Schmidt narazie to niech znajdzie optymalne ustawienie by ta machina zaczęła działać.
Przyznam szczerze, że nadal mam poważne wątpliwości, czy Schmidt da radę to teraz ogarnąć. Ok, Bommer w ogóle sytuacji nie ogarniał i przekonałeś mnie, że słusznie został zwolniony, ale poważnie zastanawiam się czy po świętach Energie nie powinna szukać nowego trenera.
Przede wszystkim od samego początku zdziwiło mnie, że po zwolnieniu poprzedniego trenera Energie tak szybko i bez większych dyskusji postawiło na Schmidta. Obecnie na rynku, nawet na poziomie 2 BL jest kilku wolnych trenerów z lepszymi referencjami. Nie wiem czy zadecydowały kwestie finansowe czy koneksje, ale Schmidt nie miał dobrego sezonu z SC Padeborn i wszyscy tam odetchnęli z ulgą, że mogą o nim wreszcie zapomnieć. W ogóle tak szybki jego powrót do 2 BL w roli 1 trenera był dla mnie zaskoczeniem.
Obawiam się, że jeżeli Energie przegra teraz mecz z Ingolstadt to ich całkowicie pogrąży- mentalnie i punktowo. Po tym mogą się już nie podnieść z tym trenerem, a pozostawienie go na przerwę zimową może być tylko stratą czasu. Ale oczywiście życzę Schmidtowi i Energie powodzenia. Być może jestem do niego uprzedzony i mnie do siebie przekona ????
Karlsruher SC - Vfl Bochum
Vfl Bochum 0 @2,63 Pinnacle 5/10
Zagram w stronę drużyny przyjezdnej. Bochum przełamało się w meczu z Kaiserslautern i gra zespołu Neuerera wyglądała z meczu na mecz coraz lepiej. Z 1860 TSV przegrali, ale nie uważam, że byliby szczególnie gorszym zespołem. Adlung i Stahl dostali 2 dobre wrzutki na główkę i wykorzystali je na bramki. Dzisiaj w zespole z Bochum zabraknie Frajera i Jungswirtha, którzy dostali po piątej żółtej kartce w tym sezonie w ostatniej kolejce. Na prawą stronę z lewej flanki ma zostać przesunięty Acquistapace a jego miejsce ma zająć Basiatns. Jungwitha może zastąpić Ćwielong, który stracił miejsce w 1 składzie. Jednak te zmiany nie powinny w znaczący sposób wpłynąć jakościowo na grę Bochum, ponieważ uważam, że składem dysponują wyrównanym. Z kolei Karlsruher wygrało w Düsseldorfie z tragicznie grającą
Fortuną. Ładna bramka Alibatza sprawiła, że drużyna
Fortuny rozsypała się do końca i to ustawiło mecz. Skład także mają wyrównany, kontrakt przedłużył Mauersberger, więc obronę będą mieli nadal przyzwoitą. Trzeba przyznać, że Karlsruher gra składną piłkę, mają poukładaną obroną, jest też jakaś tam klepka, wyrównany skład ect., ale limit szczęścia wykorzystało z nawiązką i 4 pozycja, którą w tej chwili zajmują jest obecnie nieco na wyrost. Nie uważam, żeby groziła im w tej chwili walka o podium z Greutherem, Lautern i Kolonią, więc nie mają noża na gardle w grudniowych meczach. Bochum pod wodzą Neurera gra coraz lepiej w ofensywie. Po wpadce z 1860 TSV przed własną publicznością będą chcieli tutaj uzyskać pozytywny wynik, tym bardziej, że wyszli już z niesamowitego dołka. Spodziewam się wyrównanego meczu z lekką przewagą na ofensywne Bochum, bo od strefy spadkowej dzielą ich tylko 4 punkty.