Mecz: Lechia - Pogoń
Typ: 2
Kurs: 1,92
Buk: Fuksiarz
Jeśli nie teraz, to kiedy?... To pytanie zadaje sobie większość kibiców sympatyzujących z Pogonią - no bo skoro w ostatniej kolejce ligowej zakończyła się wspaniała seria zwycięstw domowych (7 z rzędu w obecnym sezonie i 9 z rzędu licząc również poprzednie rozgrywki), to czas najwyższy również zakończyć trwające od 13 kolejek (tak tak, nie pomyliłem się - słownie TRZYNASTU) pasmo ligowych niepowodzeń.
Pogoń ostatni raz w lidze wygrała na wyjeździe 16 lutego tego roku, bijąc Radomiaka 4:0, i od tamtego meczu trwa niemoc Portowców - wyjątkiem od reguły jest mecz Pucharu Polski w Rzeszowie, który podopieczni Roberta Kolendowicza wygrali bez problemów 3:0, ale w lidze licznik zatrzymał się i stoi w miejscu.
Z kim więc tego dokonać, jak nie z targaną problemami kadrowymi i rozdartą wewnętrznie Lechią? Gdańszczanie z kolei nie wygrali w lidze w ogóle od siedmiu spotkań, przez co osunęli się prawie na dno tabeli i już na dany moment mają aż 4 punkty straty do bezpiecznego miejsca. Na dodatek są najgorzej punktującym u siebie zespołem z
Ekstraklasy, który strzelił najmniej goli.
A żeby dopełnić jeszcze czary goryczy, mają fatalny bilans ostatnich meczów bezpośrednich z Portowcami - w ostatnich sześciu potyczkach pięć razy wygrała Pogoń i raz był remis, a u siebie Lechiści cieszyli się po raz ostatni ze zdobycia trzech oczek w 2019 roku.
Pogoń ma zdecydowanie większy potencjał kadrowy niż wskazuje miejsce zespołu w tabeli. Do gry być może powrócą Linus Wahlqvist i Patryk Paryzek, a przerwa reprezentacyjna pomogła wiekowemu już Turbogrosikowi doładować akumulator. Pogoń na pewno wyjdzie na ten mecz zmotywowana, pełna woli walki i zechce zamknąć wreszcie niechlubną serię i zmazać plamę po ostatniej niespodziewanej domowej porażce. Trzy punkty w tym spotkaniu na pewno pomogłyby wzmocnić wewnętrznie drużynę przed arcyciekawym meczem z Jagą w Szczecinie w kolejnej kolejce i ja właśnie takie rozstrzygnięcie typuję.
Dla odważnych polecam nawet handi (-1) na Pogoń po bardzo atrakcyjnym kursie 3,40, choć kurs na samą wygraną Pogoni również jest w porządku.