Tym razem krótko o tej kolejce. Ogólnie wpadły mi w oko dwa spotkania:
Willem vs NEC oraz
Twente vs De Graafschap, a i jeszczze taki niby pewniaczek
Venlo vs Ajax.
Zaczne od Tillburga. Są w tej chwili ostatnią drużyną ligi i wszystko wskazuje na to, że tam pozostaną dłuuuuugo. Mają bowiem obszerną liste kontuzjowanych, a 'najświeżsi' kontuzjowani to: Delano Hill, Cristiano, a także José Valencia. Willem naprawde ma ciężką sytuacje kadrową, do tego przegrywają mecz za meczem. Kiedy na początku grudnia rozgromili Excelsior (6:0) wydawało się, że wrócą do formy, to jednak potem odnieśli 4 porażki i jednak nic im się znowu nie udaje.
NEC może i też dłużej nawet nie wygrywa, ale mają lepszą sytuację w kadrze jak i w tabeli. Ostatnio zremisowali z Venlo 2:2 po dość ciekawym spotkaniu. Na wyjazdach jednak NEC nie gra imponująco: 0-2-7 mówi samo za siebie, ale w tym spotkaniu będą mieli ogromną szansę na odniesienie wyjazdowej wygranej. Takie zwycięstwo dałoby na pewno wiare w siebie zawodnikom i trener Nijemegen powinien drużyne jak najmocniej zmotywować do tego spotkania.
H2H pomiędzy obydwoma zespołami jest wyrównane. W tym sezonie już raz grali ze sobą i lepszy był NEC, mam nadzieje również, że i tutaj powalczą o wygraną.
Drugim spotkaniem jest Twente vs Grafscap. Twnte gra bardzo zdecydowanie w ostatnim czasie. Zremisowali na wyjeździe ze słabo prezentującym się Ajaxem, wygrali z Heerenven równiez na wyjeździe i forma im dopisuje. Zespól z Enschede nie przegrał od 21ego października co jest świetnym wynikiem, z resztą najlepszy w tej chwili w Eredvisie. Sytuacja kadrowa również nie jest zła. Warto także zwrócić uwagę na zawodnika Twente: N'Kufo, który w ostatnich 3ech meczach zawsze trafiał do siatki. Na pewno zespół jest podbudowany psychicznie i powinni ograć beniaminka z De Graafschap.
Krótkie przemyślenia o beniaminku. Są zdecydowanie najlepiej spisującym się 'nowym' zespołem w Eredivisie. Zajmują 12tre miejsce i grają dość dobre mecze. Na wyjazdach grają nieźle: 4-1-4 (ograli m. in. Heerenven czy Vitesse Arnhem). Zespół na pewno nie jest do zlekceważenia, jeśli Twente to zrobi to mogą mieć duże problemy.
W tym sezonie obie ekipy się już spotkały i padł remis. Tym razem ma nadzieję, że wygrają gospodarze.
Na koniec kilka słów o pojedynku Dawida z Goliatem. Venlo jak na beniaminka równiez nie gra najgorzej. Zajmują 13te miejsce. Potrafią zaskoczyć, a można o tym powiedzieć, że w 4 ostatnich kolejkach zaskoczyli. Zremisowali z Feyenoordem 0:0, z Twente 1:1 oraz zNECiem 2:2, a także zdarzyło się im wygrać z Vitesse 2:0. Są to bardzo dobre wyniki i można powiedzieć, że są w stanie powalczyć z każdym.
Ajax przeżywa ostatnio trudne chwile. Cztery ostatnie spotkania to ledwo 4 punkty dla aktualnie 3ego zepsołu ligi. Przegrali z NAC Bredą oraz z Excelsiorem... A także zremisowali z Twente. Jedyną wygraną odnieśli z... outsiderem Eredivisie: Willemem 3:2. W ostatniej kolejce Huntelaar uratował chcociaż jeden punkt dla drużyny z Amsterdamu strzelając obydwie bramki. Sytuacja z zawodnikami drużyny dalej nie jest najlepsza, do grona kontuzjowanych doszedł również Gabri. Wykurował się natomiast Krohn-Dehli i możliwe, że zagra z Venlo.
Bardzo długo zastanawiałem się co by tutaj postawić. Wybrałem over 2.5, czy dobrze? Dowiem się koło 14:30 w niedziele. Zastanawiałem się także nad wygraną Ajaxu, ale jednak wole nie ryzykować. Są oni w sytuacji w której przydałyby się 3 punkty, ponieważ walczą o tytuł mistrzowski, ale jednak boję się, że Venlo znów zagra dobre spotkanie. Co prawda grały już te dwa zespoły w tym sezonie i wynik był miażdżący na korzyść Ajaxu 6:1, ale ja i tak nie będę ryzykował. Jeśli chodzi o 1x2 to NO BET.
Moje typy:
Willem vs NEC 2, 2.95 188bet 2/10
Twene vs De Graafschap 1, 1.59
Betfair 5.5/10
Venlo vs Ajax over 2.5, 1.50 GB 6/10
pzDr
PS Sorry za literówki, ale późno już ????