Korona - Lechia
BTS @ 1.87
Unibet
Mecz Korony z Lechią rozpocznie 25. kolejkę T-Mobile
Ekstraklasy. Patrząc na składy obu drużyn wydaje się, że w tym spotkaniu zobaczymy bramki. Jednak przed graniem overa 2.5 zniechęca mnie skuteczność zawodników z Kielc, którzy w tym roku strzeli tylko jedną bramkę. Ich gra ofensywna jak do tej pory pozostawia wiele do życzenia.
Korzym po kontuzji jeszcze nie jest w pełnej dyspozycji, Chiżniczenko być może potencjał ma ale jeszcze brakuje mu zgrania z pozostałym zawodnikami. Jedyny, który ciągnie w ofensywie tą drużynę jest Kiełb. Pocieszające jest,że Golański, Markowić i Janota, będą gotowi dzisiaj do gry. Więc siła ofensywna Korony się zwiększy.
Jeśli chodzi o Lechię to wyglądają bardzo dobrze. Jak wiadomo Tuszyński przechodzi samego siebie, do tego dochodzi niebezpieczny Mioduszewski...fajnie tez wygląda Vranjes. Lechię zdecydowanie stać na to żeby dzisiaj stworzyć parę niebezpiecznych ataków z których padnie jakaś bramka.
Dzisiejsze spotkanie będzie niezwykle ważne dla obu drużyn, które walczą w środku tabeli o awans do grupy mistrzowskiej. Raczej pierwsza zaatakuje Korona, która grając u siebie będzie szukała punktów. Tak jak napisałem...zapowiada się zacięte spotkanie, w którym zobaczymy akcję pod bramką z jednej i drugiej strony.
Ja wybieram
BTS po trochę mniejszym kursie, ale w mojej ocenie bardziej pewnym....Śmierdzi mi w tym spotkaniu remisem 1-1. Dlatego między innymi zrezygnowałem z grania w tym spotkaniu overa 2.5
Przewidywane składy:
Korona Kielce: Małkowski - Golański, Stano, Malarczyk, Sylwestrzak - Kiełb, Marković, Jovanović, Pilipczuk - Korzym, Chiżniczenko.
Lechia Gdańsk: M.Bąk - Deleu, Janicki, Madera, Leković - Frankowski, Dawidowicz, Kostrzewa, Makuszewski, Vranjes, Tuszyński.
Sędzia: Krzysztof Jakubik (Siedlce). źródło Sportowe Fakty
..............................................................................................................
Zawisza - Górnik
Over 2.5 @ 2.0
Unibet
Po dwóch wysokich porażkach z rzędu bydgoscy piłkarze myślą o przełamaniu złej serii. Ich najbliżsi rywale z Zabrze również będą chcieli odbudować swoje morale po słabszym wiosennym starcie.
Między innymi dlatego ja w tym spotkaniu będę szukał bramek. Tutaj oba zespoły nie mają czego bronić i co za tym idzie można spodziewać się dość otwartej gry z obu stron. Dodatkowym argumentem na to, że będą gole są słabe defensywy obu drużyn. Gra Górnika w tyłach wygląda bardzo słabo, grają bardzo eksperymentalnym składzie i widać tego efekty. Zresztą defensywa Zawiszy również nie jest lepsza....w ostatnich dwóch spotkaniach straciła 6 bramek.
Jeśli chodzi o grę ofensywną to obie drużyny na pierze wyglądają dość dobrze. Do składu Górnika po pauzie za żółte kartki wraca Prejuce Nakoulma. To będzie niewątpliwie duże wzmocnienie.
Po drugiej stronie mamy Wójcickiego, Masłowskiego, Vasconcelosa. Potencjał ofensywny dość duży. Ostatnie dwa mecze w wykonaniu podopiecznych Tarasiewicza nie wyglądały dobrze, ale dzisiaj będzie doskonała okazja do przełamania się.
W moim odczuciu delikatnym faworytem wydaje się być Zawisza. Potencjał kadrowy jest po ich stronie. Pytanie tylko czy zaprezentują się tak jak w pierwszym meczu z Cracovią czy raczej tak jak w ostatnim z Lechią.
Reasumując....spodziewam się dzisiaj otwartego spotkania, w którym powinniśmy zobaczyć sytuacje podbramkowe. potencjał oba zespoły posiadają na tyle duży abyśmy dzisiaj w tym spotkaniu zobaczyli bramki. Tak jak wcześniej wspomniałem niepewne defensywy nie powinny dzisiaj zbytnio w tym przeszkodzić.
Przewidywane składy:
Zawisza: Kaczmarek - Lewczuk, Strąk, Nawotczyński, Ziajka, Carlos, Dudek, Drygas, Wójcicki, Masłowski, Vasconcelos.
Górnik: Kasprzik - Kosznik, Łukasiewicz, Szewuluchin, Małkowski, Sobolewski, Iwan, Madej, Nakoulma, Jeż, Majtan.