Wybrałem na dziś dwa mecze do analizowania ???? Składy podane przeze mnie anonsowane są przez dzisiejszy, papierowy Przegląd Sportowy
Wszystkiego na pewno nie zagram, ale napiszę jak to widzę ????
#1 Pogoń Szczecin - Górnik Zabrze
Składy:
Pogoń: Kudła - Frączczak, S. Murawski, Czerwiński, Lewandowski - Matras, R. Murawski - Małecki, Dwaliszwili, Akahosh - Listkowski.
Nie zagrają: Daniel, Matynia, Nunes, Obst, Rudol, Fojut
Górnik: Kasprzik - Widanow, Danch, Kopacz, Magiera - Przybylski, Sobolewski - Gergel, Kwiek, Madej - Korzym
Nie zagrają: Kosznik, Szeweluchin, Mańka, Urynowicz
Już dziś o 18:00 starcie wicelidera z ekipą zamykającą tabelę. Patrząc na skład Górnika, aż nie chce się wierzyć, że zajmują oni ostatnie miejsce w tabeli, bo samym składem, jak dla mnie jest potencjał na pierwszą ósemkę, natomiast na pewno nie jest należycie wykorzystywany. Pogoń gra efektownie i idzie po swoje. Nasza liga jak wiadomo jest jedną z najdziwniejszych w Europie, każdy ogrywa każdego i to jedno wielkie dzieło przypadku. Pomimo porażki Pogoń 1:4 na Cracovii, wydaje mi się, że są oni faworytem meczu z Górnikiem. Górnik przegrywa sporo, choć główną bolączką ekipy z Górnego Śląska są moim zdaniem nie porażki, a same remisy. Brakuje momentu, w którym będą się mogli odbić od dna. Do tej pory mają bilans 1-6-6. Gdyby choć ze dwa remisy zamienili na zwycięstwa, to byliby choćby na plecach Śląska i mieli kontakt z kolejnymi, wyższymi lokatami, a tak muszą szybko się wziąć za zdobywanie punktów. Pogoń lepiej gra na wyjazdach (3-3-1), niż u siebie (2-4-0), natomiast uważam, że dziś się odpowiednio zmobilizują i nie dadzą ekipie z Zabrza szans. To też idealny moment na odskoczenie Cracovii, która w Łęcznej nie będzie miała łatwo, a także Legii, z analogicznych powodów w Gdańsku. Wiadomo, że ten podział punktów rozleniwia zawodników, ale mimo wszystko jakoś te punkty trzeba zbierać i myślę, że dziś Pogoń pokaże co potrafi i odprawi Górnik, bo jest zwyczajnie lepsza na chwile obecną. Oby tylko się im udało załatać dziurę na środku obrony po wykartkowanym Fojucie. Ponadto Ojrzyński, trener Górnika wyraźnie daje znać w dzisiejszym wywiadzie dla " PS ", że Górnikom brakuje sił. To zły omen.
Pogoń @ 2.10 Niewiele zabrakło.
#2 Górnik Łęczna - Cracovia Kraków
Składy:
Górnik: Rodić - Mierzejewski, Bożić, Bielak, Leandro - Tymiński, Nowak - Bonin, Pruchnik, Piesio - Śpiączka.
Nie zagrają: Basta, Nikitović.
Cracovia: Sandomierski - Rymaniak, Polczak, Wołąkiewicz, Jaroszyński - Covilo, Dąbrowski - Rakels, Cetnarski, Kapustka - Jendrisek.
Nie zagrają: Wójcicki.
Obie ekipy bez większych osłabień, porównując to do meczu opisanego powyżej. Górnik Łęczna to dla mnie taka typowa ekipa walczaków ze środka tabeli, która nawet gry brakuje umiejętności, to nadrabia to mrówczą pracą i wolą walki. Obecnie Górnik jest na 9. pozycji, natomiast Cracovia na trzecim miejscu. Wcale się nie zdziwię, jak tak obie drużyny zakończą sezon. Górnik Łęczna grać potrafi, co pokazywał niejednokrotnie, często brakuje im szczęścia, ale mogą w tym sezonie powalczyć o pierwsza ósemkę, choć wydaje mi się, że raczej zakończą sezon na bezpiecznej pozycji w górze dolnej połówki. Co innego Cracovia, która jak dla mnie obok Pogoni jest rewelacją sezonu. Są na trzecim miejscu, ale jeśli dalej tak będą grać i nie opadną z sił, bądź w zimę nie będzie jakiejś znaczącej metamorfozy, to mogą się włączyć aktywnie nawet w walkę o mistrzostwo, a przynajmniej zapewnić sobie miejsce na pudle, dzięki któremu wejdą do Ligi Europejskiej. Ostatnie wyniki robią wrażenie. Pomimo wyjazdowej porażki z Legią, która grała pierwszy mecz pod wodzą Czerczesowa, to chcę przypomnieć, że pokonali 4:1 Pogoń, 5:2 ostatniego wówczas, ale jednak Lecha i 2:1 Ruch Chorzów. Te wyniki muszą budzić respekt. Kwestia tylko, czy to czasowy wystrzał formy, czy Jacek Zieliński, w mojej ocenie jeden z lepszych polskich szkoleniowców, dobrze tam wszystko poukładał. Liczę dziś na otwarty mecz z obu stron i bramki.
BTS @ 1.72
Powyżej 2.5 @ 2.00 trzeba grać przeciw swoim przemyśleniom, jak ktoś dobrze napisał niżej.
Ekstraklasa to liga bez jakiejkolwiek logiki, jak losowanie
lotto.
#3 Wisła Kraków - Ruch Chorzów
Wisła mnie kilka razy ostatnio zawiodła, szczególnie w Krakowie nie wchodziło, to co pograłem, więc się wstrzymam od analizy i podawania typów. Dla mnie ten mecz to wielka zagadka, wypiszę tylko składy, może komuś się przyda.
Składy
Wisła: Cierzniak - Jović, Głowacki, Sadlok, Burliga - Mączyński, Popović - Boguski, Jankowski, Guerrier - Brożek.
Nie zagrają: Guzmics, Sarki.
Ruch: Putnocky - Konczkowski, Grodzicki, Koj, Oleksy - Surma, Iwański - Mazek, Lipski, Zieńczuk - Stępiński.
Nie zagrają: Helik, Gigołajew, Urbańczyk.
NO BET