Łuczniczka Bydgoszcz - AZS Częstochowa
Spotkanie zespołów, które regularnie w tym sezonie zawodzą. Łuczniczka na 14 miejscu z 11 punktami (2 zwycięstwa i 15 porażek). Akademicy z Częstochowy zamykają tabelę z dorobkiem 9 punktów (3 zwycięstwa i 14 porażek).
W pierwszym starciu pomiędzy tymi drużynami górą był AZS, który przed własną publicznością wygrał w pięciu setach.
Łuczniczka na pewno na papierze nie wygląda aż tak źle jak w tabeli. Wydaje się jednak, że trener Makowski zupełnie nie radzi sobie w tym sezonie i nie widać zbyt wielu szans na poprawę gry. Przede wszystkim brakuje jakiejkolwiek regularności, słabo wygląda przyjęcie zagrywki. Kolejny problem to na pewno pozycja rozgrywającego i atakującego. Szczurek stara się grać szybciej, ale jest mocno niedokładny, a Sieńko jest po prostu mocno przeciętny. Ostatnio więcej szans na ataku otrzymuje Filipiak, który nie ma jeszcze doświadczenia i często jednak popełnia proste błędy. Gromadowski rozgrywa strasznie słaby sezon i chyba tylko Katić jest jeszcze większym rozczarowaniem.
Trzeba też wspomnieć o jasnych punktach. Na pewno środek siatki wygląda całkiem nieźle i tutaj spora zasługa Sacharewicza, który kolejny sezon gra na wysokim poziomie. Od Yudina można wymagać trochę więcej, ale z drugiej strony robi co może, ale brakuje mu wsparcia ze strony reszty drużyny.
Częstochowa kolejny sezon znajduje się jednak w dolnej części tabeli i nic nie wskazuje na to, żeby miało się coś w tej kwestii zmienić. Kadrowo wyglądają słabiutko i na większości pozycji nie ma tak naprawdę kogoś pewnego.
Przyzwoicie radzą sobie atakujący Adamajtis i przyjmujący Szymura. Środkowi w ataku prawie, że nie istnieją. Do tego pojawiają się problemy, o których pisałem w kontekście Bydgoszczy, czyli słabe przyjęcie i jednak rozgrywający (Kowalski i Buczek), którzy nie za wiele wnoszą.
Akurat Częstochowę w tym sezonie widziałem chyba najrzadziej ze wszystkich zespołów, więc też nie za wiele o ich grze jestem w stanie napisać.
Na pewno faworytem jest Bydgoszcz, ale nie sądzę, żeby to była dla nich łatwa przeprawa. Obie drużyny bardzo nieregularne i mają spore problemy z utrzymaniem jakości w dłuższym wymiarze czasowym. W pierwszym spotkaniu pomiędzy tymi zespołami było 5 setów i tym razem znowu może to być wyrównane spotkanie.
Typ:
Over 3.5 seta @ 1.47
Unibet