - jeden przekonuje, że z takimi informacjami należało zaczekać do końca sezonu, drugi zaś stara się udowodnić, iż im wcześniej tym lepiej i do niesamowicie ważnej końcówki warto przystąpić będąc świadomym sytuacji i z czystą głową.
Ja osobiście jestem zwolennikiem tej drugiej teorii i wydaje mi się, że przekazanie całemu miastu tej smutnej informacji wcześniej wcale nie będzie miało negatywnych konsekwencji dla zespołu. Wszyscy, na czele z Kostą, są świadomi szansy, jaka się przydarzyła, i na pewno zrobią wszystko, żeby tę szansę wykorzystać. A sympatyczny niemiecki trener na pewno również marzy o odejściu w chwale i będąc zapamiętanym, jako pierwszy szkoleniowiec, który dał majstra Szczecinowi.
Dzisiejsze spotkanie w teorii powinno być spacerkiem dla Pogoni, ale wszyscy wiemy, jak przekorna jest piłka i że zazwyczaj teora nijak ma się do praktyki. Do tego dochodzi wiosennny nawrót zimy i zagrożenie śniegiem, co wprowadza do futbolu, zwłaszcza dla zespołu preferującego techniczną piłkę, jakim bez wątpienia jest Pogoń, element przypadku. Nie będzie to więc dla Pogoni mecz łatwy, jednak na pewno z gatunku takich, które wygrać trzeba.
I choć dzielnie walczący Kamil Kiereś robi w ostatnim czasie wiele, żeby zameldować się na mecie nad kreską spadkową, wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że dziś będzie musiał przełknąć gorycz porażki. Stawiam na Pogoń po ciężkim, brzydkim i kosztującym niesamowicie wiele sił spotkaniu.