Piast - Podbeskidzie
Tak wiem,Piast przegrał z Wisłą,zremisował ze słabiutkim Widzewem i dostał łomot od Lecha.Wszystko to marnie wygląda ale kiedy się przełamać jak nie dzisiaj.Z Lechem,po przerwie nie wyglądało to tak źle.Przejeli inicjatywę,brakowało trochę pomysłu na zakończenie akcji pod bramką ale Badia miał setkę,którą nie trafił i w końcówce się posypało wszystko.Zejście Hamalainena,za którego wszedł Kownacki to był gwóźdź do trumny bo młody zagrał dwie świetne piłki,gdzie tylko nogę wystarczyło przyłożyć.
Podbeskidzie poprawiło swoją grę w porównaniu do jesieni ale to nadal jest drużyna własnego boiska.U siebie,mogą wymęczyć punkty z Wisłą,Legią czy Pogonią ale na wyjazdach już jest mizernie.Początek mają dobry jeśli chodzi o ilość zdobytych punktów ale też jestem zdania,że mają tych punktów za dużo.Z Jagą byli zdecydowanie słabszą drużyną i mieli kupę szczęścia,że jeden punkt wywieźli.Na wyjazdach defensywa potrafi się kompletnie pogubić i dać parę prezentów tak jak w Białymstoku,mam na myśli te podania Sokołowskiego czy Łatki do bramkarza,to na prawdę dramat.W ataku dalej męczenie buły i chyba nawet przyjście Iwańskiego wiele nie zmieni.Bilans Podbeskidzia na wyjazdach wygląda tak 0-4-7,szczęśliwy remis z Jagą i trzy pozostałe remisy to początek sezonu,potem jest seria porażek.
Piast do tej pory tylko jedną bramkę strzelił w trzech meczach,problem jest ze stwarzaniem sytuacji ale myślę,że dzisiaj powinno to lepiej wyglądać.Jest paru zawodników,którzy jak się obudzą w końcu to dzisiaj te 3 punkty ugrają.Trzy ostatnie spotkania między tymi drużynami to zwycięstwa Piasta więc kiedy się przełamać jak nie dzisiaj,zwłaszcza,że jak spojrzeć na terminarz to nie wygląda to za wesoło.Następna kolejka to mecz w Chorzowie,potem Legia,Lechia,Pogoń,Jaga.W każdym z tych spotkań może być ciężko o punkty.Limit szczęścia górali też musi się w końcu wyczerpać.
Piast @ 2.16 0-0 Piast był lepszy ale znowu nieudolnie w ataku.Badia
Pinnacle zmarnował najlepszą okazję.
Śląsk - Legia
Legia na razie okey,po za walkowerem sześć punktów jest ale jeśli chodzi o grę to mnie nie przekonują kompletnie.Potencjał jest ale myślę,że nie do końca wykorzystany,trochę jak z naszą reprezentacją.Pierwsze spotkanie to męczenie buły z Koroną i bramka z karniaka.W Zabrzu pierwsza połowa jak dla mnie bardzo nędzna w ich wykonaniu,grali nieporadnie,akcje bez ładu i składu i Górnik nie wyglądał wcale gorzej.Rzut wolny,gdzie Pandża wybił piłkę pod nogi Astiza i ten załadował bramę do szatni co ustawiło trochę ten mecz,bo Górnik ma problem ze strzelaniem bramek więc ciężko było już to odrobić.Z Jagą pierwsza połowa też blado wyglądała.Dzisiaj za Astiza zagra Rzeźniczak,który póki co jeszcze murawy nie powąchał na wiosnę.Do tego burdy na trybunach,walkower to nie co pogarsza atmosferę i wizerunek klubu.
W Śląsku sprawa wygląda odmiennie.Nowy trener,nowi zawodnicy i ogólnie trochę się pozmieniało.Pierwsze spotkanie wygrane po tej długiej serii co powinno dobrze wpłynąć na zespół,podnieść morale i zwiększyć chęć do gry.Z Cracovią nie wyglądało może to jeszcze najlepiej,pierwsza połowa marna ale zakończona bramką.W drugiej już było znacznie lepiej moim zdaniem,pasy po za przebłyskami Saidiego nie miały wiele do powiedzenia.Wystarczyło odsunąć od składu człapiącego i otyłego Mile i od razu więcej korzyści.Paixao został kapitanem i widać,że to jeszcze bardziej na niego podziałało,dawał z siebie jeszcze więcej i teraz powinien mieć też większe wsparcie.O jego umiejętnościach chyba pisać nie trzeba,nie dość,że sporo strzela (3 mecze i 3 bramki) to jeszcze ma wiele innych zalet jak przytrzymanie piłki,bardzo dobra technika,gra głową.Obok Robaka najlepszy napastnik obecnie,dzisiaj też powinien sprawić sporo problemów legionistom.W końcu będzie mógł zagrać braciszek - Flavio.Jest Pich,który zaliczył niezły debiut i myślę,że jeszcze nas zaskoczy bo widać,że ma spore umiejętności.Patejuk jak zawsze chaotyczny ale jest szybki i potrafi stworzyć zagrożenie.Hateley i Stevanovic w miarę,gra w obronie do poprawki,zwłaszcza Ostrowski słabo ale dzisiaj na Legię powinni się spiąć.
Myślę,że dzisiaj Legię czeka trudny mecz.Na wyjazdach,w tym sezonie już nie raz potrafili umoczyć a Śląsk teraz ma kim postraszyć i jak obrona zagra przyzwoicie to powinno być dobrze.Krótko mówiąc,poszukałbym niespodzianki.
Śląsk AH 0 @ 2.58 1-1
Marathonbet