Hertha – Bayern
Kto myśli, że zeszłoroczny mistrz kraju odpuści spotkanie ligowe przed pojedynkiem z Realem Madryt w Lidze Mistrzów jest w wielkim błędzie. Gościom po fatalnych meczach na początku rundy potrzeba teraz punktów, aby zapewnić sobie start w rozgrywkach pucharowych
LM w kolejnym sezonie. Jak na razie zajmują czwarte miejsce, a do lidera tabeli tracą 3 punkty. W stolicy Niemiec, Bawarczykom zawsze grało się ciężko. Ostatnie wyjazdowe zwycięstwo podopiecznych Hitzwelda miało miejsce dość dawno temu bo aż w sezonie 2002/2003. Dziś Bayern ma bardzo dobrą okazję, do tego aby pokonać Herthę będącą w bardzo słabej dyspozycji. Wiele razy w przeciągu tego tygodnia stawialiśmy na Bayern i wiele razy ponosiliśmy porażki, ale teraz wydaje się, że Bayern jest na fali wznoszącej, a wyjazdowe zwycięstwo tchnęło by ducha nadziei w piłkarzy i pozwoliło by na walkę w czołówce europejskiej. Trener Ottmar Hitzweld twierdzi stanowczo, że jego drużynie jeden punkt nic nie da i muszą zgarnąć całą pulę. Myślę, że może im się to udać, a granie Bayernu po tak wysokim kursie, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Wśród podopiecznych Falko Gotza zabraknie czterech zawodników pierwszej drużyny, natomiast w szeregach gości nie wystąpi tylko Hargreaves, który jest kontuzjowany oraz oczywiście przewlekle chory Ismael, który nie grał w żadnym meczu. Po kontuzji wraca też kilku zawodników, z usług których skorzysta na pewno trener. Tak jak pisałem wcześniej po takim kursie na Bayern grać trzeba, mecz będzie na pewno ciężki dla obu zespołów, ale mam nadzieje że to goście wywiozą komplet punktów.
Werder – Bochum
Choć w zespole Werderu Brema zabraknie kilku ważnych zawodników, to właśnie gospodarze są faworytami dzisiejszego spotkania, co oczywiście nikogo raczej nie zdziwi. Jednak podopieczni Thomasa Schaffa grają ostatnio bardzo kiepsko, a ostatnie zwycięstwo odnieśli aż pięć meczy temu. Dzisiejszego popołudnia mają świetną okazję by w końcu zgarnąć trzy punkty i zwyciężyć, a ponieważ goniący Werder Bayern Monachium jakby zaczął podkręcać obroty, dlatego gospodarze muszą zdobywać punkty, a z kim mają to robić jeśli nie ze słabym zespołem Bochum. Widać jasno, że Werder nie jest w formie, a Bochum może nastawić się na grę obronną i za pewne tak zrobi, dlatego gospodarze będą mieli utrudnione zadanie, ale myślę, że z próby tej wyjdą obronną ręką.
Arminia Bielefeld - 1. FC Nürnberg
Liczbą tego spotkania jest bez wątpienie 11. Dlaczego ? Odpowiedz jest bardzo prosta i jednoznaczna. Zespół Artura Wichniarka nie potrafił wygrać od jedenastu ligowych spotkań, przegrywając pięć ostatnich i osuwając się tym samym do strefy spadkowej. Drużyna Norymbergii natomiast nie przegrała w kolejnych jedenastu meczach, dopiero w ostatniej kolejce przegrali w Mainz. Trener gospodarzy Frank Geideck podkreśla, że w tym momencie dla jego zespołu nie jest ważna dobra gra, ale liczy się przede wszystkim zwycięstwo. Gospodarze znaleźli się w takim położeniu, że po prostu muszą wygrać i nie mają innego wyjścia. Wszystko jednak zweryfikuje boisko, ale myślę, że są dziś w stanie sięgnąć po komplet punktów co przy dobrym układzie spotkań pozwoli im wydostać się ze strefy spadkowej choć na chwilę i podniesie na duchu wszystkich kibiców Arminii. Ponadto goście są w dużo gorszej sytuacji kadrowej co oprócz przewagi własnego boiska może mieć również znaczenie. Wśród internetowych buków na zwycięstwo gospodarzy możemy znaleźć nawet kurs w granicach @3.0, nie muszę więc chyba przekonywać, że po tak wysokim kursie warto zagrać na przełamanie gospodarzy.
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart
Mecz ten wydaje się być jednym z ciekawszych wśród sobotnich spotkań. Gospodarze awansowali do kolejnej rundy pucharu pocieszenia, jak zwykło się mówić o Pucharze Uefa. Bayern jest niezwykle himeryczną drużyną, która przegrać może z każdym, z każdym też wygrać o czym przekonaliśmy się w ostatnim meczu. Stuttgart grał w środku tygodnia mecz w Pucharze Niemiec co na pewno w jakimś stopniu wpłynie na postawę piłkarzy. Trener gospodarzy Michael Skibbe twierdzi, że jego drużyna musi zagrać bezpiecznie w tyłach i podkreśla, że nie znaczy to, że zagrają jakimś defensywnym ustawieniem, czy coś w tym stylu. Ważne jest to aby zneutralizować piłkarzy Stuttgartu, zagrać presingiem i nie dać gościom przejąć inscjatywę. Ważną informacją jest iż bodajże wczoraj kluczowy snajper gości Gomes, o którego będą starać się większe kluby Europy złapał kontuzję i dziś nie wystąpi. Nie zagra również podstawowy napastnik Aptekarzy, Sergiej Barbarez, który jest zawieszony. Myślę, że warto zagrać na zwycięstwo gospodarzy, którzy choć grają w kratkę, mają szansę pokrzyżować plany gościom i zgarnąć na własnym terenie komplet punktów.
VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach
Dam głowę, że większość patrzących na ten mecz widzi zwycięstwo gospodarzy. Ja mam jednak wątpliwości czy tak faktycznie się stanie. Borussia Mgladbach poprzez słabą grę znajduje się na ostatnim miejscu. Wilki po mimo, że są na dwunastym miejscu w lidze, mają tylko cztery punkty przewagi nad dzisiejszymi rywalami. Wolfsburg wystąpi bez kapitana Hoflanda, goście wciąż bez lidera zespołu Neuvilla, który nie wyleczył jeszcze kontuzji. Do końca rozgrywek zostało już tylko jedenaście spotkań i goście zrobią na pewno wszystko aby jak najszybciej wydostać się ze strefy spadkowej. Po mimo zwycięstwa w pucharze Niemiec drużyny Wolfsburga, proponuję ospuścić granie na gospodarzy. Myślę, że bardzo prawdopodobny jest dziś remis.
Eintracht Frankfurt - Hannover 96
Po ośmiu meczach bez zwycięstwa Eintracht osunął się na siedemnaste miejsce w lidze. Hannover jest natomiast w nieziemskiej formie, a w ostatnim meczu rozbił Borusię Dortmund. Obie drużyny podejdą do tego meczu ze znacznymi osłabieniami kadrowymi. Trudno w tym meczu wskazać faworyta. Myślę, że nie ma zbyt dużo szans, aby goście znów wygrali. Wydaje mi się, że to właśnie gospodarze sięgną po komplet punktów, jednak remis jest również niewykluczony.