West Ham - Crystal Palace
Jedno ze spotkań otwierających 24. kolejkę, na stadion Młotów przyjeżdża ekipa Hodgsona i moim zdaniem zapowiada się dość.. nudne spotkanie.
Na samym początku chciałbym napisać, że moim skromnym zdaniem granie tej kolejki jest trochę nie na rękę kilku, o ile nie większości zespołów w
Premier League. Lada chwila kończy się okienko, jak wiemy jest to okres bardzo intensywny szczególnie dla menagerów i odnoszę wrażenie że woleliby się oni skupić na potencjalnych transferach, lub też na działaniu mające na celu zatrzymanie kluczowych zawodników. Nie wiem co dokładnie odnośnie transferów planują Moyes z Hodgsonem ale być może też końcówka okienka zawraca im głowę. Dokładnie na to uwagę zwrócił Allardyce, mówiąc że zamiast dbać o transfery musi niestety skupić się na kolejnym spotkaniu, wyraźnie krytykując kolejkę w Deadline day.
Nie na rękę Moyesowi jest z pewnością też dzisiejsza gra z powodu licznych kontuzji w jego zespole. Nieco odmienił grę West Hamu ale dziś zabraknie jego kluczowych ogniw : Arnautovicia i Lanziniego. Do tego odpadł też na dłuższy okres Carroll i paru innych ważnych piłkarzy. Podobnie sytuacja ma się w Crystal Palace.
Myślę, że czeka nas dość wyrównane spotkanie i obydwa zespoły skupią się raczej na tym, żeby tego spotkania nie przegrać. Moyes może wyjść z założenia że skoro nie ma kim atakować to trzeba skupić się na bronieniu i na to liczę. Patrząc na statystyki, to West Ham w tabeli "domowej" jest na 14 miejscu. Nie ma w tym nic dziwnego, ale ciekawe jest to że
Orły w tabeli "wyjazdowej" okupują tą samą, 14 pozycję. Dla tego na to spotkanie dla mnie główny typ to
under 2.5 @ 1.70
I taki dla odważnych
dokładny wynik - 0:0 @ 8.00
STS
Everton - Leicester
Efekt nowej miotły w Evertonie przestał jak widać działać, nie potrafią wygrać ligowego spotkania już chyba od 6 kolejek. Jak już wspominałem wcześniej Allardyce chyba skupia się na sprowadzeniu kogoś na Goodison bo letnie transfery Koemana niespecjalnie zdają egzamin. Należy jednak pamiętać, że to wciąż ekipa z potencjałem. Może na dziś nie jest to potencjał na Top6 ale do pierwszej dziesiątki raczej powinni się załapać. Myślę, że niezły mecz na przełamanie się, bo przyjeżdża drużyna moim zdaniem o podobnym potencjale na dziś. Lisy znajdują się raczej na fali wznoszącej, wydaje się, że nastała tam stabilność której brakowało moim zdaniem do dziś po sensacyjnym zdobyciu mistrzostwa. W niezłej formie jest Mahrez, Vardy coś tam od siebie też dorzuca. Leicester można powiedzieć dziś jest ekipą która ogrywa te słabsze ekipy a z tymi mocniejszymi stara się po prostu nie przegrać. Ciężko sklasyfikować do którejś z tych grup Everton. Tabela myślę dobrze odzwierciedla ich postrzeganie w
Premier League - są lepsi od tych średniaków, ale do czołówki jeszcze sporo im brakuje, widać to szczególnie po różnicy punktowej. Tak więc wydaje się że w lepszej dyspozycji są Lisy, ale ekipa Allardyce'a ma atut własnego boiska i nie do końca rozumiem tak
wysokie kursy właśnie na Everton.
Myślę, że czeka nas ciekawe, wyrównane spotkanie.
Bts @ 1.90