Moje propozycje na dzisiejszy wyścig, kursy z
Forbet
Alonso - Sainz
Alonso lepszy @1.47
Jak dla mnie dobry typ do ako. Świetny Alonso i świetny Aston znowu zaprezentowali swój potencjał w kwalifikacjach i w treningach, tyczy się to również Strolla, który odzyskuje formę po kontuzji. Sainz w kwalifikacjach się nie popisał a Leclerc w swoim bolidzie pokazał, że Ferrari miało potencjał na walkę po top3 na starcie. Należy również wziąć pod uwagę, że to Ferrari, z bolidem Sainza mogą zdarzyć się różne dziwne rzeczy, tak samo ze strategią zespołu. Stawiam tutaj na Fernando, który będzie walczył o drugie podium z rzędu.
Stroll - Ocon
Stroll lepszy @1.57
Zaskakująco dobre kwalifikacje w wykonaniu Alpine, obydwa bolidy w Q3 i przyzwoite tempo. W wyścigu może być różnie, Ocon w poprzedni weekend wyścigowy po różnych błędach uzyskał kilka kar przez co skończył ostatni. Stawiam tutaj na Kanadyjczyka, który z każdym wyścigiem powinien spisywać się coraz lepiej.
Piastri - Hulkenberg
Hulkenberg lepszy @2.10
Zaczynając od Piastriego, bardzo ładny występ młodego Australijczyka, pokazał w kwalifikacjach swój potencjał mimo jazdy w samochodzie obecnie nie najwyższych lotów. Mimo to uważam, że o punkty będzie mu jutro niezmiernie ciężko, McLaren jest obecnie bardzo zawodnym samochodem, który nie błyszczy również tempem. Piastri startuje 8, Hulk 10, Niemiec w kwalifikacjach pokazał się z dobrej strony, spodziewam się po nim dobrego występu biorąc po uwagę, że przed rokiem wsiadł w samochód Vettela po długiej przerwie od
f1 i był w stanie zdobyć 12 miejsce. Hass również miewa problemy techniczne jednak biorąc pod uwagę doświadczenie obu kierowców jak i obecną sytuację w McLarenie stawiam tutaj, że Hulk ukończy wyścig wyżej niż Piastri.
Tsunoda - Albon
Albon lepszy @1.87
Bardzo ciekawa para, Yuki startuje 16 a Albon 17. Wszystkie oczy są obecnie zwrócone na Astona, na ich ogromny postęp i poprawę tempa, w tym wszystkim trochę zapomina się o Wiliamsie, który również moim zdaniem poczynił bardzo pozytywne zmiany. Albon w poprzednim wyścigu zdobył punkt, a Logan w swoim debiucie otarł się o awans do Q2. Są to pozytywne akcenty już na starcie sezonu i mam nadzieję, że w tym roku Wiliams wygrzebie się z ostatniego miejsca. No właśnie, ostatnie miejsce - tutaj moim faworytem jest Alpha Tauri, która zaliczyła regres. Tsunoda będzie w tym sezonie jeździć pod presją wyników, jeśli nie pokaże nic spektakularnego to moim zdaniem opuści
f1 po tym sezonie. Albon jest lepszym kierowcą i stawiam, że pokona on Tsunode w tym wyścigu.
Zhou - Bottas
Zhou lepszy @1.87
Również bardzo wyrównana para tym razem kolegów z zespołu Alfa Romeo. Zhou startuje wyżej niż Bottas (11 vs 14). Przed rokiem Zhou w Jeddah otarł się o punkty zajmując 11 miejsce w swoim drugim wyścigu w karierze. Mam nadzieję, że Chińczyk wyczerpał swój limit pecha w zeszłym sezonie i w tym roku będzie zdobywał punkty częściej bo moim zdaniem jeździ na bardzo przyzwoitym poziomie. Szans Chińczyka upatruję głównie w wyższej pozycji startowej, kurs zachęcający.
Fernando Alonso
TOP3 wyścigu @1.45
Dość niski kurs jednak warto dodać do ako. Przed Alonso tylko Perez, który nie jeździ tempem Maxa Verstappena a więc upatruję tutaj sporą szansę dla Fernando aby wraz z Perezem odjeżdżać reszcie stawki (dość wolny Russel na trzecim miejscu). Czy Fernando będzie w stanie powalczyć z Perezem? Myślę, że jest to możliwe ale jednocześnie trzeba mieć na uwadze, że Max wyciśnie z bolidu wszystko aby jak najszybciej dojechać do czołówki. Mimo to uważam, że Fernando ma bardzo duże szanse na drugie podium z rzędu głównie przez karę dla Leclerca i słabe kwalifikacje Sainza.