Taka sobota jak poprzednia mocno zbija z tropu :| dzięki typowi Koziego w niedzielę na Lyon udało się wyjść na prostą, oby tym razem było lepiej
Dijon – St.Etienne
Cały kwartet ofensywny czyli Pongolle, Auba, Gradel i Nicolita fajnie współpracuje czego efektem są zdobywane bramki i bardzo dobra forma druzyny ktora nie przegrała już od października. Aubameyang zalicza raz po raz świetny występ. Z Brestem strzelił dwie bramki, a z Caen dołozył asystę i miał spory udział przy pierwszym trafieniu Nicolity. Napastnik w wywiadzie dla francefootball wyraził chęć dołączenia do zespolu St.Etienne na stałe. Jeśli dalej będzie tak grał to jestem pewien że działacze klubu znad Loary staną na głowie by wykupić go z AC Milan.
Zagrałbym typ na obie strzelą bo jak już kilkarotnie wspominalem gra z tyłu Les Verts pozostawia sporo do życzenia. Z Caen bramki nie stracili i chyba większa w tym zasługa sędziego który wyrzucił z boiska napastnika gości, Nababa, niż defensywy ASSE bo nawet grając w osłabieniu piłkarze Caen mieli swoje okazje ale nieskuteczny był Frau.
Dijon trochę się zablokowało ze strzelaniem bo wcześniej problemu z tym nie było. Trochę piłkarzy Carterona można usprawiedliwić bo z Sochaux zostali skrzywdzeni przez sędziów nieuznaną bramką, natomiast w ostatniej kolejce mierzyli się z Lille i na pewno nikomu na terenie mistrza Francji nie jest łatwo a tym bardziej że gracze Lille po frajerskim odpadnieciu z Ligi Mistrzów byli bardzo zdeterminowani by nie dopuścić do kolejnej wpadki.
Nie wydaje mi się żeby beniaminek drugi raz z rzędu u siebie nie strzelił choćby gola. Na pewno gospodarze nie są na straconej pozycji i przy wsparciu trybun mogą z ASSE powalczyć.
BTS @ 1,83
Unibet
Montpellier - Toulouse
To co zagrali piłkarze Girarda z Valenciennes naprawdę nie przystoi drużynie która lideruje w tabeli i odważnie zapowiada walkę o tytuł. Montpellier nie stworzyło żadnej konkretnej sytuacji. Nie grało tak jak przyzwyczaiło do tej pory. Zamiast szybkich wymian po ziemi przez większość czasu grali długie piłki czy to na Girarda <co zrozumiałe> czy to crossowe na Utakę i Dernisa <niezrozumiałe> O tym że skrzydłowi Montpellier nie mieli szans na wygranie pojedynków w powietrzu z takim Materem czy Bongiem nie trzeba nawet wspominać ;> Pomoc drużyny z Langwedocji grała na stojąco. Belhanda zagrał słabiej niż zwykle, a Estrada który go zmienił wypadł równie kiepsko. Naprwadę jeśli szukać dziury w całym to przyczepić sie można do każdego gracza Herault.
Valenciennes sobie spokojnie kontrowało i gdyby Aboubakkar miał chłodniejszą głowę to byłoby nie 1-0 a 3-0. Pomoc VAFC zagrała kapitalnie mimo osłabień o których pisałem. Naprawdę nie było do czego się przyczepić. Zwycięstwo Valenciennes jak najbardziej zasłużone i słusznie szkoleniowiec lidera przyznal po meczu ze zabrakło im w tym spotkaniu wszystkiego.
Piłkarze Alaina Casanovy ostatnio pokazują że są walczakami, że zawsze graja do końca. Najpierw na Gerlande z 3-0 zrobiło się 3-2 i różnie mogło być gdyby mecz trwał parę minut dłużej. Z Evian tez zwyciestwo, jak najbardziej zasłużone mimo że przyszło dopiero w doliczonym czasie gry. Tuluza miała bardzo dużo okazji. Z dobrej strony pokazuje się Bulut bo po kapitalnej bramce z Lyonem zdobył gola na wagę trzech punktów z beniaminkiem.
Jestem pewien ze drugi raz z rzedu pewność siebie nie zgubi piłkarzy Montpellier i nie zlekceważą Tuluzy tak jak stało się to w poprzedniej kolejce. Z drugiej strony TFC w niezłej dyspozycji i myślę że będzie to bardzo ciekawe widowisko. Początkowo przyszedł mi do głowy BTS (dziwne nie?
) ale chyba typowania tego meczu się nie podejmę.
Lyon - Evian
Absolutnie zgadzam sie z kolegą wyżej co do wygranej Lyonu. Olympique w meczu z Lorient zagrał kiepską pierwszą połowę i dużo lepszą drugą. W pierwszej części meczu Lyon zagrał bardzo niesmialo, tak jakby bał sie stracić pierwszy gola, stąd mało ruchu z przodu i mało stworzonych sytuacji. Potem było juz zdecydowanie groźniej pod bramką Audarda, chyba dlatego że gra się bardziej otworzyła i było dużo więcej miejsca niż w pierwszej odsłonie. Myślę że w sobotę przeciwko Evian miejsca nie zabraknie i można spodziewac sie tego Lyonu z drugiej polowy meczu na Moustoir. Raz że przed własną publiką nie bedzie można grać na utrzymanie wyniku a dwa Evian nie należy do druzyn które stawiają twarde warunki w defensywie. Gra powinna być otwarta co według mnie pomoże Olympique by ten mecz spokojnie wygrać. Mam nadzieję że Remi Garde przejrzy na oczy i w wyjściowym składzie zobaczę Lopeza na szpicy a nie grajacego za zaslugi (tzn awans w
LM) Gomisa. Evian przegrało trochę pechowo z TFC bo w ostatniej chwili ale wynik jak najbardziej zasłużony bo Tuluza cisnęła ich niemiłosiernie. Beniaminek miał zwłaszcza spore problemy na skrzydłach gdzie rajdy przeprowadzał Tabanou, a raz nawet Abdennour
groźnie dośrodkowując. Bulut miał kilka doskonałych okazji. Myślę że przed podobnymi stanie w sobotę wieczór Lopez lub Gomis.
Ciekawy jestem występu Govou który "powróci" na Gerlande, jak wypadnie?
Trochę szkoda że buki nas nie rozpieszczają z tym 1,40 ale i tak jest do grania..
Brest - Auxerre
Stade Brestois u siebie jest mocne i Francis-
Le Ble nie zostało zdobyte. Wątpie czy stanie się to tym razem bo do Bretanii przyjeżdża Auxerre które na wyjeździe w tym sezonie nie zaznało zwycięstwa. Co więcej goście przyjadą bez swoich największych gwiazd, zawodników od których w głównej mierze zależy zdobywanie bramek. Mowa o duecie Oliech – Traore.Oliech pauzuje za kartki, Alain Traore jest kontuzjowany. A należy też wspomnieć że drugi podstawowy snajper AJA Sanogo wypadł już wcześniej ze składu i w tym roku już nie zagra. Founierowi pozostaje więc liczyć na Ben Sahara jednak wydaje się że Izraelczyk i Oliech to trochę inna para kaloszy ze wskazniem na Kenijczyka. Chociaż przeciwko Nicei fajnie ze sobą współpracowali czego efektem bramki i asysty obu piłkarzy
Pół biedy jeśli absencje dotyczyłyby tylko ofensywy ale tak nie jest. Zabraknie bowiem dwóch stoperów AJA. O Coulibalym wszyscy wiedzą bo kontuzjowany jest on już od jakiegośc czasu natomiast przeciwko Brest za kartki nie zagra Boly. Ze środkowych zostaje więc Grichting i pewnie obok niego Dudka..Obrona Auxerre nadal gra jak gra. Świadczyć może o tym chociażby bramka Moulounguiego w minionej kolejce przy asyscie trzech(?!) obrońców.
Founier pewnie skorzysta z Chafniego w miejsce Traore oraz
Le Talleca w miejsce Oliecha. Na pewno będą chcieli się pokazać pod nieobecnośc kolegów ale nie jestem przekonany czy poradzą oni sobie z całkiem niezłą obroną Bretończyków. Oglądałem ostatni mecz Brestu u siebie (z St.Etienne) i po objęciu prowadzenia na 2-1 bronili się dzielnie aż do ostatnich minut i kuriozalnej bramki Aubameyanga. Wracając do tamtego meczu to wówczas Roux strzelił dwa gole i jak widać bardzo mu to pomogło bo po trafieniu z Rennes passa dalej trwa
Bardzo ważny mecz dla Brest. Jeśli wygraja to być może wskoczą do środka tabeli. Również i Auxerre potrzebuje punktów jak powietrza ale myślę że zdecyduje przewaga własnego boiska.
Lyon & Brest DNB @ 1,96
Unibet