Force India VS Toro Rosso
Head-to-Head (team) for Race 7:00 AM Sunday
Od tego siedzenia, sledzenia, sprawdzania, analiz, komentarzy, w padlo mi pare typow a to jeden z nich ,ale do rzeczy;
Toro Roso bo w nich upatruje zwyciezce tego pojedynku, rozpoczeli sezeon znakomicie i jak sie twierdzi maja byc czwarta sila w
F1 za Mercedesem, Ferrari i Red Bull-em. Atmosfera panuje tam znakomita po zapunktowaniu obu bolidow w
GP Australii gdzie ich bolidy byly bardzo dobrze ustawione a
praca zespolu bardzo dobra. Komentarze kierowco po pierwszym
GP potwierdzaja bardzo dobry start a mianowicie;
Carlos Saintz stwierdzil ze jest zadowolony z wynikow jakie oba bolidy osiagneli , malo tego, powiedzial ze byl bliski zlapania Perez-a ale musial przepuscic kierowcow(chyba Mercedesa) i przez co stracil temperature opon poczym musial ponownie je rozgrzac.
Kviat rowniez byl zadowolony i potwierdzil ze bolidy byly bardzo dobrze przygotowane i mogl walczyc smialo o 7 miejsce ale musial zjechac avy zapewnic bolidowi "czystego powietrza" - On stwierdzil.
Idac tym tokiem rozumowania ze jest az tak dobrze , rzucily mi sie w oczy ich rezultaty na torze w Chinach z ich ostatnich lat(wszystkie wystepy)
Carlos Sainz; 2016 9 wyscigu i 8 Kwalifikacjach. 2015 13 Wyscigu i 14 Kwalifikacjach.
KVviat; 2016 3 wyscigu i 6 Kwalifikacjach. 2015 awaria silnika w wyscigu, 12 Kwalifikacjach 2014 10 w wyscigu i 13 Kwalifikacjach.
To co sie rzuca w oczy to to ze wyniki sa dobre i maja juz jakies doswiadczenie , Toro Roso nie powinno miec tam problemow, owszem Kviat jezdzil sezon temu w Red Bull-u i wykrecil znakomity rezultat ale juz wie jak tam pokonywac zakrety ,tymbardziej ze jako debiutant mial tam dobry wynik bo byl 10-ty. Biorac wyniki debiutantow na tym torze z ostatnich lat to jedynie Grosjean byl na 6 miejscu w wyscigu a Kwiat 10 , reszta zajmowala miejsca 13 a wiekszosc ponad 15 miejsce.
Biorac pod lupe
Force India rowniez sa zadowoleni z pracy zespolu, jedynym zagrorzeniem lub rywalem w mojej ocenie bedzie
Perez ktory rowniez posiada doswiadczenie ale prawdopodobnie tylko on bedzie walczyl z kierowcami Torro Roso, dlaczego? o tym w dalszej analizie. Perez startowal w chinach szesc reazy i za kazdym razem , prawie byl 11-sty bo az cztery razy , raz dziewiaty a jako debiutant byl 17-sty. Moja opnia jest taka ze typowal bym go ze uda mu sie w skoczyc do Top 10, niewiem moze powalczy o miejsca 8-10.
Nastepny kierowca
OCON ktory mojim zdaniem nie zapunktuje dlaczego? a dlatego ze niema doswiadczeni na tym torze i w najlepszym przypadku jak zblizy sie do trzynastego miejsc to i tak zakladam optymistyczny wariant.
Debiutanci w chinach , Grosjean -6, Kviat-10, Bottas-13, Sainz-13, Magnussen-13,Hulkenberg-15 Verstappen-17, Perez-17,Riccardo-17, Ericsson-20, Palmer-22.
Jak widac powyzej na 11 debiutantow(ostatnio) zapunktowalo tylko dwoch , ja Ocon-owi nie daje "zadnych szans" ze zapunktuje, albo bardzo znikome ale wydaje sie ze gdzie sie zamelduje kolo 14 miejsca , jest sporo doswiadczonych kierowcow przednim a on pierwszy raz tutaj pojedzie.
Podumowujac;
Biorac to na logike w zakladzie na Toro Roso jest spora przewaga, poniewaz Ocon-a wogole nie biore pod uwage ze zapunktuje i wychodzi nam DWA do JEDNEGO czyli
Sainz i Kviat przeciwko
Perezowi , sadze ze cala trojka zapunktuje, a nawet wiecej , przeciez nie jest powiedziane ze Perez ma jakas olbrzymia przewage nad Kviat-em czy Sainz-em , mojim zdaniem jeden jak i drugi moze wygrac z Perezem ,nawet jezeli cos sie stanie i Sainz albo Kviat wyleci z toru , to i tak dalej jestesmy w grze , bo sadze ze miedzy tymi kierowcami stawka bedzie wyrownana, wiec przewaga po stronie Toro Roso moze nie jest Ogromnna ale bardzo duza i duze powodzenie tego zakladu biorac to na logike, wiec kurs 1,85 uwazam za bardzo dobry a nawet gdyby spadl lekko to i tak jest wart wziecia, wiadomo ze zawsze jest jakies ryzyko i moze cos stac sie na sesjach albo deszcz podczas wyscigu.
Toro Rosso h2h @ 1,85 bwin.com
6 do 3 dla Toro