Evian TG – Montpellier HSC
Beniaminek w ostatnich tygodniach spisuje się nad wyraz dobrze. Oglądałem ich występy w poprzednich dwóch kolejkach i musze powiedzieć że ani Toulouse ani Lyon tych meczów nie wygrały łatwo. Z TFC bramkę na wagę zwycięstwa straciło Evian chwilę przed końcowym gwizdkiem arbitra. Choć trzeba przyznać drużyna Casanovy miała naprawdę wystarczającą ilość sytuacji by wynik na swoją korzyść rozstrzygnąć znacznie wcześniej. Z kolei przeciwko Lyonowi w minioną sobotę zagrali całkiem dobry mecz, niestety błąd sędziego liniowego przy pierwszej bramce oraz błąd Andersona, rezerwowego golkipera beniaminka który zastępuje Lacquaita, zdecydowały o wygranej Olympique. Trochę szczęśliwie bo Llorisa raz przed golem uratował słupek po strzale Khelfiy. Evian jest bardzo skuteczne i cholernie groźne. Montpellier na wyjeździe zdarzają się wpadki i jeśli pokażą obronę tak jak było to w meczu na Hainaut to o bramkę dla beniaminka trudno nie będzie. Montpellier po tej sromotnej porażce z Valenciennes pokazało na tle Tuluzy futbol lepszy i na pewno bardziej ofensywny. Na pewno byli zdeterminowani by wygrać, ponadto Girard rzucił na środek boiska więcej kreatywnośći bo zamiast Marveaux zagrał Estrada. Sytuacje stwarzali ale skuteczność nadal kiepska np akcja w końca meczu kiedy TFC dwa razy wybijała piłkę z bramki. Mam wrażenie że gracze Rene Girarda wystrzelali się w tym meczu z Lorient
Skończyło się na 1-1 ale biorąc pod uwagę formę Tuluzy to wynik nie jest wcale taki zły. Ale na pewno piłkarze Montpellier będą zmotywowani by z Evian zdobyć komplet punktów.
Jeśli chodzi o ubytki w składach to w ekipie Montpellier zabraknie Dernisa. Dość poważne osłabienie ale do zastąpienia (mam tu na myśli Camarę). Natomiast w Evian wypada Ehret ukarany czerwonym kartonikiem w poprzednim meczu. Ehret wystąpił w 16 z dotychczasowych 18 kolejek w pierwszym składzie więc jego absencja może być widoczna. Trener Casoni w jego miejsce może wystawić Ripperta lub Saada. Dla Brazylijczyka byłby to debiut we francuskiej
ekstraklasie bo do tej pory wystepował w barwach Evian tylko w
Ligue 2.
Trochę martwi że w meczach Evian już od 11 kolejek pada BTS. ???? Każda seria musi się kiedyś skończyć ale nie sądzę by doszło do tego tym razem. Obie ekipy mają w tej chwili lepszą ofensywę niż obronę. Evian też u siebie nie będzie się chowało za podwójną gardą jak Valenciennes więc przestrzeni do gry z kontry nie powinno zabraknąć. I to z obu stron.
BTS @ 1,80
Unibet
AS Saint Etienne – PSG
Polubiłem ostatnio ekipę Zielonych, nie tylko dlatego że grają fajną, ofensywną piłkę ale że grają do końca czym uratowały mi dwa razy tyłek
Teraz czeka ich prawdziwy sprawdzian bo zmierzą się z francuskim Manchesterem City. Od razu przyznam że wczorajszego meczu PSG nie oglądałem ale widziałem obszerny skrót na stronie soirfoot. W zasadzie mecz był bardzo wyrównany z szansami dla jednych i dla drugich. Jednak końcówka należała do Lille i Paryż remis może zawdzięczać Sirgiu który spisywał się na lini bardzo pewnie. W przedostatniej kolejce kiedy grali z Sochaux Paryżanie pokazali świetny futbol ale szkoda że tylko w pierwszej połowie. W drugiej już sobie stanęli a kwadrans przed końcem najlepszych już na boisku nie było. PSG ma ogromny potencjał w ataku i jeśli będzie im się naprawdę chciało to na Geoffroy-Guichard o jakieś punkty powalczą... ale biorąc pod uwagę formę drużyn to bardziej widzi mi się remis niż wygrana gości.
Przechodząc do ASSE to poście do poprzedniej kolejki trochę usprawiedliwiałem Dijon że nie strzela bo ma kiepską murawę na stadionie ale jak pokazał mecz Dijon-St.Etienne złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy
St.Etienne grają cały czas swoje. Są skuteczni do bólu, wykorzystują każde potknięcia rywali. Bramki jakie zdobyli z Dijon nie wynikały z jakies olbrzymiej przewagi czy super gry bo tego nie było ale z walki, determinacji i współpracy - na potwierdzenie zobaczcie sobie pierwszego gola
Zieloni mogli wygrać jeszcze wyżej z beniaminkiem ale dobre okazje pudłowali i Aubameyang i Pongolle. W drugiej połowie oddali inicjatywę Dijon i pilnowali wyniku stąd niewiele dla nich okacji. Boczni obrońcy Ebondo i Ghoulam na plus. Solidnie w obronie a potrafią też podłączyć się do akcji skrzydłem i dośrodkować. Na bramce również przyzwoicie spisuje się Ruffier. Bolączką albo i nie (bo w dwóch ostatnich kolejkach jego drużyna straciła tylko jednego gola) wydaje się być środek obrony. Przy szybkich i bardzo dobrych technicznie piłkarzach PSG mogą mieć niemałe problemy.
W meczu z Dijon z powodu kontuzji zeszli z boiska Aubameyang oraz Lemoine ale jak się dzisiaj okazało nie są one poważne i obaj piłkarze powinni wystąpić w środę [póki co obaj + Clement są niepewni do gry]. Złą wiadomością dla sympatyków ASSE jest zawieszenie Nicolity. Rumun wnosił sporo ożywienia na prawym skrzydle nierzadko mając spory udział w zdobytych golach. A z z Dijon był on zdecydowanie graczem meczu. Zamiast niego może zagrać Battles albo Sako ale nie wiem czego można się po nich spodziewać. Na pewno obaj będą zmotywowani by się pokazać ale chyba bardziej Sako bo to on stacił pewne miejsce w składzie na rzecz Nicolity..
Miałem grać obie strzelą a teraz sam nie wiem... jak "chorzy" zagrają to BTS można grać.
// Cała
trójka z AS Saint Etienne jest ponoć gotowa do gry, polecam obie strzelą ale bez szaleństw ze stawką
BTS @ 1,83
Unibet
Nie widze więcej nic ciekawego do gry :|
Może jeszcze win Auxerre ale kurs nie jest za wysoki a ekipa z Burgundii z podstawowych piłkarzy bez Coulibaly'ego, Dudki, Chafniego i Traore. Wracają Oliech i Boly. Szkoda że nie będzie w składzie tego Traore, z nim na pewno zagrałbym "jednynkę" bo Dijon jest w kiepskiej formie. Oglądam ich mecze i nie poznaję drużyny która potrafiła jeszcze całkiem niedawno powalczyć z najlepszymi w lidze. Jeśli już jakieś okazje stworzą to są nieskuteczni, w ogóle grają jak jeźdzcy bez głów i w ataku i w obronie. Jak Auxerre zagra dobrze w defensywie to powinno wygrać. Strasznie słaby ten kurs na dnb (1,28) i kompletnie nie warto tego ruszać. Zastanawiam się nad overem 1.5 Auxerre (1,90) bo piłkarze Founiera potrafią grać ofensywnie i dwa gole zespołowi takiemu jak Dijon mogą wbić.j
// dzisiaj okazuje się że ze składu wypadł Ben Sahar, w takim wypadku Auxerre nie polecam