Pierwsze spotkanie otwierające 26 rundę. Obie ekipy w tej części sezonu spisują się bardzo dobrze po za grą wyjazdową. Gospodarze w ostatnich spotkaniach pokonali u siebie Bayern , Mainz i skromnie Freiburg. W piątek przyjdzie zmierzyć się z trzecią ekipą w tabeli ale czy to „trzecie meijsce” nie jest na wyrost ?. Ja się będę upierał , że tak opisze to w dalszej części... Gospodarze widać , że złapali formę na własnym obiekcie gorzej z grą na wyjazdach. W ostatnim spotkaniu z Dortmundem na wyjeździe podobali mi mimo dominacji lidera ale warto dodać , że wystąpili tam bez Matuszczyka, Peszki , Geromela. Sytuacji parę było , gdyby Novakovic lepiej nastawił celowniki spokojnie mogli strzelić jedną bramkę jak nie więcej. Jeżeli miałbym oceniać poszczególne formację to wszystkie wyglądają w miarę dobrze chociaż można się obawiać postawy obrońcy „Geromela” po , którym można wszystkiego się spodziewać choć ostatnio więcej tego dobrego. Z przodu potrafią straszyć Podolskim, Matuszczykiem , Novakovicem więc o zdobywanie bramek bym się raczej tutaj nie martwił.
Hannover 96 to nie ekipa na
LM czy
LE. Nie wiem czy są oni w formie czy trafiają po prostu na takie ekipy , które jej w ogóle nie mają. Ostatnie spotkania z Pauli , Kaiserslautern , Bayern mogą być trochę mylne bo tutaj widać gołym okiem , że te ekipy po prostu w ostatnim czasie nie istnieją na boisko i wszystko u nich leży… W dodatku teraz gra na wyjeździe gdzie nie potrafią za dobrze grać i wydaję mi się ,że obecnie Kolonia na własnym obiekcie może być za mocnym rywalem dla nich. Jeżeli ktoś miałby sugerować się zajmowanym pozycjami przez te ekipy to wychodzi zwycięstwo Hannoveru 96 , jeżeli spojrzymy na to trochę inaczej i przeanalizujemy grę obu ekip wychodzą tutaj punkty dla Koloni.
W tym spotkaniu na pewno dużo rolę odegra rola gospodarza, Kolonia udowadniała , że u siebie potrafi zagrać dobre zawody i walczyć do końca. Po za tym wydaję mi się , że gospodarze mają trochę więcej indywidualności. Kolonia potrafiła powalczyć z mocniejszymi ekipami i dobrze się zaprezentować , a Hannover do takich według mnie się nie zalicza no chyba , że mnie ktoś przekona ale jak zobaczyłem ich grę z Pauli na wyjeździe to się zastanawiałem co oni robią w tej lidze. Po jednym meczu nie wypada oceniać ekip dlatego ogólnie dla mnie to jest średniak i tego zdania będę się trzymać do końca sezonu.
Jeżeli chodzi o typowanie 1 x 2 to dla mnie wygrana Koloni. Bezpieczniejsza opcja to na pewno DNB. Takie jest moje spojrzenie na to spotkanie osobiście tego raczej nie ruszę bo są ciekawsze zdarzenia.
H2H: 31/10/2009 Koln vs. Hannover 0:1
07/11/2008 Koln vs. Hannover 2:1
16/10/2005 Koln vs. Hannover 1:4
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bayern Munchen – Hamburger SV
Jedno z ciekawszych spotkań w tej rundzie. Bayern ostatnio w poważnym kryzysie. Na boisku bez walki , Van Gall nie potrafi zorganizować gry w tym zespole i poustawiać piłkarzy na odpowiednich pozycjach i mamy nieciekawe efekty. Zastanowić się można tutaj nad przerwaniem fatalnej passy przez Bayern ale czy warto po tak marnym kursie ? Według mnie nie , jak już miałbym cos kombinować na siłę to poczekałbym na
Live i wtedy coś zagrał. Tymczasem przed meczem zdecydowanie NO BET. Obrona dziurawa jak ser szwajcarski , podobnie jak gladbach w pierwszej części sezonu ^^. Ofensywa wyłączona , chyba wszyscy nauczyli się grać przeciwko Bayernowi ? Trochę to śmieszy , dla mnie po prostu 2R nie są w najwyższej formie jak i ich partnerzy co się odbija właśnie na krytyce tych dwóch skrzydłowych.
Hamburger SV chimeryczna drużyna , która przegrywa te najważniejsze spotkania z serii za 6pkt ( Pauli , Mainz ). Ta ekipa mnie w ogóle nie przekonują , ze zdobywaniem bramek mają masę problemu i obrona się w ostatnim czasie nie popisuję. A więc wydaję mi się , że Bayernowi może dobrze podejść ta ekipa ale stawiać tutaj czegokolwiek na sucho raczej nie warto. Bawarczycy w dodatku grają w
LM więc mogą być myślami już w następnym meczu choć taki scenariusz raczej nie wchodzi w grę bo w lidze trzeba będzie powalczyć o
LM albo w ostateczności grę w kwalifikacjach a meczy powoli będzie brakowało …
H2H 28/02/2010 Bayern vs. Hamburg 1:0
15/08/2008 Bayern vs. Hamburg 2:2
24/02/2008 Bayern vs. Hamburg 1:1
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kaiserslautern – Freiburg
Mecz dla gospodarzy o przysłowiowe “ 6 pkt” . Jeżeli popatrzymy na ostatnio wyniki wygląda to kiepsko i do końca będą walczyć o utrzymanie. Stadion „czerwonych diabłów” to takie miejsce gdzie każdemu gra się ciężko. Podopieczni Kurza na własnym obiekcie potrafią zdziałać „cuda”. W tym sezonie uporali się już z Bayernem, zremisowali z Dortmundem , Hamburgiem i byli w stanie odrobić 3 bramkową stratę ze Stuttgartem a więc widać co ta ekipa u siebie potrafi. Nie należą do elity ale o utrzymanie walczyć będą do końca nie mniej jednak w swoim składzie maja paru asów takich jak Lakic , Ilicevicc no i bramkarz z doskonałym refleksem. Fatalną grą wyjazdową bym się nie kierował tutaj teraz grają u siebie i na pewno będą mieć przewagę w tym spotkaniu.
Freiburg już zajmuję bezpieczne miejsce cóż więcej im trzeba ? Cel był jeden utrzymanie i praktycznie to już mają a na więcej w obecnej chwili ich nie stać. Ostatnie spotkanie Freiburga pokazało gdzie ich miejsce nie tylko rezultatem ale i podejściem do gry. Goście przyzwyczaili nas do ładnej i zorganizowanej gry ale teraz tego najwyraźniej nie ma.
Podsumowując , krótko widzę tutaj zwycięstwo Lautern, które wyjdzie z nożem na gardle i będzie gryźć trawę aby dopisać sobie 3 oczka w tabeli.
H2H (2 bundesliga) 15/12/2008 Kaiserslautern vs. Freiburg 2:0
07/03/2008 Kaiserslautern vs. Freiburg 0:0
30/10/2006 Kaiserslautern vs. Freiburg 1:3
Schalke -Eintracht
Schalke w lidze bez rewelacji choć jak oglądałem ich ostatnie spotkanie na własnym obiekcie to wyglądało to dużo lepiej a niżeli poprzednio być może Magath trochę mniej daję im w kość ale mniejsza o to. Stawianie na nich odpada po tak marnym kursie, zresztą są w finale DFB i Magatha nie bardzo interesuję już liga bo ona poszła już na straty.W tym trenerze jest coś dziwnego dla mnie w meczu z VFB wyraźnie było widać , że „zlewa” na ligę ale o tym można by pisać książki. Dodam , że „niebiescy” walczą w
LM – pojedynek z Valencją w , którym zostawią na pewno sporo sił. Teraz zobaczmy na wyczyny Schalke po pucharach:
Stuttgart vs.
Schalke 1:0 ( Po DFB) B. M'gladbach vs.
Schalke 2:1 ( Po
LM)
Schalke vs. Hoffenheim 0:1 ( Po DFB)
Mainz 05 vs.
Schalke 0:1 ( Po
LM)
Kaiserslautern vs.
Schalke 5:0 ( Po
LM)
Wyraźnie widać , że tej ekipie gra po pucharach nie leży. Zaledwie jedna wygrana na 5 spotkań po rozgrywkach pucharowych. Już o tym pisałem zresztą kiedyś…
Eintracht co o nich można powiedzieć ? Nie moc , nie moc i jeszcze raz nie moc strzelecka. Od 7 spotkań bez bramki jak tak dalej pójdzie to zawitają w drugiej lidze. Widziałem trochę ich gry i w meczu ze Stuttgartem muszę przyznać , że stworzyli masę sytuacji ale bramka była po prostu zaczarowana i nic nie wpadło z trzy bramy spokojnie powinni wbić ale jak to mówią „jak pech to pech” i to na całości. To może być przełomowe spotkanie dla nich bo wystąpią na wyjeździe i mniejsza presja będzie na piłkarzach. Rywal idealny bo po pucharze lubi zaliczać wpadki o czym pisałem. Właśnie tutaj poszukałbym niespodzianki bo spokojnie stać ich na zwycięstwo tylko tutaj druga kwestia odblokowania się. Gdyby Schalke zagrało normalnie nie byłoby mowy o jakimś WIN gości a , że grają po środowym meczu to jest zupełnie inna bajka i duża szansa dla gości. Wiem co piszę…
H2H
02/10/2009 Schalke 04 vs. E. Frankfurt 2:0
20/09/2008 Schalke 04 vs. E. Frankfurt 1:0
10/05/2008 Schalke 04 vs. E. Frankfurt 1:0
St Pauli – VFB Stuttgart
Dla mnie najlepszy typ Stuttgart jeśli chodzi o tą kolejkę. Piraci ostatnio bez pomysłu na grę , sroga porażka z Nurnberg aż 5:0 pokazuje jaki ten zespół jest słaby. Pisałem już kiedyś , że ta ekipa zalicza się do tych co początek ma dobry by potem notować konkretną serię nie powodzeń. Nie ma się co dziwić jak w Pauli są problemy kadrowe i nie ma wystarczającej liczby zmienników a na ławce zasiadają rzecznicy prasowi ^^. Wszystko fajnie i przyjemnie , sam darzę ten zespół sympatią ale patrząc na realia Bundesligi nie daje im szans w starciu ze Stuttgartem.
Obrona u gospodarzy dziurawa jak ser szwajcarskie , w ofensywie też za bardzo czym straszyć nie mają. Ebbers , cwaniak Assamoah to zdecydowanie za mało na tą ligę. Jedyne co idzie na ich korzyść to Milentor Stadion nic po za tym ale myślę , że i to nie pomoże z tak mocnym przeciwnikiem.
Stuttgart ostatnio złapał wiatr w żagle . Wygrana we Franfurcie 0:2 po grze w 10 może robić wrażenie , choć tam dużo szczęścia mieli. Domowe spotkanie wygrane z Schalke 1:0 po grze w przewadze ale tam mogli wygrać trochę wyżej bo sytuacji nie brakowało. Suttgart z wielkim potencjałem w ofensywie Harik, Cacau, Pogrebnyak powinien gładko rozprawić się z Pauli. Jeśli chodzi o defensywę to nie ma rewelacji ale na słabiutkie Pauli spokojnie to starczy. Cieszy mnie ostatnio postawa bramkarza gości, która zalicza zwyżkę formy a niżeli w poprzednich spotkaniach. Tutaj nie trzeba według mnie wyczekiwać na składy , Vfb pod każdym względem przeważa i pewnie wygra nawet z handi.
Mainz –Bayer Leverkusen
Ciekawe spotkanie i ciężko jednoznacznie wskazać faworyta moim zdaniem dlatego ja to odpuszczam. Mainz ostatnio na wyjeździe pokazało charakter i było w stanie odrobić straty co w efekcie pozwoliło wywieść 3 pkt z Hamburga choć postawa defensywy tamtejszych gospodarzy pozostawiła wiele do życzenia. Jeżeliby zaprezentowali taką samą postawę jak w ostatnim meczu to myślę , że są w stanie nawiązać walkę z Bayerem tym bardziej , że ich ofensywa czasami lubi popełniać błędy.
Druga sprawa dlaczego tego nie grać to rozgrywki europejskie w , których uczestniczy Leverkusen. Mecz rozgrywają w czwartek a liga w niedziele. Już z Werderem po
LE byli trochę rozkojarzeni a zagrali trochę okrojonym składem jednak teraz z Villarealem powinni stracić dużo więcej sił a Mainz do słabiaków się nie zalicza i niespodziankę może sprawić dlatego NO BET.
H2H 08/08/2009 Mainz 05 vs. Leverkusen 2:2
31/03/2007 Mainz 05 vs. Leverkusen 1:3
15/10/2005 Mainz 05 vs. Leverkusen 3:1
Borussia Dortmund – Hoffenheim
Gra Hoffenheim na pewno nikogo nie przekonuję. Po zmianie trenera tez zespół nie może dojść do siebie choć wydawało mi się , że to nastąpi po meczu z Bayernem gdzie przegrali 0:4 ale sama gra mogła się podobać i można było wyciągnąć dużo pozytywów. Obecnie ogromne problemy w defensywie wracają najwyraźniej do punktu wyjścia z początku sezonu a to nie wróży niczego dobrego przed meczem z liderem. Kursy jakie wystawili na Borussie 1,8 spokojnie do grania nawet zaryzykowałbym Asiana. Borussia potrafi zdominować rywala , stwarzać masę sytuacji ale problem jest jeden skuteczność, którą muszą poprawić. W meczu z Koln masa sytuacji , bramkarz gości w wyśmienitej formie przez co skończyło się tylko 1:0 w tamtym spotkaniu. Przy obecnej formie Wieśniaków może skończyć się z 0:3 albo i wyżej mimo , że grają na własnym obiekcie.
H2H
28/11/2009 Hoffenheim vs. Dortmund 1:2 21/09/2008 Hof fenhei m vs. Dortmund 4:1
Zacznę może od gości , którzy idą obecnie jak burza i mają sporą szanse wywalczyć pozycję dającą możliwość zagrania w europejskich pucharach. Doskonała gra w defensywie i skuteczność w ofensywie to może się podobać pod warunkiem , że zdobywają bramki. Osobiście byłem do nich zrażony przez nastawienie bardziej na obronę ale teraz mogę zmienić zdanie. Podoba mi się w tej ekipie to , że nawet jak występują osłabieni to potrafią wygrywać i mają dobrych zmienników. Pokonali w tej części sezonu już wielkie firmy dlaczego i teraz nie mieliby sobie poradzić z Wilkami ? tym bardziej , że jest o co walczyć i motywacji na pewno nie zabraknie.
Wilki swoją grą nie przekonują. Defensywa ostatnio leży ,Kjaer popełnia dziecinne błędy a sam Bengalio formą nie błyszczy. Jedni walczą o utrzymanie , drudzy o puchary więc walki w tym spotkaniu na pewno nie zabraknie. Wilki ze słabszymi są w stanie nawiązać walkę , obecnie Nurnberg należy do tych lepszych jeśli chodzi o formę więc może być duży problem , jedyny pozytyw to chyba Diego a o reszcie nie ma nawet co pisać.
H2H
21/11/2009 Wolfsburg vs. Nuremberg 2:3
27/10/2007 Wolfsburg vs. Nuremberg 3:1
25/11/2006 Wolfsburg vs. Nuremberg 1:1
Werder Brema – Borussia Munchengladbach
Hit jeśli chodzi o dolną część tabeli. Werder już nad strefą spadkową ale zaledwie z 3 pkt przewagi więc wszystko może się jeszcze zdarzyć ale nie wierzę w czarny scenariusz dla Bremeńczyków ostatnio wyraźnie widać zwyżkę formy i gra wygląda dużo lepiej , przede wszystkim w defensywie bo to był ich najsłabszy punkt. Gladbach ostatnio zaczęło wygrywać i do końca będą walczyć o ligowy byt a szansa na to duża bo niektóre ekipy w przeciwieństwie do nich z dołu tabeli po prostu nie istnieją. Obie drużyny mają kim postraszyć w ofensywie więc zapowiada się tutaj overowo tym bardziej , że w obronie lubią się popisać choć ostatnio nawet Gladbach nie straciło bramki ale to rzadko się zdarza… Gladbach na wyjazdach bywa nieobliczalne, wiedzą , że nie mają nic do stracenia i na pewno powalczą o jakieś punkty. Mecz z Seri „o życie” więc tego nie ruszam…
H2H 23/08/2009 Brema vs. B. M'gladbach 3:0
14/02/2009 Brema vs. B. M'gladbach 1:1
30/09/2006 Brema vs. B. M'gladbach 3:0 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To tak wstępnie , jedyne co teraz można zagrać moim zdaniem to VFB. Kursy na pewno polecą w dół do niedzieli...