Nie ma chyba złudzeń już! że Bayern zdobędzie Majstra, a może nawet wybierze się na finał
LM do Londynu.
Bayern solidnie i rozsądnie się wzmocnił myślę ze w tym sezonie Majster pewny a może i podwójna korona .
Wow, mamy zaledwie 2 kolejkę BL, a tutaj już wszystkie trofea sezonu rozdzielone .. to jak widać reszta nie ma już po co grać jak i tak z góry są skazani na porażkę. Zgadzam się z tym, że Bayern zrobił super wzmocnienia i ma na tą chwilę bez wątpienia najsilniejszą kadrę w lidze. Jednak pragnę przypomnieć poprzedni sezon kiedy to Bayern również po paru początkowych kolejkach zajmował pierwsze miejsce z bardzo dużo przewagą jak na tą fazę sezonu nad Borussią, jak się to wszystko skończyło nie trzeba chyba nikomu pisać .. Nie sądze, że i w tym sezonie musi być tak samo, jednak przywołam mecz w Superpucharze Niemiec. W tamtym spotkaniu owszem Bayern miał przewagę nad BVB w pierwszej połowie co zresztą udokumentował 2 golami, jednak druga połowa była już raczej grana pod dyktando drużyny z Dortmundu, były okazje żeby wyrównać stan meczu i doprowadzić do rzutów karnych. Poczekajmy aż Bayern zagra z jakimś klasowym zespołem, zobaczymy jak będą się prezentować na jego tle.
Borussia Dortmund owszem od początku sezonu nie zachwyca, jednak wydaje mi się, że jest to wina cięższych niż zazwyczaj przygotowań drużyny z Dortmundu. W tym sezonie chłopaki chcą się pokazać z lepszej strony w
LM niż w poprzednim sezonie gdzie występ ten był raczej traktowany w kategoriach: jak się coś uda ugrać fajnie, jak nie, to nie będzie tragedii. Dlatego też Klopp chciał ich przygotować kondycyjnie możliwie jak najlepiej do gry na wszystkich 3 płaszczyznach, więc i świeżość w grze mistrza Niemiec może przyjść nieco później. Jedno trzeba jednak przyznać Bayern ma na pewno szerszą i bardziej wyrównaną kadrę niż Borussia, lecz według mnie nic w tym sezonie nie jest przesądzone, za wcześnie, żeby w ogóle gdybać o takich rzeczach jak mistrzostwo Niemiec.
Co do Wolfsburga to szkoda słów w ogóle na to co tam wyprawia Magath. Wydaje mi się, że Felix sam zagubił się już w tym wszystkim i stracił swą idee do której dążył, która dla większości była niezrozumiana (co sezon praktycznie 3/4 składu do wymiany - nie wiem co Magath chce osiągnąć takim czymś).
Solidnie według mnie wyglądają drużyny Schalke 04 i Hannoveru, kadry zespołów utrzymane, a również przemyślanie wzmocnione cennymi zawodnikami. Zakwalifikowanie się do pucharów przez jednych i drugich w tym sezonie to powinna być formalność, pytanie jedynie :
LE czy
LM. O ile w przypadku Schalke będzie to prawie na pewno
LM, to nie wykluczam również takiej opcji jeśli chodzi o Hannover. Jednak ja powiedziałem za wcześnie jeszcze jest, żeby prognozować o takich rzeczach, trzeba poczekać jak się sytuacja rozwinie.
Ciekawi mnie także postawa Werderu w tym sezonie, choć w ich przypadku przy takiej przebudowie na
LM jest chyba jeszcze za wcześnie, lecz poczekajmy, bo na razie to jedynie puste przypuszczenia. Pożyjemy zobaczymy
.