Manchester City - Chelsea
Na samym początku tego co tutaj napiszę pragnę zaznaczyć, że podanych typów nie będę nigdzie grał. Nie dlatego, że nie wierzę w ich powodzenie. Po prostu uważam, że takich meczy się nie obstawia. Dlaczego? Po pierwsze ponieważ teoretycznie, może zdarzyć się tutaj wszystko i wiele zależy od dyspozycji pojedyńczych graczy. W obu drużynach są zawodnicy którzy potrafią w pojedynkę zaważyć na wyniku swojej drużyny. Po drugie uwielbiam gdy ze spokojem mogę usiąść w fotelu, "zapiąć pasy
" i oglądać tego typu widowiska kompletnie nie przejmując się wynikiem. Tą analizę piszę dla czystej przyjemności i chęci sprawdzenia się. No dobrze przejdźmy do konkretów.
Najpierw spójrzmy na kadry zespołów:
Manchester City: Hart, Pantilimon, Wright, Boyata, Clichy, Demichelis, Kolarov, Kompany, Lescott, Nastasic, Richards, Zabaleta, Fernandinho, Milner, Navas, Rodwell, Silva, Toure, Dzeko, Jovetic, Negredo, Nimely.
W oczy rzuca się brak przede wszystkim 2 ofensywnie usposobionych zawodników: Nasriego i
Aguero oraz 1 defensywnego Javiego García. Oprócz tego pod dużym znakiem zapytania stoi występ Milnera, który był kontuzjowany. O ile brak Francuza i Hiszpana można jakoś przeboleć o tyle Aguero w takim meczu byłby nieocenionym graczem, ale o tym za chwilę.
Chelsea: Blackman, Cech, Hilario, Schwarzer, Ake, Azpilicueta, Cahill, Cole, Ivanovic, Kalas, Luiz, Terry, Hazard, Lampard, Matic, Mikel, Oscar, Ramires, Salah, Willian, Ba, Eto’o, Schurrle.
U gości nie zagra Torres oraz van Ginkel. Sytuacja kadrowa nie wygląda najgorzej. Oczywiście Torres jest pożytecznym zawodnikiem, a jego nieobecność to duża strata dla Londyńczyków, ale na pewno nie można tego porównywać do braku Aguero. Pewnie Mou pluje sobie teraz w brodę, że wypożyczył Lukaku do Evertonu bo przydałby się w tym meczu dobry napastnik na ławie.
Dobrze dlaczego uważam, że brak Aguero jest sporą stratą. Ponieważ Argentyńczyk w przeciwieństwie do Negredo sam potrafi sobie wypracować sytuacje i strzelać gole niekiedy w nieprawdopodobnych sytuacjach. Negredo jest dobrym solidnym napastnikiem, który potrafi wykończyć akcję, ale ktoś musi mu dobrze podać, a o te podania będzie niezwykle ciężko w tym meczu. Moim zdaniem Aguero to zawodnik wybitny, którego nie da się zastąpić, trochę jak Suarez dla Liverpoolu. I nie chodzi mi tu tylko o strzelanie bramek, ale ogólnie o pożyteczność na boisku.
Nie przejmowałbym się wypowiedziami Mourihno. Często jest tak, że mówi jedno robi drugie, a konferencje prasowe traktuje jako część gry. Nie sądzę, żeby zagrał otwarty mecz z Pellegrinim mając tak świetną defensywą oraz posiadając zawodników idealnie nadających się do kontry. Zresztą kto lepiej potrafi stawiać autobus przed bramką niż Mou.
Ostatnie wyniki obu drużyn są świetne. Tak wiem, że Chelsea zremisowała z słabym West Hamem, ale oglądałem ten mecz i kompletnie bym się tym nie przejmował. Każdej czołowej drużynie od czasu do czasu zdarza się mecz w którym mają masę sytuacji, cały czas kontrolują grę, a jednak remisują (a czasami nawet i przegrywają) spotkanie. To normalne w piłce nożnej. Martwił bym się gdyby ten remis padł po słabiej grze The Blues, a mogę stwierdzić, że gra była lepsza, niż w niektórych wcześniejszych spotkaniach.
A teraz argument który jest dla mnie kluczowy. CAŁA presja jest po stronie gospodarzy.To Citizens są głównym faworytem do wygrania ligi, to oni wydają gigantyczne kwoty pieniędzy i w końcu to oni są faworytem tego meczu. Chelsea niezależnie od wyniku metaforycznie nie przegra tej kolejki, mogą jedynie nie wygrać. Mourinho od początku powtarzał, że jest to jego pierwszy sezon, że drużyna cały czas jest w budowie, że jego głównym celem jest dostanie się do
LM, czyli miejsca w tabeli od 1-4. Jak widać takie gadanie bardzo dobrze wpłynęło na piłkarzy bo grają oni świetnie. Jedynym przegranym tego meczu, może być drużyna z Manchesteru dla której liczy się w tym spotkaniu jedynie wygrana. Ta presja moim zdaniem zaszkodzi Obywatelom.
Mógłbym jeszcze długo pisać i pokazać mecze The Blues na wyjazdach z drużynami z czołówki, ale wcześniej zrobił to ktoś za mnie, więc jak chcecie to cofnijcie się o kilka postów. Nadszedł czas na konkrety czyli moje typy.
Typ główny:
Połowa lub koniec spotkania: X @ 1.70 bwin
Typy dodatkowe:
- under 2.5 @ 2.11 pinnaclesports
- HT: X @ 2.30 bet365
- FT: X @ 3.75 bet365
- Remis i poniżej 2.5 @ 4.50 expekt
@edit
Jeszcze raz przypominam jeżeli ktoś gra po to żeby wygrywać to nie radzę obstawiać tego meczu, natomiast jeżeli ktoś pogrywa rekreacyjnie to droga wolna. Oby jutrzejsze widowisko nas nie zawiodło. Pozdrawiam ????