Dyscyplina:
Piłka Nożna -
Hiszpania,
La Liga.
Godzina: 20:45.
Spotkanie: Osasuna - Valencia.
Typ: Valencia i over 2,5.
Kurs: 3.00.
Bukmacher: Bet365.
Analiza:
Witam. Kilka słów tytułem wstępu. Po dzisiejszym trafionym typie po kursie 2,7 czas na kolejny typ. Pod lupę bierzemy kolejne spotkanie mojej ulubionej ligi Hiszpańskiej, które kończy 17 kolejkę ligowych zmagań. Zostanie ono rozegrane na terenie tegorocznego beniaminka
La Liga - Osasuny. W meczu tym spotkają się drużyny Valencii, oraz Osasuny Pampeluny, które zajmują miejsca w dole tabeli (kolejno 17 i 20). Arbitrem tego spotkania będzie pan Alfonso Alvarez. Popularnie Nietoperze w swoim dorobku mają 12 pkt (5 zdobytych u siebie, 7 na wyjazdach, więc ich boisko nie jest dla nich atutem), a Los Rojillos z dorobkiem 7 pkt (2 zdobyte u siebie, 5 na delegacjach) są outsiderem ligi. Bardzo dziwi mnie pozycja Valencii w lidze w ostatnich latach. Tę drużynę z pewnością stać na więcej, powinni znajdywać się w czołówce, jednak w grze czegoś brakuje, coś się nie zazębia. Moim zdaniem brakuje im też szczęścia. Liczę, że w ciągu tej rundy będziemy świadkami odrodzenia feniksa z popiołu.
#Dlaczego typ na Valencię?
- O ile gra Valencii momentami potrafi wyglądać całkiem obiecująco i dobrze pod względem jakościowym i potrafią nawiązać równorzędną walkę z dobrym przeciwnikiem, o tyle gra Osasuny już nie. Powód jest najprawdopodobniej prozaiczny: Klubowi z Pampeluny brak argumentów, jakości, co jest zależne od kadry. Piłkarze nie są na poziomie Primera Division i mimo ambicji i starań nie przeskoczą wymagań tej ligi, nie są już w stanie podnieść swoich umiejętności. Budżetu klubu nie da się jednak oszukać.
- Mają mocną kadrę i każdy z piłkarzy może nagle doznać olśnienia i zdobyć bramki na wagę zwycięstwa. Myślę, że wszyscy interesujący się choć trochę La Ligą z pewnością kojarzą takie nazwiska jak Nani, Munir
El Haddadi, Santi Mina, czy Rodrigo. Myślę, że nie trzeba przedstawiać. Każdy z nich jest na naprawdę wysokim poziomie i prezentuje wysoką jakość, potrzeba tylko przełamania drużyny, które miejmy nadzieję nadejdzie już jutro. W defensywie również występuje kilku zawodników, którzy są znaną marką w Europie: Joan Cancelo (o którego zabiega obecnie FC Barcelona, co jest znakomitą rekomendacją dla zawodnika), Eliaqium Mangala (który niestety nie zagra w tym meczu), Jose Gaya i Martin Montoya, czy też Aymen Abdennour.
- Trener Valencii, pan Gonzalez Marco na przedmeczowej konferencji wypowiadał się, że jutrzejsze zwycięstwo jest rzeczą bardzo istotną dla klubu. Oznacza wielki krok do przodu dla Los Che, gdyż drużyna zdobędzie pewność siebie. Był wiarygodny, ja mu wierzę - kibice Nietoperzy również liczą, że jego słowa nie są rzucane na wiatr. Zapowiada się więc zagorzała walka. Jeśli piłkarze podejdą do meczu odpowiednio przygotowani i zmotywowani, to o rezultat spotkania jestem spokojny.
#Dlaczego typ na over?
- Obie drużyny nie mają nic do stracenia, nikogo nie zadowoli tu podział oczek, bo punktów potrzebują jak tlenu,
- Obie drużyny tracą sporo bramek, bramkarz Valencii do tej pory musiał wyciągać piłkę z siatki 29 razy, a portero klubu z Pampeluny 34,
- W szeregach graczy gości zobaczymy bardzo ofensywnie usposobionych zawodników. W dodatku formacja drużyny to 4-3-3 lub 3-5-2 z oskrzydlającymi pomocnikami, co zapewnia sporo akcji ofensywnych.
#Absencje:
W ekipie gospodarzy nie wystąpią bracia Flano, którzy występują w bloku defensywnym, Digard oraz Fran Merida, którzy wybiegają na murawę w roli centrocampistas (pomocnicy).
W ekipie gości wykluczeni z gry z powodu kontuzji są Ezequiel Garay, Eliaquim Mangala (obaj to zawodnicy o usposobieniu defensywnym) , oraz Matthew Ryan, strzegący świątyni klubu z Mestalla.
#Ostatnie mecze:
Ostatnie spotkania zespoły rozegrały w ramach Pucharu Króla i tradycyjnie doznały porażek. Valencia uległa świetnie dysponowanej Celcie 1-4, a Osasuna doznała sromotnej porażki 3-0 z Eibarem.
Podsumowanie: Liczę, że w tym spotkaniu bukmacherzy odpowiednio ustalili kursy i za faworyta uważają ekipę z Walencji. Mają oni więcej argumentów czysto piłkarskich, co powinno zaowocować powrotem z Estadio Reyno de Navarro z tarczą. Komplet punktów jest bardzo ważny, gdyż humory biało - pomarańczowo - czarnych nie są wyśmienite, ale nie uważam tego jako stronę ujemną typu. Piłkarze świadomi ich położenia w ligowej tabeli oraz potencjału drzemiącego w drużynie powinni pokazać na boisku sportową złość i odnieść okazałe zwycięstwo. Czekam na partidazo w wykonaniu klubu z Mestalla.
Życzę powodzenia wszystkim grającym!