Jagiellonia + Lech + Pogoń @ 5,66
Fortuna
W 1 kolejce gospodarze się nie popisali i nie wygrali żadnego spotkania, trudno wskazać kto był bliski tego wyczynu. Może Piast gdyby nie czerwona kartka dla Huka w 77min dowiózł by te 1-0, zanim to nastąpiło Parzyszek powinien skompletować hat tricka a przynajmniej dubla, może ŁKS, który mimo gry w przewadze przez całą 2 połowę nie dał rady wcisnąć bramki na 1-0 (ciekawa wypowiedź zawodnika ŁKS, że ta czerwona kartka dla Udovicica pokrzyżowała im plany ????), może Legia, która prowadziła 1-0 ale bardzo krótko i ostatecznie przegrała 1-2.
W tej kolejce ten trend powinien się odwrócić i możemy zobaczyć sporo wygranych gospodarzy. Ja proponuję tripla a mianowicie wygrane Jagiellonii, Lecha i Pogoni.
Jagiellonia Białystok - Raków Częstochowa @ 1,7
Jagiellonia bardzo dobrze zaprezentowała się w pierwszym spotkaniu w Gdyni i pewnie wygrała 3-0. W tym sezonie obchodzą 100-lecie istnienia klubu i zrobią wszystko aby ten jubileusz uczcić pierwszym w historii tytułem mistrzowskim czego im bardzo życzę. Główni rywale do tytułu, Legia, Lechia czy mam nadzieję także Piast jak na razie są uwikłani w rozgrywki pucharowe i jest szansa na starcie na wyrobienie sobie przewagi. Raków w tym pierwszym spotkaniu nie wpadł najlepiej i przegrał u "siebie w Bełchatowie" 0-1 z Koroną, którą jak co sezon uważa się za główną drużynę do spadku. Co do tego przegrał w słabym stylu oddają zaledwie 1 celny strzał w spotkaniu. Jaga takie spotkania po prostu musi wygrywać jeżeli chce coś wielkiego osiągnąć.
Lech Poznań - Wisła Płock @ 1,85
Przed sezonem z każdej strony można było usłyszeć, że Lech w wielkiej przebudowie, sporo zmian, minie sporo czasu zanim się zgrają etc. W spotkaniu w Gliwicach w składzie Lecha można było co najwyżej znaleźć 4 nowe nazwiska. Poza tym na murawie zameldowali się Gumny, Rogne, Kostevych, Jóźwiak, Tiba, Jevtic, Amaral - nikt mi nie wmówi, że skład Poznaniaków jest całkowicie przemeblowany. Zagrali dobre spotkanie, co prawda czerwona kartka dla Huka pomogła im w doprowadzeniu do remisu, dobra zmiana Tomczyka, który wszedł po to aby strzelić bramkę i szybko się z tego wywiązał. Wisła Płock w meczu z Górnikiem niczym nie zachwyciła i dla Kolejorza powinna być łatwą przeszkodą w osiągnięciu 3pkt.
Pogoń Szczecin - Arka Gdynia @ 1,8
Pogoń zaczęła rozgrywki ligowe z wysokiego C i po 36 latach przerwała fatalną serie i wygrała w Warszawie co powinno im dać pozytywnego kopa w następnych spotkaniach. Bardzo dobrze zaprezentował się Kozulj co nie powinno dziwić i Buksa a także nowy gości bramkarz Stipica. Arkowcy po 0-3 u siebie na otwarcie sezonu raczej z marnymi szansami na wywiezienie punktów ze Szczecina. W poprzednim sezonie na Ł3 przełamał się
m.in Piast, który wygrał tam po raz pierwszy w historii co w zasadzie otworzyło im furtkę do tytułu mistrzowskiego. Moim zdaniem im dłużej Vukovic będzie trenerem Legii tym lepiej dla innych drużyn (co robił w wyjściowej jedenastce Praszelik wie tylko treneiro). Ekipy, które chcą w tym sezonie powalczyć o coś więcej niż tylko awans do pierwszej ósemki, powinny od początku skorzystać z hadicapu w postaci Vukovica na ławce trenerskiej Legionistów.