Zastanawiałem się jak ugryźć mecz Barcelony z Rayo. Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam stawiać na mecze z udziałem drużyny z Vallecas. Paco wyjdzie ofensywnie, nie będzie murowania bramki. Jako jeden z nielicznych trenerów w
La Liga MÓWI JAK JEST. Na konferencji przedmeczowej mówił mniej więcej w ten sposób, że woli przegrać wysoko, niż ktoś ma go nazwać tchórzem. Wyjaśnił również, co przynosi ofensywna gra z Barceloną.
Wszyscy grają z nimi bardzo defensywnie. Dostają, różnica tylko polega na tym czy będzie to 0:2 czy 0:5. Paco chce odebrać im piłkę, bo w ten sposób ograniczy do minimum liczbę sytuacji bramkowych dla Barcelony. Obronę mają słabą, więc jest świadomy tego, że grając defensywnie Barca prędzej czy później zamek i tak domknie. Na stadionie Rayo w Madrycie Barca wygrała w tym roku 4:0, ale był to jeden z meczów od dłuższego czasu, gdy ktoś przerwał hegemonię Barcelony w posiadaniu piłki.
Na początku zastanawiałem się nad overami, ale jak zobaczyłem kursy to podziękowałem. To w końcu nie
hokej, ale na 1:0 tu się nie skończy. BTS to takie 50/50, a kursy i tak już spadają. W Betvictorze było przy wystawieniu 2,50, wtedy bym pograł. Polacy jednak tam grać nie mogą i od razu porzuciłem myśl, by zadowolić się innym marnym kursem.
Rok temu Paco zapowiadał również ofensywną grę na CN i tak było. Przegrali 1:3, ale wstydu nie było. Pamiętam, że ludzie zachwycili się wtedy tą drużyną, ale pamiętam również, że w tym meczu szło zarobić na rzutach rożnych dla Rayo. Ja osobiście typować rożnych nie potrafię. Nie wiem kiedy będzie over, a kiedy under, ale potrafię przewidywać z dość dużą dokładnością przebieg meczu Rayo. O ile mnie nie myli to Rayo miało wtedy przewagę 3 rożnych lub nawet czterech. Na CN to spory wyczyn, choć trzeba pamiętać o tym, że tak mało drużyn ryzykuje w starciu z Barceloną.
W tym sezonie więcej rożnych na CN miały takie tuzy jak Elche czy Granada. Większość drużyn, które jako tako postawiły na ofensywny styl gry, pokrywało przedmeczowy handicap. Nie wiem jak bukmacherzy wystawiają kursy na rzuty rożne, ale tu chyba wystawili na podstawie kursów 1x2. Rayo jeśli zagra jeszcze bardziej ofensywnie niż przed rokiem to rożne również powinni kręcić.
Wiemy, że Barcelona z rzutów rożnych wielkiego pożytku nie ma, a rywale wręcz przeciwnie. Dobrzy "lotnicy" (Granada) nabijali rożne, bo wiedzieli, że jest to pewien klucz do zdobycia bramki na CN i ogólnie drużynie Barcelony.
Barcelona w wygranym meczu przed rokiem z Rayo (3:1) również grała w najsilniejszym składzie. Tu overa na gole nie chcę grać, bo wydaje się to bardzo oczywiste, a jednak liczę na to, że Rayo tu zaskoczy pozytywną grać, a Barca właduje maksymalnie 3/4 gole na granicy overa, a to mnie nie interesuje.
Gram te rożne, których grać nie potrafię, ale mają w pamięci mecz przed rokiem i jakiś tam pogląd na ligę to łączę jeden klocek z drugim. Rayo więcej rożnych po takim kursie też nie może przejść płazem.
Barcelona - Rayo 17 marzec 2013 (3:1)
Corners 6:10
Zakłady na rzuty rożne:
Rayo over 3,5 2,25 Bet365 5
Rayo +4,5 1,95 Bet365 5:12
Rayo więcej rożnych 9,00 Bet365 5:12