Pogoń - Sandecja
powyżej 2,5 gola @1,88fortuna
Pojedynek dwóch głównych kandydatów do spadku, obie ekipy nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa i pewnie do końca będą walczyły o ligowy byt. Na początku forma jest wielką niewiadomą dlatego nie będę typował zwycięzcy tego pojedynku, jednak wydaje mi się, że gospodarze powinni wygrać to starcie, choć statystyki nie do końca za tym przemawiają to wydaje mi się, że zobaczymy w Szczecinie kilka bramek, oba ekipy nie mogą przystąpić do tego meczu w pełnych składach, u gospodarzy zabraknie kontuzjowanego Listkowskiego, a u gości nie wystąpi również kontuzjowany Kolev oraz nie pewny jest występ Korzyma.
Przewidywane składy na ten mecz:
Pogoń (4-2-3-1): Załuska – Niepsuj, Dwali, Fojut, Nunes, Hołota, Drygas, Frączczak, Murawski, Delev, Zwoliński
Sandecja (4-2-3-1): Gliwa – Bartosz, Szufryn, Piter-Buczko, Mraz, Baran, Gricz, Danek, Cetnarski, Brzyski, Piszczek.
Cracovia - Śląsk
powyżej 2,5 gola @1,86 fortuna
podwójna szansa 1-1 @1,76 fortuna
Pojedynek jak narazie jednych z większych przegranych w tymn sezonie, obie ekipy miały walczyć o europejskie puchary, a jak narazie zawodzą na całej linii i znajdują się w drugiej części tabeli, obie ekipy są dość overowe, w meczach Cracovii pada średnio 2,9 gola na mecz, a w meczach Śląska średnio 2,7, stąd mój typ na powyżej 2,54 gola w meczu, drugi typ to prowadzenie Pasów do przerwy lub wygranie meczu, jest to typ bezpieczniejszy, chociaż wydaje mi się, że można też wejść w czystą wygraną gospodarzy, jednak, że jest to pierwsza kolejka po przerwie, więc wybieram bezpieczniejszą wersję, dodatkowo za tym faktem przemawia "forma" Śląska w meczach wyjazdowych, jest to jedyna drużyna w lidze, która nie odniosła jeszcze zwycięstwa w delegacji, na 10 meczy 4 zremisowali i ponieśli 6 porażek.
Lechia - Wisła
podwójna szansa 0-0 @1,68 fortuna
obie strzelą @1,74 fortuna
Najciekawsze z sobotnich spotkań, do Gdańska przyjeżdża Biała Gwiazda, tak jak i we wcześniejszych spotkaniach forma obu ekip jak narazie pozostaje niewiadomą, jednak wydaje mi się, że będzie to wyrównane spotkanie, chociaż więcej szans buki dają gospodarzą, ale podział punktów jest całkiem możliwy, dlatego postanowiłem zagrać podwójną szansę, remis do przerwy lub na koniec, drugi typ to obie strzelą, obie drużyny mają kim straszyć z przodu, a pojedynek czołowych strzelców ligi zapowiada się co najmniej ciekawie, mowa oczywiście o Paixao vs Carlitos. Obaj trenerzy nie będą mogli skorzystać ze wszystkich swoich zawodników, ale gorsza sytuacja kadrowa jest w Wiśle, gdzie nie zagrają kontuzjowani Paweł Brożek, Kamil Wojtkowski, Vullnet Basha, Zdenek Ondrasek oraz Fran Velez, natomiast w Lechii nie zagrają kontuzjowani Lukas Haraslin i Romario Balde,a nie pewny jest występ Rafała Wolskiego.
Przewidywane składy na ten mecz:
Lechia (4-5-1): Kuciak, Stolarski, Gerson, Sławczew, Joao Nunes, Flávio Paixao, Łukasik, Chrzanowski, Wolski, Peszko, Żukowski, Marco Paixao
Wisła (4-2-3-1): Buchalik, Bartkowski, Głowacki, Wasilewski, Sadlok, Llonch, Cywka, Halilović, Boguski, Carlitos, Małecki.