>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

14. Grand Prix Włoch [2-4 września 2016]

Status
Zamknięty.
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Grand Prix Włoch

2 września - Piątek
Trening 1 - 10:00
Trening 2 - 14:00

3 września - Sobota
Trening 3 - 11:00
Kwalifikacje - 14:00

4 września - Niedziela
Wyścig 14:00

Informacje o torze:

Długość toru: 5.793km
Liczba okrążeń: 53
Całkowity dystans wyścigu: 306.720km
Rekord toru: 1:21.046 (Rubens Barrichello, 2004)

Kolejny niezapomniany weekend z F1 za nami. To co działo się na Spa to uffffff, niby tydzień wytchnienia i złapania oddechu przed kolejnym weekendem z F1, ale czy uda Wam się złapać normalny rytm?
Monza to następny w hierarchii kultowych torów, niestety nie wiadomo czy będzie w kalendarzu na długo... Ahh Bernie i ta jego chciwość za pieniądzem.

Znowu pewnie wygra Mercedes, pytanie który? Lewis czy Nico? Nico czy Lewis? Jakieś przewidywania? Jakieś wrażenia jeszcze po Spa? Zachęcam do dyskusji!

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Charlie Whiting przedyskutuje z Vettelem i Raikkonenem manewry Verstappena

Kierowcy Ferrari są poirytowani jazdą Holendra w ostatnich wyścigach.
Dyrektor wyścigów Formuły 1 z ramienia FIA – Charlie Whiting, odbędzie prywatne spotkanie z Sebastianem Vettelem i Kimim Raikkonenem na temat stylu jazdy Maksa Verstappena.

Holender miał okazję zmierzyć się z kierowcami Ferrari podczas wyścigów na Węgrzech oraz w Belgii, gdzie prezentował bardzo defensywny styl jazdy, polegający na późnej zmianie toru. Zdaniem Raikkonena i Vettela, technika 18-latka jest niebezpieczna i w przyszłości może zakończyć się tragedią.

Według informacji do jakich dotarł serwis motorsport.com, Charlie Whiting zamierza odbyć prywatną rozmowę z duetem Ferrari, by zrozumieć przyczyny frustracji oraz przedstawić stanowisko FIA odnośnie tego jaki sposób obrony na torze jest dozwolony.

Nie wiadomo jednak czy do spotkania dojdzie jeszcze dziś czy może w piątek wieczorem po tradycyjnej odprawie kierowców. Federacja zapytana o spotkanie z Sebastianem Vettelem i Kimim Raikkonenem odpowiedziała: „Normalne procedury zostaną omówione podczas piątkowej, tradycyjnej odprawy kierowców. Nie mam nic więcej do dodania” – powiedział rzecznik FIA.
http://f1wm.pl/php/news_id-38689.html

Verstappen oczywiście jeździ bezkompromisowo, ma wielki talent, ale niekiedy serio przegina. Tak było właśnie na Spa. Kimi miał rację w komunikacie radiowym, przecież on zamknął mu drzwi kiedy Kimi leciał ponad 300 km/h i już go miał wyprzedzać... To było niebezpieczne strasznie, szczególnie jak się zobaczyło powtórkę z kokpitu bolidu Fina.

Więc małe utemperowanie Maxa się przyda. Choć z drugiej strony ma też jaja i widać, że to wielki talent. W ogóle para Kimi i Max to w tym sezonie już tyle emocji nam dostarczyła, że chcemy więcej! ;)
W Hiszpanii do ostatniego zakrętu obaj walczyli o wygraną. Potem też była walka obu w kolejnych Grand Prix, a ostatni akt tej walki na Spa.

Super, że wróciłeś @Heros123 ;) Jak tam przewidywania pod katem wyścigu, lub kwalifikacji? Czego się spodziewasz po najbliższym weekendzie?

Kevin Magnussen przeszedł kontrolę medyczną FIA i został dopuszczony do udziału w Grand Prix Włoch.

Wyścig na Spa jak pisałem był emocjonujący. Kolizja dwóch bolidów Scuderii Ferrari już po starcie. Przebita opona Sainza, ale jednak największe ciary wywołał wypadek Kevina Magnussena. Całe szczęście Duńczykowi nic się nie stało. Sami jednak zobaczcie, że było groźnie!

https://www.youtube.com/watch?v=1AwzBZPt48Q

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Podczas czwartkowego spotkania z mediami Felipe Massa ogłosił zakończenie kariery w Formule 1 po sezonie 2016. Brazylijczyk decyzję podjął już przed wakacyjną przerwą i potwierdził, że nie rozpoczął negocjacji kontraktu na przyszły rok z żadnym zespołem.
http://sokolimokiem.com/felipe-massa-konczy-kariere/

Szkoda Felipe, bardzo dobry kierowca. Mistrz Świata 2008.... tzn przez kilka sekund ????
Aż teraz mam ciary jak to oglądam kolejny raz.
Oby Felipe się wiodło do końca tego sezonu! Życzę mu tego z całego serca.

A o to ten niezapomniany wyścig, Grand Prix Brazylii 2008.
Pierwszy link z emocjami komentowany live. Drugi bardziej analityczny

https://www.youtube.com/watch?v=V1Nw3_ZVGz0

https://www.youtube.com/watch?v=XHSeGou-pCI

heros123 1K

heros123

Użytkownik
Super, że wróciłeś @Heros123 ;) Jak tam przewidywania pod katem wyścigu, lub kwalifikacji? Czego się spodziewasz po najbliższym weekendzie?
No witam, witam po przerwie ???? Jakieś typy podam pewnie dzisiaj wieczorem lub jutro. A tak ogółem, to myślę, że pytanie jest jedno Lewis czy Nico, bo nikt inny nie powalczy tu o P1. Mercedes jest po prostu za mocny dla reszty i tyle.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
A tak ogółem, to myślę, że pytanie jest jedno Lewis czy Nico, bo nikt inny nie powalczy tu o P1. Mercedes jest po prostu za mocny dla reszty i tyle.
No niestety. Monza to świątynia Ferrari, mnóstwo tifosich. Chciałoby się, aby Scuderia Ferrari powalczyła. Wyniki w treningach nie są złe. Widać, że są drugą siłą na tym torze, a w wyścigu wiele się może wydarzyć. Może masz doniesienia co do pogody? Pewnie gorąco, jak to w Italii, ale może coś słyszaleś?

A skoro o Ferrari już mowa to:

Ferrari wykorzystało wszystkie dostępne tokeny do rozwoju jednostki
Włoski producent dokonał tej sztuki jako pierwszy w tym roku.

W tym roku producenci mogą dokonywać zmian w swoich układach napędowych na poziomie 32 tokenów i przed rundą na Monzy stajnia z Maranello posiadała tylko trzy. Jak potwierdzono, Ferrari przygotowując poprawki na Grand Prix Włoch wykorzystało wszystkie dostępne zmiany, będąc pierwszym producentem, któremu udała się ta sztuka.

W związku z poprawkami Vettel oraz Raikkonen otrzymali na Monzy nowe silniki spalinowe, turbosprężarki, generatory energii cieplnej, baterie oraz oprogramowanie. Na wymianę podzespołów zdecydował się również Haas, który w przeciwieństwie do kierowców Ferrari postanowił wymienić także generatory energii kinetycznej.

Z pozostałych producentów Honda posiada jeszcze trzy tokeny i niewykluczone, że zostaną one wykorzystane jeszcze w tym miesiącu, ponieważ japoński producent chce od października skupić się na przyszłorocznym projekcie. Mercedes natomiast ma sześć tokenów, a Renault aż dwadzieścia jeden, lecz jasne jest, że francuski koncern nie wykorzysta ich wszystkich w tym sezonie.
http://f1wm.pl/php/news_id-38696.html

P.S. no i jeszcze jedno świetne info! ;)

Najważniejsza wiadomość weekendu: Monza zostaje w kalendarzu F1 co najmniej do 2019 roku. Umowa nie została jeszcze podpisana, bo trzeba to uczynić w Anglii, ale Bernie Ecclestone już potwierdził tę świetną nowinę: „Kontrakt jest tylko na trzy lata, ale mam nadzieję, że będziemy tu przez kolejne sto”
facebook SokolimOkiem

heros123 1K

heros123

Użytkownik
Może masz doniesienia co do pogody? Pewnie gorąco, jak to w Italii, ale może coś słyszaleś?
Mówisz i masz:grin:

A apropos nowego kontraktu, to tak jak mówisz, jest to świetna informacja. Monza to legendarny tor i nie wyobrażam sobie, żeby F1 nie gościła w świątyni prędkości. Szkoda, że ta umowa tylko na 3 lata, ale mam nadzieję, że za te 2-3 lata znowu przedłużą. Tak swoją drogą, Monza to jeden z moich ulubionych torów w kalendarzu, więc tym bardziej się cieszę.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Tak swoją drogą, Monza to jeden z moich ulubionych torów w kalendarzu, więc tym bardziej się cieszę.
Fakt, Monza legendarny tor, ale w moim TOP3 akurat się nie znajdują bo tam straszny ścisk i mam trudny zgryz by wybrać te trzy najlepsze, ale na pewno tam są Monaco, Spa i jako trzecią jednak wybieram pętle w Montrealu.
No i ostatnie kilka lat to kapitalny wyścig w Austin(USA). Tor z niesamowitą konfiguracją. No, ale lubię też Interlagos, tak jak mówiłem Monza, Suzuka, jest tego tyle, że trudno na te top3 się zdecydować.
A i Meksyk też przed rokiem bardzo mi się podobał.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
GP Włoch - kwalifikacje, sobota 14:00
Jolyon Palmer - Esteban Ocon
Typ: Ocon @ 1,85 Bwin
▶ Ocon nie zaliczył czasu, awaria bolidu, szkoda, ale dobry zwrot

Przed Oconem dopiero drugi weekend w karierze F1 w całości. Ale widzę go w tej parze wyżej niż Palmera. Palmer nie radzi sobie w tym sezonie, kiepsko jeździ. Ma momenty, ale jak już jest nadzieja na dobry wynik to potem niweczy go przez błąd jak w Niemczech.
Dlaczego myślę, że to Ocon będzie wyżej? Sprawa jest prosta. Manor posiada jednostkę Mercedesa. Monza to świątynia prędkości. Nawet dzisiaj podczas drugiego treningu obaj z Wehrleinem byli w czołówce pod względem największej prędkości w punkcie pomiaru.

Przed weekendem też Wehrlein i Ocon wypowiadali się następująco o zbliżającym się weekendzie w Italii. Wypowiedzi z czwartku.

Wehrlein „Na Spa byłem dziewiąty w Q1, ale niestety nie mieliśmy nowych opon [supermiękkich] na Q2. Czułem, że na Spa mogłem wejść do Q3, więc jeżeli będzie tu podobnie, a nawet trochę lepiej, to będzie to możliwe. Problemem na Spa był fakt, iż dysponowałem tylko pięcioma kompletami supermiękkiego ogumienia, ale tutaj mamy już siedem, więc w tym momencie znajduję się w lepszym położeniu”

Ocon „To prawdopodobnie będzie dla nas najlepszy wyścig w sezonie. Definitywnie będziemy mieli okazję na awans do Q2, a może nawet do Q3, więc jeżeli nie pojawią się żadne problemy jak na Spa, to będziemy mieli okazję na mocny wyścig. Przy prędkościach jakie osiągamy na prostych, możemy definitywnie nieźle się spisać. Osobiście muszę poprawić tempo w kwalifikacjach na supermiękkich oponach. W pierwszych treningach [z Renault] i na testach nie korzystałem z nich. Zawsze jeździłem na miękkim ogumieniu i różnice są naprawdę spore. Nie czuć na nich aż tak dużej przyczepności, ale masz możliwość korzystania z nich przez dłuższy okres”.

W piątek odbyły się dwie sesje treningowe. Ocon 0,4 sek i 0,6 sek szybszy od Palmera, który dziś podpisywał listę.
Kluczowym jest też fakt z doborem opon na weekend na Monza. Manor teraz ma więcej supermiękkich i jak zauważył Wehrlein to będzie klucz w walce podczas Q2. Z możliwością awansu do top10 aż tak bym nie wybiegał, ale kto wie, choć szanse na 11-14 bardzo możliwe wg mnie, a w wyścigu już wszystko się może zdarzyć.

Tez ciekawe porównanie, inny szybki tor w kalendarzu w tym sezonie jaki już się odbył. Austria, Red Bull Ring i Wehrlein zanotował 12 miejsce w kwalifikacjach! Czyli jak widać coś jest w tym co mówili w czwartek.

Liczę, że Ocon podtrzyma tempo z piątku i pokażą jutro to co zapowiadali razem z Wehrleinem. Renault i Sauber powinni odpaść w Q1 już.

heros123 1K

heros123

Użytkownik
robson, a co myślisz o pojedynku Bottas - Massa? Ja myślę, że Fin powinien to wziąć na lajcie, ale się waham. Jak myślisz?

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
robson, a co myślisz o pojedynku Bottas - Massa? Ja myślę, że Fin powinien to wziąć na lajcie, ale się waham. Jak myślisz?
Dziś faktycznie Bottas dużo lepszy od Felipe.
Zresztą ostatnio to standard i Brazylijczyk ma problem w rywalizacji z Finem. 5-0 dla Bottasa w ostatnich pięciu Grand Prix mówi już wiele.
Tylko niestety na Bottasa bardzo niskie kursy, @1,20 około.

W ogóle myślę, że w ten weekend Williams może byc konkurencyjny. Tor szybki więc pod nich.
Podsumowując powinien wejść Bottas w parze z Massą.

RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Co tak kursy skoczyły na Ocona...? w tej chwili na becie jesty @ 3,0
az nie chce mi sie odpowiadac na tak glupie pytania ale zrobie wyjatek. zobacz czego dokladnie dotyczy zaklad robsona i jaki jest zaklad na becie. przeanalizuj i mam nadzieje ze dojdziesz co jest co.

heros123 1K

heros123

Użytkownik
GP Włoch - kwalifikacje
Nico Rosberg - Sebastian Vettel @ 1,15
Max Verstappen - Valtteri Bottas @ 1,30 0,023 sek., szkoda :;/:
Lewis Hamilton - Sebastian Vettel @ 1,10
Daniel Ricciardo - Kimi Raikkonen @ 1,30
AKO: 2,14⛔ Betsson

Na dzisiaj wybrałem taki kupon. Odnośnie pierwszej i trzeciej pary, to nie ma za bardzo co pisać. Mercedes jeździ kosmicznie, Mercedes jeździ w swojej lidze i dzisiaj wg mnie tylko oni powalczą o Pole Position. Takie są w tej chwili realia. Druga para. Panowie robson i ranczo mają trochę inne zdanie na ten temat niż ja;), ale mnie się wydaje, że dzisiaj będzie tak: P1 i P2 Mercedesy, P3 i P4 Ferrari, P5 i P6 Red Bulle. Owszem, na tym torze nadwozie nie liczy się tak bardzo, ale pod względem silnika Renault mocno się poprawili i nawet patrząc na prędkości maksymalne z wczoraj nie wyglądali najgorzej. Jak dla mnie Max będzie lepszy, mimo słabszego slinika i tak też gram. Daniel vs Kimi. Podobnie jak wyżej. O drugą linię będą się bić Kimi i Seb, myślę, że nikt im za bardzo nie zagrozi. Pokazali to wczoraj i wydaję mnie się, że dzisiaj będzie podobnie. Krótka piłka.

RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
Heros123 uwazam ze kursy na Williamsa sa strasznie zanizone. Maja jednostki Mercedesa a Red Bulle cienkie Renault. Racja ze Reno ostatnio mega sie poprawilo ale tutaj aero nie robi az takiej roboty jak na kazdym innym torze i Bottas moze byc naprawde tutaj wysoko. Kimi teoretycznie powinien byc tutaj wyzej niz Ricciardo no ale wiadomo Kimi to Kimi lubi cos odwalic. Oczywiscie zycze powodzenia :razz:

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Dokładnie, podzielam zdanie @ranczo0123 co do powyższego składaka. Sam patrzyłem na te niskie kursy i jestem identycznego zdania. Niby Ricciardo nie powinien walczyć o czołowe lokaty, ale to wciąż jest Ricciardo, a Kimi jak to Kimi niestety. Choć równie dobrze Kimi może być P3 przed Vettelem.

Porównuję się też do Austrii bo tam też tor szybki. Ricciardo 7 a Verstappen 9.

Myślałem już, że mam super dubla, ale niestety po wpisaniu stawki i próbie wysłania okazało się, że jednak łączyć tego się nie da ;/

Sportingbet wystawił takie pary

GP Włoch - kwalifikacje, sobota 14:00
Valteri Bottas - Felipe Massa
Typ: Bottas @ 1,40✅✅
Carlos Sainz - Danił Kwiat
Typ: Sainz @ 1,45
✅✅

U konkurencji kursy od @1,20 do @1,26 więc w dublu dawało mi to @2,03 i już kasę nawet wpłaciłem bo po kliknięciu na kursy żadnego komunikatu nie było, że się nie da...
Szkoda.

W betsafe daje dubla @ 1,56 czyli za nisko.
A co do argumentacji gdyby ktoś chciał to po prostu jest po 5-0 dla Sainza i Bottasa w ostatnich Grand Prix.
Kwiat zagubiony totalnie w dodatku.

@ranczo0123 a Ty co proponujesz grać? ;)

Otrzymane punkty reputacji: +8
RBR1one 583,2K

RBR1one

ModTeam
Członek Załogi
robson United zagralem na kwalifikacje ten twoj bet na Ocona bo wydaje sie ciekawy i ze spora szansa na wejscie. a tak zeby cos swojego dodac to tak sonduje ten rynek i sonduje i nie ma zadnej ciekawej pary. mega tragedia. moze cos po 3 treningu sie pojawi ale na razie nie ma nic godnego polecenia...

abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
sonduje ten rynek i sonduje i nie ma zadnej ciekawej pary
zawsze coś jest ;)
Riccardo - Bottas @4,84✅✅ Toto (po opodatkowaniu) 0,001s różnicy ????
Myślę że warto spróbować, tak jak pisał Rob, tor Monza podobny do toru w Austrii, bardzo szybki. Bottas i Williams radzą Sb bardzo dobrze na takich torach. Rok temu Williams 3 siła na torze Monza. Obecnie Bottas traci do Daniela 0,3 po FP2, nie ma przepaści, strata do odrobienia, tym bardziej że Bottas chwali sobie bolid i liczy na poprawę. Chyba ostatni tor gdzie można coś spróbować grać przeciwko Redbullowi,gdyż Monza najbardziej nie leży Czerwonym Bykom.

Otrzymane punkty reputacji: +41
robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Tak przeleciałem jeszcze ofertę milenium z rana i coś takiego mi wpadło do pogrania.

GP Włoch - Kwalifikacje sobota 14:00
(231) Romain Grosjean - Kevin Magnussen 1 @ 1,27✅✅12-21
(230) Esteban Gutierrez - Carlos Sainz 1 @ 1,50✅✅10-15
(229) Nico Hulkenberg - Danił Kwiat 1 @ 1,15✅9-16
AKO @ 1,93 milenium po opodatkowaniu

Haas powinien być szybki na Monza i to widać po wynikach. W obu treningach byli w top10 lub ocierali się o nią.
Rywalem Romka jest Magnussen w tej parze. Wg mnie nie ma o czym w ogóle mówić. Renault nie poradzi sobie na tym torze i odpadnie w Q1 zapewne. Będę zdziwiony innym rozstrzygnięciem szczerze mówiąc.

Gutierrez miewa słabsze momenty, kurs może nie zachwyca. Sainz potencjał ma lepszy jeżeli patrzymy przez pryzmat samych kierowców. Ale ten sam Gutierrez coś tam jeździ ostatnio w kwalach jakby nie było. W Austrii P11, w Baku P14, w Niemczech P11. Co mają ze sobą te tory wspólnego? Są szybkimi pętlami.
Sainz i Torro Rosso ogólnie na takich torach nie jest najlepsze. Dla porównania Sainz w Austrii 15, w Baku 18, a w Niemczech 16.
Sam Hiszpan nawet zdaje sobie z tego srprawę i mówi tak:

Carlos Sainz (P16/P17): Myślę, że to był pracowity piątek, tak jak oczekiwaliśmy. Zaliczyliśmy sporo testów podczas obu sesji i jestem zadowolony, że wszystko poszło zgodnie z planem. Oczywiście nie jestem zadowolony z tempa, ale oczekiwaliśmy tego tutaj... Teraz czas na ciężko pracę w nocy i zobaczymy czy uda nam się zbliżyć do czołowej dziesiątki.
Pogrubione słowa są kluczowe zatem.
Ponadto w Haas będą korzystać z poprawionej jednostki Ferrari, bowiem takie silniki mają w tej stajni. A poprawki wydają się dorbe sądząc po wynikach.

Hulkenberg z Kwiatem to powinna być formalność.
Force India przeciwko Torro Rosso i będącemu w słabej formie Rosjaninowi powinno wejść spokojnie.
Kwiat podobny casus jak Sainz, tyle, że Kwiat jeszcze przegrywa wewnątrz zespołową rywalizację 0-5 z Sainzem.
Hulk z kolei ostatnie kwalifikacje za każdym razem wchodził do Q3 gdy Kwiat odpadał w Q1 więc nawet nie ma o czym mówic.
Force India będzie tutaj w dyszce raczej spokojnie.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom