Tylko jedna osoba wspomniała o tym spotkaniu... a szkoda, bo sądzę, że kurs jest jak najbardziej do gry.
Dzisiaj na Veltins Arena przyjeżdża drużyna Wolfsburgu, która zanotowała falstart jeśli chodzi o rozpoczęcie rundy wiosennej. Schalke niewątpliwie musi gonić ligowych rywali, gdyż jedyne satysfakcjonujące miejsce dla S04 to to premiowane grą w Lidze Mistrzów. Do Borussii M'Gladbach drużyna dzisiejszych gospodarzy traci jedynie dwa punkty. Zakładając ciężkie spotkanie ligowych rywali w Hannowerze - ta strata może zostać już dziś zniwelowana.
Schalke świetnie zaczęło rundę, efektownie pokonując 3:0 HSV Hamburg na Imtech Arena - gdzie nie zawsze gra się łatwo. Do pierwszej jedenastki wrócił po dłuższej nieobecności Klaas Jan Huntelaar, który jest ogromnym wzmocnieniem dla ofensywy Schalke. Oprócz tego coraz większą rolę odgrywa młodziutki Max Meyer, dlatego Schalke nie odczuwa aż tak bardzo nieobecności Draxlera. Do tego do formy wraca Farfan i kwartet ofensywny zaczyna wyglądać, jak należy.
VfL Wolfsburg ma trochę większe problemy - jak napisałem na wstępie - zanotowali falstart, przegrywając u siebie 1:3 z Hannoverem. W dzisiejszym meczu nie zagra także Diego, który w ostatnim dniu okienka transferowego został wypożyczony do Atletico Madryt. Zastąpi go najprawdopodobniej sprowadzony z Chelsea - Kevin de Bruyne, jednak mam pewne wątpliwości co do tego, czy rzeczywiście będzie od początku pokazywał pełnię swoich umiejętności - talent ma niebotyczny.
W Schalke zabraknie dzisiaj Draxlera, Kirchoffa, Hogera, Clemensa oraz Uchidy, jednak Juliana da się zastąpić - w postaci Maxa Meyera - a pozostali gracze - oprócz Japończyka - są rezerwowymi, dlatego sądzę, że S04 nie odczuję straty kilku zawodników.
W Wolfsburgu nie zobaczymy dzisiaj podstawowego skrzydłowego - Vieirinhy (aczkolwiek on już pauzuje od dłuższego czasu), Jana Polaka (10/1) oraz Medojevicia.
Według mnie Schalke zaczyna wracać na właściwe tory i niewykluczone, że powalczą o trzecie lub drugie miejsce. Dzisiejszy mecz jest bardzo ważny w kontekście gry w Lidze Mistrzów, gdyż Wolfsburg plasuje się na miejscu 6. oraz traci do Schalke zaledwie jeden punkt. Sądzę, że Konigsblauen odjadą Wilkom na cztery punkty i pewnie zgarną całą pulę.
Schalke 04 - VfL Wolfsburg; 1 @ 1,91 (Bet365) 2:1
Myślę o jeszcze dwóch typach, ale to za chwilę.
Drugim spotkaniem, nad którym mocno się zastanawiałem jest mecz, który obędzie się na AWD Arena. Dzisiejsi gospodarze rozpoczęli imponująco rundę wiosenną pokonując 3:1 na wyjeździe VfL Wolfsburg, co pokazuje, iż na starcie drugiej części sezonu prezentują się bardzo solidnie. W rolę gości wcieli się dziś ekipa Borussii M'Gladbach, która - można powiedzieć - po porażce z Bayernem 0:2 zaczyna mieć - nie boję się tego stwierdzenia - nóż na gardle, gdyż czują już oddech Schalke i Wolfsburga. Jak napisałem w poprzedniej analizie - bardzo możliwym jest, że Schalke dzisiaj zwycięży, także przy ewentualnej porażce M'Gladbach wskakują na 4. miejsce, dlatego Źrebaki nie mogą sobie pozwolić na porażkę... ale czy Hannover ma zamiar postawić łatwiejsze warunki wobec tego faktu? Nie sądzę...
Według mnie dzisiejsze spotkanie wygląda niezwykle ciekawie, gdyż - jak napisałem - obu drużynom będzie zależało na trzech punktach. Borussia M'Gladbach to ewidentnie drużyna własnego boiska, gdzie zanotowali bilans 8-1-1, z kolei na wyjazdach prezentują się zdecydowanie gorzej: 2-4-4. Hannover również ma bardzo dobry bilans jeśli chodzi o spotkania na AWD Arena. Biorąc pod uwagę tylko spotkania u siebie notują 6. miejsce z bilansem 5-3-1. Hannover u siebie pod względem bramek prezentuje się solidnie 17:11, co daje 3,1 bramki na mecz. M'Gladbach na wyjeździe - 10:12, czyli 2,75. To rokuje bardzo dobrze, gdyż istnieje duża szansa, że zobaczymy w dzisiejszym spotkaniu bramkowy over. Jeśli chodzi o wszystkie spotkania obu drużyn - Hannover: 26:32 - 3,22 bramki na mecz, Borussia - 35:21, czyli 3,11 bramki na mecz - wyniki mocno porównywalne.
W dzisiejszym spotkaniu w ekipie Hannoveru nie wystąpi Polak - Artur Sobiech, Iworyjczyk - Didier Ya Konan, Christian Pander oraz Felipe. Można powiedzieć, że dwóch z czterech zawodników stanowi duże znaczenie w ofensywie Hannoveru... aczkolwiek nawet bez nich kwartet ofensywny prezentuje się bardzo dobrze - Huszti, Bittencourt - Rudnevs, Diouf. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że jest to jedna z najlepszych ofensyw w lidze (już pomijając takie tuzy, jak Bayern, Schalke, BVB czy Leverkusen). W ekipie Źrebaków także ma kto straszyć - w ataku Raffael, na skrzydłach Max Kruse oraz utalentowany Patrick Herrmann, na pozycji ofensywnego pomocnika - Juan Arango, który pomimo wieku - ma świetnie ułożoną stopą i ponadprzeciętnie wykonuje stałe fragmenty gry. Reasumując - w obu drużynach ma kto straszyć, w obu drużynach ma kto strzelać bramki.
Według mnie zobaczymy dziś ofensywne spotkanie, gdyż obu drużynom zależy na trzech punktach. Uważam, że Borussia - aby wygrać dzisiejszy mecz - będzie musiała zdobyć minimum dwie bramki, gdyż Hannover także pokusi się o jedno trafienie, dlatego over jest mocno prawdopodobny. Sądzę, że defensywy w obu drużynach nie wyglądają aż tak dobrze jak ofensywy (no, może przesadzam, gdyż M'Gladbach nie zajmowałoby 4. pozycji z żałosną defensywą, aczkolwiek obrona w Hannoverze to duży problem - nie od dziś, ani nie od wczoraj). Sądzę, że na przeszkodzie overu mogą stać bramkarze - których uważam za bardzo dobrych fachowców - Zieler oraz Ter-Stegen mają ogromny potencjał i zapewne jeszcze o nich usłyszymy (o tym drugim zapewne niedługo, gdyż po sezonie ma opuścić Moenchengladbach). Jednakże, pomimo bardzo dobrych bramkarzy kurs na over prezentuje się bardzo fajnie i osobiście polecam:
Hannover 96 - Borussia Moenchengladbach; over 2,5 @ 1,85 (Bet365) 3:1
Oprócz tego - jeśli ktoś boi się o rozstrzygnięcie w tym spotkaniu:
Hannover 96 - Borussia Moenchengladbach; BTS @ 1,61 (Bet365) 3:1
Jeszcze bez analizy, gdyż kurs na over mnie trochę rozczarował:
Hoffenheim - HSV Hamburg; over 2,5 @ 1,44 (Bet365) 3:0
Hoffenheim - HSV Hamburg; over 3,5 @ 2,1 (Bet365) 3:0
4/5. No nie jest źle.