Polonia Warszawa - Lech Poznań
W dzisiejszym meczu 21 kolejki
Ekstraklasy, na stadionie przy Konwiktorskiej zagrają ze sobą Polonia Warszawa i Lech Poznań.
Mecz ten będzie meczem drużyn przegranych w tym sezonie. Były wielkie ambicje, wielkie plany, w przypadku Polonii wielkie transfery, a nastąpiło brutalne zderzenie z ligową rzeczywistością. Polonia zajmuje dopiero 13 miejsce w tabeli! Można więc od razu założyć, że obie drużyny dołożą wszelkich starań, by ten mecz zwyciężyć. Lech ma nadzieje jeszcze gonić strefę pucharów, a Polonia musi odskoczyć od strefy spadkowej. Może zadziałać też efekt nowej miotły - Polonia ma nowego trenera, Jacka Zielińskiego. Ciekawostką jest, że oba kluby poprowadzą dzisiaj trenerzy, którzy długo pracowali w drużynie przeciwnej, Jacek Zieliński i Jose Maria Bakero.
Absencje. W drużynie Polonii nie zagrają Maciej Sadlok i Radek Mynar, niepewny jest też występ Andreu, który najprawdopodobniej zacznie mecz na ławce rezerwowych. W Lechu nie zobaczymy pauzującego za czerwoną kartkę Huberta Wołąkiewicza, oraz kontuzjowanych Manuela Arboledy, Jacka Kiełba, i co najważniejsze Artjomsa Rudnevsa.
Wydaje mi się mimo wszystko, że mimo braku Rudnevsa Lechici będą w stanie powalczyć na Konwiktorskiej. Polonia to duża siła ofensywna z Arturem Sobiechem na czele. Nie podejmę się typowania zwycięzcy, ale myślę że typ "obie strzelą" jest na dzisiaj odpowiedni. Dwie zmotywowane drużyny, będące chciały od razu zaznaczyć swoją przewagę na boisku.
Przewidywane składy:
Polonia (4-2-3-1): Sebastian Przyrowski - Tomasz Brzyski, Tomasz Jodłowiec, Adam Kokoszka, Jakub Tosik - Łukasz Piątek, Łukasz Trałka - Ebi Smolarek, Adrian Mierzejewski, Bruno Coutinho - Artur Sobiech
Lech (4-2-3-1): Krzysztof Kotorowski - Seweryn Gancarczyk, Bartosz Bosacki, Ivan Djurdjević, Marcin Kikut - Dmitrije Injac, Rafał Murawski - Siergiej Krivets, Semir Stilić, Jakub Wilk - Vojo Ubiparip
Moja propozycja:
Obie strzelą @1,78