Jeden z najciekawszych torów w kalendarzu. Dla mnie Austin stoi bardzo wysoko w hierarchii i wyścig na tym torze ogląda się znakomicie. Szeroki tor pozwalajacy wyprzedzać, będzie się więc w niedzielę wiele działo. Ale zanim niedziela to jeszcze czekają nas emocje w kwalifikacjach. Tutaj też będzie ciekawie.
GP USA - kwalifikacje sobota 20:00
Romain Grosjean - Esteban Gutierrez
Typ: Grosjean @ 1,66
Felipe Nasr - Marcus Ericsson
Typ: Nasr @ 1,66
AKO @ 2,77 bet365
Haas ma domowy wyścig. Zespół z Ameryki na swoim torze. Wypadałoby coś zdziałać. A jeżeli tak to trzeba liczyć na Grosjeana. Dla Romka weekend w
USA będzie specjalny. Niedzielny wyścig to piękny jubileusz, setne
Grand Prix w karierze robi wrażenie. Więc jest podwójna motywacja. Oby jednak bolid nie szwankował i udało się znaleźć balans i odpowiednio ustawić hamulce, na co tak często Romek narzeka...
Kursy dość wyrównane w tej parze trzeba przyznać. Ale jak się spojrzy na bilans obu kierowców w kwalifikacjach to widac kto jest tutaj lepszy w tym elemencie. 11-6 na korzyść Grosjeana gdzie mogłoby być jeszcze lepiej gdyby nie kary na starcie podczas któregoś z weekendów.
Dla Gutierreza świąteczne
Grand Prix będzie za tydzień kiedy wszyscy zawitają do jego ojczyzny, Meksyku. Teraz to Grosjean na świeczniku. Wiadomo to życzeniowa teoria i lekkie wodolejstwo, ale nawet w czasach lepszy był Grosjean wczoraj.
1 trening Grosjean lepszy od Estebana o 0,15 sek
2 trening Grosjean lepszy od Estebana o ok 0,6 sek
Drugi typ to para wewnątrz zespołu Sauber. Od początku ku mojemu zdziwieniu w sezonie lideruje Ericsson. Nie uważałem go za zbyt dobrego kierowcę. Szału nie ma w wynikach rzecz jasna, ale wiele razy dojeżdzał przed Brazylijczykiem..
W Austin jednak ma się to zupełnie inaczej i to Nasr jest szybszy, ponadto nie ma kłopotów z balansem i potrafił być lepszy w treningach od McLarenów, Massy czy Kwiata. To pokazuje, że naprawdę dobrze się Nasr tutaj czuje, o czym sam mówi. Za to z obozu Szweda zupełnie inne nastroje. Sami zobaczcie.
Felipe Nasr (P12/P13): To był pozytywny dzień. Od początku dobrze się czułem za kierownicą. Sprawdziliśmy różne ustawienia i wygląda na to, że idziemy w dobrym kierunku. Jak na razie tempo jest dobre, jednak wszyscy wiemy, że to dopiero piątek. Musimy przeanalizować dane i zobaczymy co z tego wyjdzie. Niemniej jednak był to dobry start weekendu.
Marcus Ericsson (P16/P21): Nie był to dla mnie najlepszy dzień. W drugim treningu miałem nieco problemów z balansem. Zwłaszcza na super-miękkich oponach. Nie czułem się za pewnie w samochodzie. Mamy nieco pracy przed resztą weekendu. Dobrze, że nasz drugi bolid ma dobry balans, więc możemy wziąć z niego przykład jutro.
Różnice w czasach to przepaść.
Nie sądzę żeby to były jakieś różne strategie. Po prostu Nasr lepiej sobie radzi i to widać gołym okiem.
1 trening Nasr szybszy od Ericssonao ok 0,9 sek
2 trening Nasr szybszy od Ericssona o ok 1,03 sek
Jak dla mnie przepaść! Nasr z szansami na Q2 i miejsca 15-17, a może zaskoczy jescze bardziej?
Ericsson moim zdaniem odpadnie w Q1.
A Wy jakieś typy macie? Zapraszam do dyskusji. Trzeba wreszcie rozruszać ten dział, końcówka sezonu więc jest o czym dyskutować.
33 punkty przewagi Rosberga nad Hamiltonem. Hmm, czy to już koniec walki o tytuł? Zapewne nie, ale strata Lewisa spora. Kto dzisiaj wygra kwalifikacje> Jakieś pomysły na ciekawe typy?
@ranczo0123? @Alberenque? @Heros123?