Kilka słów ode mnie na temat dzisiejszych spotkań.
YB Berno vs Slovan Bratysława- drużyna z Berna u siebie jest naprawdę mocna. W poprzednim sezonie przegrali jedynie jeden mecz w lidze na własnym boisku, także musieli uznać wyższość Romy oraz Ajaxu. Pokonali Bayer Leverkusen w imponującym stylu w dwumeczu, przegrywając dopiero z wyżej wymienionym Ajaxem w 1/8
LE. Oglądałem kilka spotkań Szwajcarów i naprawdę mogę szczerze powiedzieć, że grają bardzo ofensywny futbol. W ostatnim meczu z Lucerną przegrywali 3:1, żeby odrobić straty i wygrać na wyjeździe.
Tutaj skrót meczu z Lucerną. Mecz ze Slovanem zagrają na Wankdorf czyli na własnym podwórku i na sztucznej murawie, co na pewno pomoże im znacznie w tym starciu. Skład YB został praktycznie taki sam jak w poprzednim sezonie. O Slovanie powiem tylko tyle, że również grają ofensywną piłkę, jednak myślę, że nie mają podjazdu w stolicy Szwajcarii. Na pewno na stadionie w Bernie będzie jak zwykle mocny doping, czego nie możemy powiedzieć o meczu w Bratysławie gdzie praktycznie nie było kibiców, zapewne z powodów restrykcji.
YB win - YB strzeli gola w obu połowach
Sparta Praga vs Rapid Wiedeń- bardzo ciekawy mecz szykuje się w Pradze, gdzie wicemistrz Czech zagra z drugą drużyną ligi austriackiej. Rapid wygrał na Allianz po bramkach Knassmullnera (
Bramki, pierwsza bramka klasa światowa). Jednak mecz w Pradze dla Rapidu będzie na pewno trudniejszy. Sparta u siebie gra po prostu bardzo dobrze. Porażki z Milanem czy Lille, ale także wygrana z Celticiem 4:1. Obie drużyny raczej grają ofensywny futbol, a tutaj Sparta musi narzucić mocne tempo od początku. Rapid jak i Sparta troszkę rotowały swoim składem, jednak to Sparta wygrała swoje spotkanie, natomiast Rapid uległ Hartbergowi u siebie. Sparta przed własną publicznością na Generali Arena powinna wygrać to spotkanie. Tym razem stadion będzie przeciwko Rapidowi i na pewno mocno utrudni im to grę.
Sparta win/awans Sparta
Teraz na skróty
Ludogorec vs Mura- Ludogorec z rotacją wygrywa z Lokomotivem Plovdiv, natomiast Mura przegrywa z 9 drużyną ostatniego sezonu Koprem(?). Jakość oraz własne boisko po stronie Bułgarów.
Ludogorec win
Crvena Zvezda vs Kairat- Zvezda na własnym boisku wraz z kibicami z czerwonej częsci Belgradu to będzie za dużo jak na możliwości Kairatu. Może to nie jest ten sam zespół co 2/3 lata temu jednak to nadal Crvena Zvezda u siebie. Zvezda od 4 sezonów melduje się w grupach europejskich pucharów: 2 razy
LM oraz 2 razy
LE.
Mecz z Liverpoolem u siebie dla przypomnienia. Zvezda awans/win
Midtyjlland vs Celtic- tutaj rozpatruje typ na kartki, w pierwszym meczu 7 żółtych kartek, 2 czerwone w konsekwencji zółtych. Mecz był zacięty. Teraz mecz o wszystko dla jednych i drugich, sędzią meczu Bartosz Frankowski, który sędziował w poprzednim sezonie na dość wysokiej średniej. Myślę, że typ
o.4.5 zółtych kartek (4 kartki niestety ) jest najbardziej do grania.
Cluj vs Lincoln- nie wyobrażam sobie, żeby Cluj straciło bramkę u siebie z drużyną z Giblartaru. Drużyna gości gra na sztucznej murawie a kurs 1.62 na brak gola Lincoln jest dość dziwny. Mój typ-
obie drużyny nie strzelą gola/Lincoln nie strzeli gola.