Miedź Legnica - Jagiellonia Białystok
Typy:
Jagiellonia @ 2,35 Fortuna KE
Jagiellonia DNB @ 1,70 ForBET KE
Na dobry początek ciekawy mecz w Legnicy. Miedź bardzo dobrze zakończyła jesień 8 punktami w 4 ostatnich meczach, natomiast Jaga złapała lekką zadyszkę pod koniec rundy. Śledząc Jagiellonię w okresie przygotowawczym jasno można stwierdzić że powalczą o tytuł mistrzowski. Dobra gra, zwłaszcza ze Slovanem i przede wszystkim Dynamem Moskwa napawa optymizmem Ireneusza Mamrota. Niezłe okno transferowe również przemawia za Białostoczanami: Zoran Arsenic, Jesus Imaz, Martin Kostal z Wisły Kraków czy Scepovic i Kadlec (prawdopodobnie nie zagra przeciwko Miedzi). Po stronie Legniczan bez większych ruchów na rynku transferowym. To będzie bardzo trudna walka Miedzi o utrzymanie, która rozpocznie się już w piątek. Moim zdaniem tam Jagiellonia wywiezie komplet punktów. Początek rundy to zawsze spora niewiadoma, więc radzę zbyt mocno nie szaleć stawką czy to grając moje typy czy też inne z tej kolejki
ESA.
Lech Poznań - Zagłębie Lubin
Zagłębie ha +1,5 @ 1,43 LVBET KE
Remis @ 3,75 STS KE (sekund zabrakło...)
Bukmacherzy chyba nie widzieli Lecha w okresie przygotowawczym wystawiając az tak niską liniię na Kolejorza. Lech grał bardzo wolno, sprawiał wrażenie jak by kompletnie grał bez pomysłu, masa błędów, brak skuteczności. Ogólnie rzecz biorac trudno doszukiwać się jakichkolwiek plusów w grze LEcha na ten moment. Na 5 meczy towarzyskich aż 4 Lech przegrał i to 3 z tych 4 z rywalami niżej notowanymi. Zagłebie również bez jakiejś wielkiej rewelacji, ale na pewno Miedziowi znacznie lepiej wyglądali w meczach kontrolnych i w moich oczach to oni są lekkim faworytem tego spotkania, choć Nawałka może mieć coś ukrytego w zanadrzu czego nikt sie nie spodziewa. Stawiam tutaj na remis z lekkim wskazaniem na Miedziowych.
Śląsk Wrocław - Zagłębie Sosnowiec
Śląsk @ 1,72 Fortuna KE
Śląsk ha -1.0 @ 2,12 LVBET KE
Nie zmieniam swojego zdania od początku sezonu. Zagłębie moim zdaniem wróci do Nice I Ligi po tym sezonie i będzie to całkowicie zasłużony spadek. Różne są zdania na ten temat, ale moje jest takie że władze Zagłębia kompletnie nie miały pomysłu jak poprowadzić ten zespół w
Ekstraklasie, czego z resztą odzwierciedlenie widzimy w tabeli. Zamiast postawić na zawodników, którzy im ten awans zapewnili i wesprzeć ich ewentualnie 2-3 zawodnikami, którzy realnie byliby wzmocnieniami, plus dawać szansę młodym zdolnym zawodnikom. A tymczasem do Sosnowca sprowadzono całą plejade "pół emerytów", którzy tylko kasują pieniądze i dogorywają piłkarsko. Tacy zawodnicy jak Nowak, Piotr Polczak, Szymon Pawłowski, Patrick Mraz, Bartłomiej Babiarz czy Adam Kokoszka nic nie wnoszą do zespołu i jedyne co dadzą temu zespołowi to degradację szczebel ligowy niżej. Oglądałem spotkania z Istrą i Zmojnem oraz skrót meczu z ŁKSem i mimo że te dwa ostatnie to zwycięstwa to kompletnie mnie gra nie przekonuje. W moich oczach znacznie lepiej wyglądał Śląsk paradoksalnie osiągając gorsze wyniki, choć jakość rywali była znacznie wyższa. Szczególnie gra Wrocławiam podobała mi się w zremisowanym meczu z Aalborgiem. Stawiam tutaj na w miare pewne zwycięstwo Śląska
Cracovia - Piast Gliwice
Cracovia lub remis i poniżej 3,5 gola @ 1,73 LVBET KE
Chyba największa niewiadoma tej kolejki. Bardzo wyrównany mecz w moich oczach. Oba klubu nieźle radziły sobie w okresie przygotowawczym, zwłaszcza znaczne postępy w defensywie. W obu klubach nie działo się zbyt wiele jeśli chodzi o rynek transferowy, oba kluby utrzymały swoich podstawowych zawodników co tylko działania ich korzyść w kontekście walki o górną cześć tabeli
Ekstraklasy. Zastanawiałem się nad remisem w tym spotkaniu, ale wydaje mi się że ten typ to bardiej bezpieczna opcja. Janusz Filipiak zaufał całkowicie Michałowi Probierzowi i są tego co raz to lepsze efekty. Kolejny okres przygotowawczy mógł przepracować z drużyną, tym razem bez żadnych turbulencji, jak np przed tym sezonem kiedy z zespołu odszedł Krzysztof Piątek czy wcześniej kontuzje między innymi Damiana Dąbrowskiego. Tym razem wszystko gra, dobra gra w meczach kontrolnych, ustabilizowany skład no i atut meczu przy ulicy Kałuży. Łącznie z Cracovią z remisem jest under 3,5 gola. Oba zespoły pokazały ostatnio niezłą defensywę, więc nie spodziewam się tutaj gradu bramek.
Lechia Gdańsk - Pogoń Szczecin
Lechia strzeli gola w 1 połowie @ 2,00 STS KE
Lechia ha -1.0 @ 3,10 LVBET KE
Długo myślałem nad tym meczem i nawet prawie już zrezygnowałem z ruszania go w ogóle, ale ejdak po głębszym namyśle pójde w stronę Gdańszczan. Lechia zaczyna walkę o Mistrzostwo Polskki i trzeba dobrze wejść w tę rundę i nie tracić głupio punktów przed własną publicznością z zespołem absolutnie do ogrania. Dobry obóz dla Lechii. Piotrek Stokowiec dużo stawiał na taktykę i grę w defensywie. Byc może wyniki nie najlepsze, ale na pewno bardzo ciężko i dobrze przepracowany ten okres i Lechia będzie się liczyć w walce o tytuł. Bez większych osłabień i kontuzji (obył tylko Sławek Peszko, ale on i tak u Stokowca nie grał). Pogoń natomiast ma za sobą nie najlepszy okres przygotowawczy. Na 4 rozegrane spotkania, przegrali wszystkie 4. Przyznam się szczerze że oglądałem tylko jedno - to przegrane 1:0 z Broendby. Tak Pogoń miała swoje lepsze momenty, generalnie nie było tragedii, ale nie wiem czy to wystarczy na mocną Lechię. Stawiam na biało-zielonych po bardzo przystępnych kursach, które według mnie sa sporym value.
Reszta meczy jutro lub pojutrze.