Pisałem, że chce zagrać w sobotę Malage i Real Sociedad. I co? Oczywiście, że dzisiaj odpuściłem typowanie, a obie te ekipy swoje spotkania wygrały więc tylko mogę płakać nad swoją głupotą... Jednak niedziela zapowiada się o wiele ciekawiej, jeśli idzie o emocje i atrakcyjność spotkań, a przynajmniej ja tak uważam:
Atletico-Granada
Kurs na Atletico niski, bo i niczego innego nie można się było spodziewać, jednak ja nie mam zamiaru grać na ich zwycięstwo, a tym bardziej jakiekolwiek handicapy. Może i ostatnio ograli Besiktas 3:1 ale w mojej ocenie Atletico inaczej gra w
LE, a inaczej w
La Liga. W meczu z Granadą to ja się spodziewam, że nie zobaczymy fajerwerków i raczej to się skończy 1:0/2:0. Co ciekawe obie ekipy przed tym spotkaniem mają nie najlepszą sytuację kadrową. Szczególnie goście mają mnóstwo problemów, bo zabraknie Siqueiry, Jary, Frana Rico, Daniego Beniteza, Yebdy, Papy Diakathe, Roberto, a ponadto na drobne urazy narzekają Carlos Martins i Jaime Romero. Jak więc widać problemy naprawdę ogromne ale głównie dotyczą one linii pomocy, więc zmiennicy będą mieli trudną robotę. Atletico z kolei dalej bez Diego, Antonio Lopeza, za kartki nie zagra Filipe Luis, a do pierwszej dwójki nieobecnych(kontuzjowanych) dołączył jeszcze Tiago więc jego nie zobaczymy w pomocy Rojiblancos. No więc po obu stronach widzimy niesamowite starty i ciekawe teraz jak zagrają zmiennicy. Na pewno lepszych zmienników mają gracze Atletico więc i u nich niespodziewam się tak ogromnych problemów jak u gości z Andaluzji. I właśnie tutaj zmierzam do kolejnego typu, a mianowicie rozchodzi się o kartki. Linia 60pkt za kartki jaką wystawił Sportingbet jest w mojej ocenie dość niska zważając na to jak obie ekipy grają. Granada w ostatnim meczu zaliczyła 4 kartki, chociaż przy ich rywalu Valencii to wynik cienki, bo Nietoperze wtedy dostali aż 9 kartek!!! Jednak te 4 kartki to też efekt zabiegu taktycznego ze strony Abela Resino, bo kartki dostawali Rico, Benitez, Jara i Siqueira by się wyczyścić na mecz ze Sportingiem Gijon, który nie wątpliwie będzie dla nich o wiele ważniejszy niż starcie z Atletico, w którym grając w nawet najmocniejszym składzie raczej by zbyt wiele nie zawojowali. A z kolei Atletico za kadencji Simeone też lubi złapać trochę fauli, a co za tym idzie i kartki się sypią, dlatego uważam, że 7 żółtych kartek w tym meczu, to nie jest zbyt wygórowana linia, a może i się jakaś czerwień trafi, to i przy okazji ułatwi powodzenie tego typu.
Granada nie strzeli @ 1,85 SB2:0
Under 3,5 @ 1,40
Over 60pkt za kartki @ 2,30
Espanyol-Rayo Vallecano
Kursy wskazują, że faworytem są gospodarze ale nic bardziej mylnego. Dla mnie jeśli ktoś ma ten mecz wygrać, to tym zespołem będzie Rayo. Dlaczego? Chociażby dlatego, że Espanyol jest w słabej formie, przystąpi do tego meczu z kilkoma osłabieniami oraz Rayo to jedna z rewelacji tego sezonu. Tak więc mamy kilka powodów i teraz czas rozwinąć co nieco myśl. Najpierw o formie Espanyolu. Może i nie grają źle ale po prostu brak porządnego napastnika oraz cienka obrona dają o sobie znać. Jedyną mocną formacją jest pomoc ale i w meczu z Rayo to może być problem, gdyż zabraknie Vladimira Weissa i Forlina. Ten pierwszy to najlepszy ofensywny gracz i kreator większości akcji Papużek, a ten drugi to podstawowy defensywny pomocnik. Poza tym na środku obrony zabraknie Rodrigueza więc jak widać sytuacja różowa nie jest. Rayo z kolei bez Labaki, Daniego i Diego Costy, z tym że ten ostatni to jedynie podstawowy zawodnik ale pamiętajmy, że on przyszedł dopiero w styczniu. Co ciekawe gdyby brać tylko wyjazdową dyspozycję drużyn w lidze, to Rayo zajmuje 4 pozycją i w tej specjalności są gorsi jedynie od pierwszej ligowej trójki. Widziałem w tym sezonie Rayo i ta ekipa naprawdę może się podobać, gdyż zdobywają sporo bramek ale zarazem i sporo tracą. Tak więc moim zdaniem kurs na Rayo to jakiś żart ale my możemy z tego skorzystać i zagrać na ekipe z Madrytu po naprawdę korzystnym kursie i nawet jeśli to nie siądzie to nie będzie czego żałować, bo value jest ogromne.
Rayo DNB @ 2,60 SB5:1...
Rayo strzeli @ 1,40
Valencia-Mallorca
Tutaj już krócej ale też co nieco o tym spotkaniu. Faworytem jest rzecz jasna Valencia ale jednak tutaj trzeba poczekać bardziej na składy, bo Emery może zrobić jakieś korekty by dać odpocząć swoim graczom przed rewanżem w Eindhoven. Nietoperze w tym meczu bez Ruiza, który w czwartek odniósł kontuzję w meczu z PSV i już w pierwszej połowie zszedł z boiska. Ale po 5 miesięcznej przerwie wraca do kadry meczowej Hedwiges Maduro i to jest z pewnością największe wydarzenie dotyczące tego spotkania. Valencia ostatnio w Granadą w meczu ligowym nie zachwyciła ale ostatecznie wygrała 1:0, jednak pamiętajmy, że Nietoperze są o wiele lepsi na Estadio Mestalla i jeśli już mają gdziekolwiek wygrywać to łatwiej im to zrobić tam, aniżeli na jakimkolwiek innym stadionie. Goście to też ekipa własnego boiska ale co ciekawe przed tygodniem nie potrafili u siebie pokonać Osasuny, a to w mojej ocenie nie jest trudne zadanie, gdyż ekipa z Reyno de Navarra na wyjazdach jest cienka. Również i drużyna z Balearów wrażenia poza wyspą swoją nie robi i zazwyczaj wracają bez punktów, a jeśli już to z punktem. W tym meczu zabraknie wśród nich Piny i Pau Cendrosa. Moim zdaniem warto tutaj pograć na Nietoperzy ale pamiętajmy, że nalezy najlepiej poczekać do ogłoszenia oficjalnych składów na to spotkanie, gdyż różnie może być.
Valencia @ 1,50 SB2:2 - na szczęście nie zagralem ich ostatecznie.
O Barcelonie mi się nie chce zbytnio pisać, bo to oczywiste, że na nich warto brać handi i overy na gole, bo wracają na odpowiednie tory, a poza tym Racing w najbliższym meczu nie będzie mógł skorzystać ze swojego podstawowego bramkarza Tono i to będzie z pewnością spory kłopot, jak i również brak Lautaro Acosty. Jednak nie wykluczone, że i Racing coś strzeli, bo Barca bez Pique, Abidala i możliwa jest absencja Puyola, tak więc ode mnie takie cudo:
Barca over 2,5 @ 2,00 SB0:2 - cienizna i minimalizm się objawil...
Osasuna-Athletic Bilbao
Na sam koniec niedzielnych zmagań czeka nas prawdziwy hit tej kolejki czyli kolejne derby Kraju Basków. Przed tygodniem Athletic ograł Real Sociedad 2:0, a teraz Los Leones będą chcieli ograć Osasune w historycznej stolicy Kraju Basków. Chyba każdy kto widział mecz w
LE, MU-Athletic nie ma wątpliwości, że Leones to na chwilę obecną trzecia siła
La Liga, albo inaczej mówiąc najlepsza ekipa spośród tych będących na ziemi... W najbliższym spotkaniu trener Bielsa będzie miał wreszcie do dyspozycji wszystkich graczy więc można się spodziewać jakichś roszad w składzie. Tym bardziej, że Athletic za kilka dni czeka rewanż z United w
LE, a potem mecze z Valencią i Atletico Madryt więc też nie łatwe mecze. Ja się spodziewam, że Llorente zasiądzie na ławce i dopiero w drugiej połowie wejdzie na boisko. Również spodziewam się, że ktoś taki jak Ander Herrera również zasiądzie na ławce, a też raczej można być pewnym, że od początku zagra Fernando Amorebieta więc wtedy zejdzie Mikel San Jose, chyba że Martinez pójdzie wyżej do linii pomocy to wtedy San Jose zagra w podstawowym składzie. To tyle o Los Leones i czas przejść do graczy Osasuny. To jest zespół własnego boiska co najlepiej pokazują liczby. Na 35 zdobytych punktów aż 25 ugrali na Estadio Reyno de Navarra, gdzie udało im się ograć Barcelone, Levante czy też remisując z Valencią. Tak więc ekipy z czołówki mają tam nie łatwe mecze, co pokazało także spotkanie z Atletico, gdzie Rojiblancos wygrali jedynie 1:0. Jednak jest kilka problemów kadrowych, bo zabraknie Dejana Lekica, Balde, Lolo i Timora. Jednak tacy gracze jak Raul Garcia czy Nekounam w mojej ocenie będą musieli wziąć ciężar gry na siebie jak zwykle i pociągnąć zespół do dobrej gry.
Niby faworytem tutaj są goście ale przed tygodniem nic wielkiego nie pokazali w derbach i bym powiedział, że bardziej tam podział punktów powinien być, aniżeli ich zwycięstwo więc tutaj zostawiam ich zwycięstwo w spokoju i wybieram typ na gola z obu stron.
BTS @ 1,70 SB2:1
Over 2,5 @ 2,00
Over 12 rogów @ 3,0515
Edit: Athletic Bilbao w podstawowym składzie bez Javiego Martineza i Llorente. Skład ma wyjść taki: Iraizoz; Iraola, San Jose, Amorebieta, Aurtenetxe; Iturraspe, De Marcos, Ander, Susaeta, Muniain; Toquero