Schalke - Hoffenheim
typ: 1 @ 2.25 Bet365
Nie ukrywam, że obserwuję Wieśniaków od samego początku rozpoczęcia rundy rewanżowej. Głównie robiłem to pod kątem bramek ale co za tym idzie często obserwowałem jak ta drużyna radzi sobie w poszczególnych spotkaniach. Spróbuję podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
Jest to na pewno mocna drużyna jeśli chodzi o ofensywę. Używałem często nazwisk zawodników jako argumenty przemawiające za strzelaniem bramek ale zaznaczałem jak kiepska jest obrona, która odpowiedzialna jest za równie dużą ich utratę. Z drużynami, które są zdyscyplinowane w aspekcie taktycznym Hoffenheim najzwyczajniej sobie nie radzi. Przykłady to chociażby niedawny mecz z Wolfsburgiem czy też nieco wcześniej z Bayerem, Borussią Dortmund (notabene kiepsko radzącą sobie w tamtym czasie), Bayernem lub Borussią Monchengladbach. U siebie ta drużyna gra zupełnie inną piłkę dlatego nie przytaczam tych meczów. Chcę pokazać tym samym że "wesoła" piłka nie sprawdza się z każdym przeciwnikiem, a że drużyna nie potrafi grać skutecznie w defensywie to często przegrywa spotkania z topowymi drużynami. A za taką w dalszym ciągu uważam Schalke która po przyjściu Di Matteo zaczeła grać inaczej niż za kadencji Kellera. Włoch zwrócił uwagę na dyscyplinę taktyczną a zwłaszcza na dyscyplinę w defensywie. Zauważyć to można od samego początku rundy rewanżowej gdzie nie widzimy overowych spotkań z ich udziałem. Niestety, kolejkę temu nie przyniosło to efektu i drużyna poniosła haniebną porażkę w derbach Zagłębia Ruhry. Moim zdaniem to sygnał dla Roberto, że należy zmienić coś w ustawieniu i zagrać odważniej. I tego spodziewam się w jutrzejszym meczu. Zmiana ustawienia na bardziej ofensywne została już zapowiedziana. Zawodnicy po porażce z Borussią odbyli wewnętrzną rozmowę na temat tego meczu. Chyba wszyscy jednogłośnie uznali, że spieprzyli sprawę i warto wynagrodzić to kibicom w najbliższym meczu. Stało się, nikt tego nie odwróci. Derby były ważne, ale są też inne mecze a w nich walką powinni odkupić winy.
Zdyscyplinowaniem wprowadzonym przez Di Matteo i groźnym potencjałem ofensywnym który drzemie w Choupo-Motingu, Huntelaarze, Boatengu, Barnecie i reszcie drużyny, jutrzejszy mecz powinni wyszarpać i wygrać go. Dla mnie Schalke jest bardziej dojrzałą drużyną niż Wieśniaki i to powinien być klucz do sukcesu. Kibice pokazali jak są niezadowoleni z porażki z Borussią wywieszając na treningu wymowny transparent, a to powinno jeszcze bardziej zmotywować piłkarzy do walki. Schalke w dodatku u siebie bardzo mocne, dlatego jestem zdania że trzy punkty zostaną w Gelsenkirchen.
Augsburg - Wolfsburg
typ: over 2.5 + bts @ 1.95 Bet365
Freiburg - Werder
typ: over 2.5 + bts @ 1.90 Bet365
O wszystkich czterech drużynach pisałem już w niedalekiej przeszłości. Wszystkie znakomicie radzą sobie w ofensywie, niekoniecznie zachowując tą zasadę w tyłach.
Augsburg bez wygranej od czterech spotkań, Wilki w znakomitej formie strzeleckiej lecz już nie tak dobrej w defensywie zwłaszcza na wyjazdach. Obie ekipy mają w swoich składach zawodników, którzy bramki strzelają i na to też liczę w tym meczu.
Freiburg walczący o utrzymanie, Werder który zachwyca swoją grą od samego początku wiosny. Goście podrażnieni odpadnięciem z Pucharu Niemiec, Freiburg odwrotnie - niesieni zwycięstwem nad Kolonią. W takim meczu powinniśmy ujrzeć bramki z obu stron, a że wynik 1:1 nikogo nie urządza to over powinien zostać pokryty.