Zagłębie Lubin - Polonia Warszawa
Jest to spotkanie dwóch drużyn, które mają sporo do udowodnienia. Zagłębie ostatnio dostało lanie od Górnika, 1 punkt zdobyty w 2 meczach nie napawa optymizmem. Polonia w podobnej sytuacji. Przegrane derby Warszawy, odpadnięcie z Pucharu Polski, mimo dobrego pierwszego rezultatu z Lechem. W lidze na razie również tylko 1 punkt. Dziwne dla mnie jest, że obie drużyny dzieli w lidze jedynie jedno oczko.
Zagłębie to taki typowy średniak ligi. Jeśli chodzi o skład, indywidualności, to oczywiście przewagę w tym elemencie mają goście. Do zespołu wraca Costa Nhamoinesu - szybki, ciekawy obrońca. W pomocy trzeba zwrócić uwagę na Hanzela i Szymka Pawłowskiego. Dawid Plizga także jest nieobliczalny. W ataku zapewne zagra Traore, chociaż jest jeszcze Rakels, który grał w wyjściowej 11-stce z Górnikiem. Na ławce trenerskiej gospodarzy zadebiutuje Jan Urban, który przejął drużynę niedawno po Marku Bajorze. Na pewno zawodnicy nie będą się 'opieprzali', bo przecież walka o pierwszy skład zaczyna się od nowa.
Polonia kadrowo dużo silniejsza. Obrona w miarę solidna. Sadlok nieźle się rozwija, Jodłowiec to wg mnie obrońca pokroju Jopa czy Bunozy, który trochę na siłę 'ładowany' jest do 11, a często potrafi zrobić takiego babola, że włosy na głowie dęba stają. Przyrowski nieprzewidywalny, ale w ostatnim meczu z Legią na prawdę pokazał się z dobrej strony. Pomoc silna. Mierzejewski - zdecydowanie lider zespołu, jeśli będzie grał tak dalej to myślę, że ma duże szanse na Euro2012. Brzyski ma bardzo dobre centry, Trałka potrafi sklepać. Wszystko zależy od skuteczności. W meczach z Górnikiem i z Legią, Poloniści mieli swoje okazje, ale zawsze czegoś brakowało. Smolarek i Sobiech - tu nadzieje pokładają kibice.
Grypa w Polonii rozkłada niektórych piłkarzy, czy zagrają Mierzejewski, Smolarek czy Przyrowski? To dopiero się okaże.
Pierwszy mecz - sierpniowy - w Warszawie zakończył się zwycięstwem Czarnych Koszul 2-1. Co do przebiegu gry, nie mam kompletnie pomysłu jak to będzie wyglądać. Wydaje mi się, że może to być strasznie nudny, męczący mecz, ale z drugiej strony... sam nie wiem. Ta kolejka obfituje w fantastyczne bramki - oby średnia po meczach niedzielnych nie spadła.
Moje propozycje:
Polonia DNB ----------- 1.88 @ 7/10
Zagłębie - gole 0-1 --- 1.47 @ 5/10
Remis do przerwy ---- 1.92 @ 2/10
Cracovia - Lech Poznań
Cracovia ciągle jeszcze ma nadzieje na utrzymanie. W meczu ze Śląskiem zasłużyli na porażkę, Wrocławianie mieli tam kilka setek, a jakby przytoczyć statystykę strzałów po pierwszej połowie Krakowian - 0 oddanych strzałów - to można się załamać. Gospodarze potrzebują punktów. Byli bardzo blisko pokonania Legii. Lech odpadł z Ligi Europejskiej - a więc wydaje mi się, że to oznacza pogoń za czołówką ligi. Myślę, że bez odpuszczania spokojnie jeszcze w tych ostatnich kolejkach będą walczyć o miejsca 1-3.
W Krakowie dziś kibice Pasów mogą mieć naprawdę kapitalny dzień. O 17:15 mecz piłkarzy z Lechem, a o 20 chyba już ostatni mecz o Mistrzostwo Polski w lidze hokeja (3-1 prowadzi Cracovia z Tychami). Na pewno to co dzieli hokeistów i piłkarzy to priorytety. Cracovia walczy o ekstraklasę w następnym sezonie. Na pewno jest to do zrobienia - do bezpieczne strefy dzieli ich jedynie 9 punktów - a dziś mogą tę stratę zmniejszyć. Pasy wymienili skład po sezonie. Groźny i nieprzewidywalny jest Saidi. Może indywidualności dużych nie mają, ale grać w piłkę potrafią i na pewno na własnym stadionie nie będą się oszczędzali - w końcu gdzie i kiedy zdobywać te punkty, jak nie na własnym terenie?
Lech ostatni wygrał z Arką 3-0, po golach strzelonych w +80min. Jeśli chodzi o absencje - to do Krakowa nie jedzie na pewno Krivets, Wilk i Kiełb (info lechpoznan.pl). Ciągle jeszcze niedysponowany jest Wojtkowiak, nie wiadomo co z Bandrowskim (niedawno wznowił treningi) oraz Murawskim i Mikołajczakiem (choroby). Nie zmienia to faktu, iż Lech jest tutaj faworytem spotkania. Bardzo silna formacja defensywna - Arboleda i Bosacki - nawet nie co komentować. Nieźle Gancarczyk i Wołąkiewicz. W pomocy Stilić, Injac, Djurdjevic(?), Możdzeń. W ataku coś czuje, że wyjdzie 2 zawodników - Rudnves i Ubiparip. Ślusarzowi wróże wejdzie z ławki, aczkolwiek różnie to może być. Lech ma szanse na zajęcie 5 pozycji w lidze i tylko 3 punkty straty do trzeciej w tabeli Legii.
Ostatnie 2 mecze tych drużyn zakończyły się pogromami. Lech robił z Pasami co chciał, 5-0 w lidze i 4-1 w Pucharze Polski mówi samo za siebie.
Moje propozycje:
Over 2.5 --------------- 2.08 @ 4/10
Lech over 1.5 --------- 2.00 @ 5/10
Dokładny wynik 1-2 --- 8.50 @ 0.5/10
Bardzo ładny mecz, sytuacji od groma - Kaczmarek i Kotorowski ratowali kilka razy.
A tak ogólnie to te niedzielne mecze wg mnie nieprzewidywalne, odradzam granie dużych stawek.