UNION BERLIN - BRAGA
Dziś w Berlinie mecz kopciuszka w
LM Unionu, który coś ostatnio słabiutko w Bundeslidze bo 4 mecze z rzędu przegrane (5 licząc Real w
LM) 11 miejsce w Lidze z 6pkt i bilansem 9-10. Tak oni w tamtym sezonie bili się o majstra... W tym sezonie dochodzą puchary i mecze z jeszcze poważniejszymi rywalami. Jak dotąd wstydu nie było bo przegrana z Realem, w Madrycie, 1:0 ujmy nie przynosi.
Braga z kolei trochę bardziej doswiadczona w
LM. W Lidze Portugalskiej 5 miejsce po 7 kolejkach z 6pkt straty do prowadzącego Sportingu. W pierwszym meczu grupowym przegrana u siebie z Napoli 1:2. Swoje szanse mieli brakowało skuteczności... 9żk jest warte odnotowania.
Teoretycznie mecze między tymi zespołami to bezpośredni mecze o 3 miejsce i Ligę Europy chociaż Braga ma pewnie trochę większe ambicje i chęć walki o awans. Jeśli tak to tu dzisiaj musi powalczyć o 3pkt. Union wygląda słabiej ale jakoś mi się nie chce wierzyć że tu tanio skórę sprzeda. Dlatego idę w kartki. Jedyna rzeczą, która trochę mi tu wadzi to sędzia.
Srdjan Jovanovic to nie jest mega overowy sędzia. W zeszłym sezonie:
2022/23 - 5 meczy, 20żk, 1czk (w 1/16), 1 karny (6,5,4, 2+K, 3+Cz)
2021/22 - 4 mecze, 10żk (4,1,1,4)
2020/21 - 1 mecz, 4żk
2019/20 - 1 mecz, 2żk
Optymista by powiedział, że się rozkręca...
UNION oprócz meczu z Realem - 2żk (meczów z Realem nie biorę nigdy pod uwagę bo tam jesr zazwyczaj underowo) to w Bundeslidze:
3żk W Heidenheim
4żk Z Hoffenheim
1żk W Wolfsburgu
4żk + CZERWONA (Union) Z Lipskiem
4żk + CZERWONA (Union) W Darmstadt
6żk Z Mainz
BRAGA wspomniane już 9żk z Napoli, a w lidze:
4żk W Estrela
5żk + CZERWONA Z Boavistą
9żk W Farense
4żk W Moreirense
7żk Ze Sportingiem
4żk + CZERWONA W Chavez
8żk Z Famalicao
Do tego Eliminacej
LM
6żk + CZERWONA W Panathinakosie
5żk Z Panathinakosem
2żk W TSC
3żk Z TSC
Union Berlin
Over 3,5żk - 1,53
Over 4,5żk - 2,05
Czerwona Kartka - 5,75
RB SALZBURG
Kolejnu mecz z cyklu drużyn, które powinny walczyć o 3 miejsce, tymczasem po pierwszej kolejce Salzburg 1 miejece, a Sociedad 2... W pierwszych meczach Salzburg pokonał na wyjeździe Benfice 0:2. Czerwona kartka dla Benfici w 13 minucie ustawiła trochę mecz, ale takie mecze też bywają trudne. Jeszcze przed czerwoną kartka Austriacy zmarnowali karny. Kolejnego po czerwonej już nie zmarnowali a w drugiej połowie jeszcze dorzucili bramkę. 7żk + CZERWONA + 2x KARNY dobrze wróży przed dzisiejszym meczem...
Sociedad natomiast Remis u siebie z Interem. Cenny rezultat bo mecze z Interem to zawsze ciężka przeprawa, a punkt może się okazać bardzo cenny. W meczu 7żk i znów pozytywna informacja przed dzisiejszym meczem.
Sędziuje nasz eksportowy Frankowski Bartosz zresztą... Ekstraklasowy Pan Rzut Karny
W tym sezonie już 3, w poprzednim 14, wcześniej 8, 14, 14, 10... Just Sayin'
Jeśli chodzi o kartki to woli dawac w eliminacjach pucharów, a
LM trochę słabo
22/23 1 mecz - 3żk (Plzen - Bayern)
21/22 1mecz - 2żk (Chelsea - Zenit)
19/20 1 mecz - 6żk + KARNY (Rennes-Sevilla)
W ramach usprawiedliwienia można powiedzieć, że jak i ile Renne - Sevilla jest meczem z potencjałem kartkowym o tyle w pozostałych raczej nie pokusiłbym się o grabie kartek więc w sumie mnie to nie dziwi.
Jeśli chodzi o kartki w Lidze to chyba nie ma co porównywać bo potencjał obydwu lig w kartkach jest bardzo różny ale jednak ja spojrzymy to już ciekawie to wyglada:
SALZBURG
3żk W Lusternau
3żk Z Linz
9żk W Sturm Graz
5żk Z Rapidem
10żk + CZERWONA W Wolfsberger
4żk W Hartberg
5żk Z Austrią
4żk Z Tirolem
2żk W Altach
REAL SOCIEDAD
4żk Z Bilbao
11żk + CZERWONA W Valencii
5żk Z Getafe
5żk W Realu
6żk Z Granadą
5żk W Las Palmas
3żk Z Celtą
7żk Z Gironą
Wydaje mi się, że typ na kartki się broni. To, że oba zespoły prowadzą w grupie to może być (raczej jest) sytuacja przejściowa. Tu każde punkty będą na wagę złota. Tu może być bardzo ostry mecz z potencjałem bie tylko na żółte ale i na czerwoną kartkę, a dzięki naszemu Panu Karnemu jeszcze i karny może wpaść
Salzburg - Real Sociedad
Over 4,5żk - 1,75
Czerwona Kartka - 5,25
Rzut karny - 3,30