Jak mam byc szczery to zaczynam sie zastanawiac, czy rzeczywiscie Legia wygra dzisiejsze spotkanie. Wszyscy graja na Legie, a w naszej lidze jedno jest pewne, jak wszyscy mysla, ze cos sie stanie to bedzie dokladnie na odwrot. Wszyscy dzisiaj graja grubo na zespol z Lazienkowskiej bo kursy sa o dziwo dosyc wysokie 2,2 a z handi 4,5! przy takiej postawie Wisly, przy takiej formie Wisly, przy fakcie, ze kazde dziecko wie, ze Wisla koncentruje sie na PP w nastepnym tygodniu...hmmm cos mi to smierdzi, i czuje, ze akurat w tym meczu Wisla sie "przebudzi" i wygra, a czy to bedzie uczciwe przebudzenie czy tez nie to zobaczymy. Sam obstawilem, ze Legia wygra i, ze strzeli gola juz w srodku tygonia ale mysle, ze moge sie srodze zawiesc.
Polonia Warszawa vs Slask Wroclaw
Wydaje mi sie, ze troche niedoceniam zespol Slaska w ostatnich tygodniach...choc moze mam do tego powody, tak czy inaczej w meczu w PP z Wisla zagrali bardzo dobre spotkanie...czy aby napewno? No wlasnie, kazdy kto ogladal ten mecz widzial dwie totalnie inne polowy. W pierwszej Slask zdominowal Wisle totalnie i strzelil 2 bramki a spokojnie mogl strzelic wiecej. Wisla nie istniala, byli tlem dla natchnionych pilkarzy z Wroclawia. W drugiej...no wlasnie, Slask zniknal z boiska a grac zaczela Wisla (nie grac, bo grala dokladnie taka sama padake jak w pierwszej polowie, ale na tle nieistniejacych zawodnikow Slaska wygladalo jak Wisla za starych dobrych czasow), ktora juz po kilku minutach strzelila gola na 2:1 (po koszmarnym bledzie obroncy) ktory jest bardzo wazny w kontekscie rewanzu. Moze jestem przeczulony ale ktos moze wytlumaczy mi, dlaczego pilkarze Slaska, tak natchnieni, agresywnie i ambitnie grajacy w pierwszej polowie, gdzie nie schodzili z polowy Wisly nie grali w drugiej polowie tego co grali w pierwszej lecz wrocili do poziomu pilki podworkowej? Zostawie to bez komentarza...
Wracajac do ligi, Slask jedzie do Warszawy grac mecz z Polonia. Polonia w klopotach jest nie od dzis, wiec zawodnicy pewnie przywykli do tego, ze co chwila mowi sie o braku pieniedzy, zamykaniu stadionu, wywalaniu polowy skladu itd. Motywacji im to nie dodaje, ale nie sadze by tak mocno zaburzalo umysly by nie mogli skoncentrowac sie na meczu z kolejnym rywalem, ktorym badz co badz jest aktualny mistrz grajdolu zwanego
Polska. Polonia jest po serii 4 przegranych spotkan z Wisla, Legia, Widzewem i Jagielonia. W 3 z 4 spotkan strzelili gola (w meczu z Widzewem strzelili 2) i tylko w meczu z Jaga nie udalo im sie pokonac bramkarza gospodarzy choc trzeba zaznaczyc , ze mieli przewage na boisku. Trzeba tez powiedziec, ze w wiekszosci tych spotkan, zespol Poloni byl ustawiony bardzo defensywnie z piecioma badz szescioma zawodnikami defensywnymi. Przypuszczam, ze dzisiaj nie bedzie inaczej. Polonia bedzie chciala zagrac na zero z tyl oraz wyprowadzic jakies kontry lecz mysle, ze jeden punkt bedzie ich bardzo satysfakcjonowal, z tego powodu, ze przerwie ta stagnacje i serie samych porazek. Jeden punkt jest lepszy niz nic a ryzyko jest duze, bo tutaj tez idzie gra o pieniadze ktore zespoly dostaja po zakonczeniu sezonu w zaleznosci od swojej pozycji w tabeli. Polonie juz w tej kolejce moga dopasc Lechia badz Jagielonia a w nastepnych kolejkach kolejne druzyny beda sie zblizac do zespolu Stokowca wiec kazdy punkt moze byc na wage zlota. Z drugiej strony bedzie stal Slask, zespol ktory gra na dwa fronty, i w Lidze walczac o podium oraz niechciana
LE (mysle, ze niechciana bo
LE, a przynajmniej jej poczatkowa faza eliminacyjna na ktorej zapewne i tak sie skonczy potencjalna przygoda Slaska z pucharami w Europie, to dla bedacego w finansowym kryzysie Slaska bedzie tylko jeden wielki problem. Kosztowne wyjazdy moga nadszarpnac jeszcze bardziej niewielki budzet klubu a miasto ratowac Slaska nie bedzie w nieskonczonosc. Kibice i sztab tez prawdopodobnie beda oczekiwac wzmocnien przed "batalia o Europe" a tu nie bedzie z czego zaplacic, badz przedluzzac kontraktow) oraz PP w ktorym moim zdaniem, Slask odpadnie w Krakowie po meczu ktory zakonczy sie wynikiem 1:0 dla Wisly. Tak czy inaczej Slask tez nie zabardzo pcha sie do czolowki i mysle, ze miejsca 4-6 w lidze beda go calkowicie satysfakcjonowac. Slask na wyjazdach nigdy nie gral dobrze. Na ostatnie 4 spotkania wygral 1 z Flota a w lidze nie wygral w tej rundzie ani jednego dwa razy remisujac i raz przegrywajac z GKSem Belchatow. Rowniez, trzeba zauwazyc, ze Slask lubi tracic bramki w ostatnich minutach meczu badz sam je zdobywa w ostatnich minutach, i sa to bramki na remis(?!?!) Tak bylo z Ruchem, tak bylo z Korona, tak bylo z Podbeskidziem. Z Gornikiem strzelili zwycieska bramke w 88 minucie.
Moje typy:
Polonia vs Slask / over 1,5 gospodarzy @ 2,7 (Betsafe)
Polonia vs Slask / HT/FT 1/X @ 15,0 (Betsafe) - > bylo 2/X ale ogolnie ten sam sens, do przerwy wygrana jednej druzyny na koniec remis...kogos to dziwi, skoro obu druzynom pasowal remis...
Polonia vs Slask / Przybecki strzeli @ 5 (Betsafe)