Wraca moja ukochana włoska liga ????
Pierwsza (druga) kolejka jak zawsze, ciężka do przewidzenia. Wydaje mi się jednak, że jest kilka meczy, które można przeanalizować i wysunąć odpowiednie wnioski podając konkretne typy.
Catania - Siena
Na pierwszy ogień wziąłem mecz ligowego średniaka, Catanii i beniaminka
Serie A, Sieny.
Catania do końca sezonu walczyła o utrzymanie się w najwyższej klasie rozgrywkowej we Włoszech. Udało im się to dzięki wspaniałej końcówce sezonu.
Siena dosyć pewnie awansowała do
Serie A zajmując drugie miejsce w drugiej lidze co zapewniło im bezpośredni awans.
Oba zespoły nie przeprowadziły przed sezonem rewolucji kadrowej, jednak w obu klubach zaszły pewne zmiany. Ale nie będę się tu o nich rozpisywał.
Przejdę do statystyk. Catania w poprzednim sezonie przegrała aż 16 spotkań. Jednak na własnym stadionie przegrali tylko 4 razy. I to nie z byle kim, ponieważ komplet punktów wywiozły: Juventus, Milan, Lazio i Inter, czyli same mocne kluby. Z średniakami Catania u siebie nie raczyła przegrywać. I właśnie dlatego uważam, że Catania to spotkanie powinna wygrać, być może zremisować, ale na pewno nie przegrać. Jednak jest jeszcze statystyka H2H, która zapala w moim umyśle czerwoną lampkę. Catania na własnym obiekcie jeszcze nigdy nie pokonała Sieny! Dlatego typ będzie o bardzo niskim kursie, jednak dla mnie dość pewnym.
Przewidywane składy:
Catania: Andujar - Alvarez, Bellusci, Spolli, Capuano, Biagianti, Almiron, Ricchiuti, Gomez, Maxi Lopez, Bergessio
Siena: Brkic - Angelo, Rossettini, Contini, Del Grosso, Mannini, Vergassola, D'Agostino, Brienza, Calaiò, Gonzalez
Typ: 1X (X) remis trafiony - wynik 0:0
Kurs: 1,26 (3,25)
AS Roma - Cagliari
Miałem tego meczu nie ruszać, jednak zmieniłem zdanie. Faworytem tego spotkania, z oczywistych względów, jest zespół Giallorossich. Roma przed rozpoczęciem tego sezonu przeszła kadrową rewolucję, wymieniając znaczną część swojego składu. Przede wszystkim nastąpiło znaczne odmłodzenie kadry. Czy polepszy się również jakość? W tej chwili ciężko to ocenić.
Roma ma za sobą fatalny początek sezonu. Odpadnięcie z Ligi Europejskiej już w fazie eliminacji to niewątpliwie ogromny cios dla drużyny. I właśnie dlatego uważam, że Rzymianie zrobią wszystko aby chociaż trochę poprawić nastroje swoich fanów jak i własne. Zwycięstwo na Olimpico na inaugurację sezonu jest bardzo pożądane. Tutaj oczywiście muszę przytoczyć historię pojedynków obu klubów w ostatnich latach na Olimpico. Ostatnie 5 spotkań pomiędzy tymi zespołami, rozgrywanych w Rzymie, zakończyły się zwycięstwem Romy.
Cagliari nie dokonało jakiś znaczących ruchów podczas mercato. Główny pion zespołu pozostał niezmieniony i na pewno zgranie zespołu będzie stało po stronie przyjezdnych. Ponadto jest to zespół, który słabo gra na wyjazdach. Jeżeli już wygrywają to z zespołami najsłabszymi.
Sądzę, że Rzymianie zrobią wszystko aby wygrać to spotkanie. Kolejna wpadka im się przydarzyć po prostu nie może. Chciałbym dodać jeszcze dwa słowa odnośnie konfliktu Tottiego ze szkoleniowcem Romy. Konflikt ten został w głównej mierze rozdmuchany przez dziennikarzy i nie uważam, aby miał wpływ na atmosferę w klubie czy personalne decyzje.
Przewidywane składy:
Roma: Stekelenburg – Cassetti, Burdisso, Kjaer (Juan), Angel, Gago, De Rossi, Perrotta, Osvaldo, Totti, Bojan
Cagliari: Agazzi – Pisano, Canini, Astori, Agostini, Biondini, Conti, Nainggolan, Cossu, Nene,
El Kabir
Typ: 1 pierwsza myśl, aby odpuścić ten mecz była słuszna; człowiek uczy się na błędach
Kurs: 1,50
AC Cesena - Napoli
Do analizy wybrałem jeszcze jeden mecz, z trochę bardziej ryzykowanym typem. Gospodarz, Cesena, która długo walczyła w poprzednim sezonie o ligowy byt i Napoli, które było niewątpliwie rewelacją poprzedniego sezonu.
Faworytem meczu jest Napoli, jednak ja upatruje tutaj szansy dla Ceseny.
Napoli już w przyszłym tygodniu rozpoczyna bój w Lidze Mistrzów. Czeka ich bardzo ciężki, wyjazdowy mecz z Manchesterem City. Na pewno goście będą chcieli dobrze zacząć sezon, jednak w ich głowach będzie siedział mecz z naszpikowanym gwiazdami angielskim klubem.
Cesena podczas mercato dokonała kilku ciekawych wzmocnień. Przyszli m.in.: Adrian Mutu, Abdelkader Ghezzal, Eder, Antonio Candreva czy Jorge Martinez. Nastroje przedsezonowe w klubie są dobre. W tym sezonie cel dla Ceseny to środek tabeli. Przynajmniej tak zapowiadają działacze i zawodnicy.
Napoli też dokonało kilku ciekawych wzmocnień. Klub sprowadził m.in. Gokhana Inlera, Blerima Dzemailiego czy Gorana Pandeva. Nazwiska na pewno z wyższej półki niż te z Ceseny.
W poprzednim sezonie Napoli wywiozło z Ceseny 3 punkty, jednak biorąc pod uwagę mądrą politykę transferową gospodarzy oraz to, że Napoli już w środę będzie grało wyjazdowy mecz w Lidze Mistrzów sądzę, że Cesena ma szanse zdobyć punkt
w tym spotkaniu.
Przewidywane składy:
Cesena: Ravaglia – Comotto, Von Bergen, Lauro, Rossi, Parolo, Guana, Candreva, Eder, Mutu, Ghezzal
Napoli: De Sanctis – Campagnaro, Cannavaro, Aronica, Maggio, Inler, Dzemaili, Maggio, Hamsik, Lavezzi, Cavani
Typ: 1X czerwona kartka przy stanie 1-1 dla gracze Ceseny...
Kurs: 1,66
Przewidywane składy pochodzą z portalu seriea.pl