flamaster
Forum VIP
Polonia Bytom - Wisła Kraków
2:2
2:2
Jutro na zakończenie kolejki Polonia podejmować będzie Wisłę. Sytuacja gospodarzy nie jest najlepsza. Znajdują się na dole tabeli mając tyle samo punktów co Arka. Rundę wiosenną jednak rozpoczęli w miarę dobrze remisując z GKSem i Koroną. Mimo to wydaje mi się, że obie wymienione drużyny raczej nie prezentują się na miarę oczekiwać. Co innego Lechia, która pokonała Polonię 2:0. Z kolei piłkarze Wisły rozpoczęli rundę najlepiej jak można czyli zdobywając komplet 9 punktów i awansując na fotel lidera. A co ważne z meczu na mecz podopieczni trenera Maaskanta prezentują się coraz lepiej. Niestety dzięki temu poczuli się zbyt pewnie co widzieliśmy w pucharowym pojedynku z Podbeskidziem gdzie po zdobyciu gola na 0:2 (w końcu przełamał się Genkov) widzieli się już w kolejnej rundzie. Skończyło się to stratą dwóch bramek i odpadnięciem z pucharu. Dlaczego o tym piszę? Dlatego, że paradoksalnie ta porażka powinna być nauczką dla piłkarzy, że nie wolno lekceważyć żadnego rywala oraz, że gra się do końcowego gwizdka. Tak więc jestem spokojny o motywację i zaangażowanie z jakim piłkarze podejdą do pojedynku z Polonią. Na korzyść dla gospodarzy przemawia atut własnego boiska gdzie radzą sobie w bardzo dobrze (w tym sezonie przegrali tylko dwa razy). Jednak Wisła jest rywalem z którym drużyna z Bytomia jeszcze nie wygrała (od awansu do Ekstraklasy).
Obaj trenerzy nie będą mogli skorzystać z wszystkich swoich piłkarzy. W Polonii zabraknie Clemensa Matawu i Lukasa Killara. Natomiast w Wiśle do końca sezonu nie zobaczymy już Gordana Bunozy.
Faworyta spotkania widzę w zespole gości, który wygrał w lidze już siedem spotkań pod rząd. Podrażnieni po klęsce w pucharze piłkarze spod Wawelu powinni jutro z pełną mobilizacją zagrać przeciw Polonii, której sama ambicja może nie wystarczyć.
Moja propozycja:
Wisła (około 1.90)