Moje propozycje na kwale, kursy z
Forbet
Hulkenberg - Magnussen
Hulkenberg lepszy @1.87
Moim zdaniem bardzo ładny kurs na to zdarzenie. W tym tygodniu obaj kierowcy przedłużyli swoje kontrakty z Haasem, w przypadku Hulka jest to jak najbardziej słuszna decyzja, zasłużył na kontrakt swoimi świetnymi (jak na możliwości bolidu) wynikami w kwalifikacjach. Amerykańska ekipa prezentuje się całkiem przyzwoicie właśnie w soboty, jeśli chodzi o wyścigi to niestety ale bolid nie pozwala na zbyt częstą walkę punkty. Wracając do kwalifikacji, Hulkenberg kilka razy gościł w Q3, Magnussen zdołał osiągnąć to tylko raz. Różnica między tymi kierowcami w kwalifikacjach jest szczególnie widoczna jeśli popatrzymy na średnią pozycję jaką zawodnicy osiągali w sesjach kwalifikacyjnych - w przypadku Hulkenberga są to okolicy 11 miejsca natomiast Magnussen średnio pasuje się na 15 lokacie. Stawiam, że kolejny raz Hulkenberg okaże się lepszy od zespołowego kolegi.
Sainz - Alonso
Alonso lepszy @1.87
Hiszpańska para w której stawiam na Fernando. Ferrari ciągle ze swoimi problemami jak nie w strategii to poprzez błędy kierowców. Aston po przerwie wprowadził kilka poprawek i deklarują, że chcą jeszcze w tym sezonie ponownie stawać na podium. Uważam że taki scenariusz jest możliwy, po brawurowym starcie sezonu za sprawą Fernando seryjnie zdobywali podia, z czasem nadeszła lekka zadyszka jednak Alonso wciąż punktował na niższych lokatach. W 1 sesji treningowej kierowca Astona uzyskał drugi najlepszy czas. Wierzę tutaj w poprawki przywiezione przez brytyjski zespół, które pozwolą Fernando ma uzyskanie najwyższych lokat między innymi przed Sainzem, którego forma jak i forma bolidu bywają bardzo zmienne.
Leclerc - Perez
Perez lepszy @1.68
Perez po swoim załamaniu formy musi wrócić na dobre tory, drugie miejsce w Spa powinno dodać mu pewności siebie, którą ewidentnie stracił po wypadku w kwalifikacjach w Monako, które były początkiem końca iluzorycznych marzeń o walkę o mistrzostwo świata. Mimo że Meksykanin ma kontrakt do końca przyszłego sezonu to obecność Ricciardo w Alpha Tauri ma działać na niego jako ewentualny straszak. Perez dysponuje maszyną, która bez problemu powinna wygrywać z Ferrari Leclerca i mimo że Monakijczyk jest świetny w kwalifikacjach to Perez powinien z nim wygrać jeśli tylko pojedzie na miarę możliwości bolidu jakim dysponuje.
Tsunoda - Lawson
Tsunoda lepszy @1.20
Kurs co prawda bardzo niziutki ale jeśli ktoś szuka jakiejś podbitki to myślę, że warte spróbowania. Lawson zadebiutuje w
f1 bardzo niespodziewanie, Ricciardo zastąpił De Vriesa tylko na jeden wyścig a teraz w wyniku kontuzji nadgarstka w treningu, będzie pauzować co najmniej do Monzy. Lawson przejedzie tylko jedną sesję treningową w niełatwym bolidzie, Tsunoda jeździ dość pewnie jak na możliwości swojej maszyny więc jeśli nie zdarzy się coś losowego (czerwona flaga w nieodpowiednim momencie lub wypadniecie z toru) to Tsunoda powinien na spokojnie objechać debiutanta. Szukałem innych par z Lawsonem, po głowie chodził mi między innymi Sargent lepszy od Lawsona ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej pary.
Norris - Hamilton
Norris lepszy @1.68
Kolejna para narodowa, tym razem brytyjska. McLaren niespodziewanie od 4 wyścigów jest w stanie walczyć o najwyższe lokaty, pakiet poprawek w bolidzie ewidentnie działa a Lando chwilami jest w stanie walczyć nawet z Maxem. Marcedes z kolei wciąż jest niestabilny, co wyścig słyszymy narrację od Toto że próbują zrozumieć bolid, że wprowadzają poprawki a ostatecznie wciąż nie są w stanie wspiąć się na szczyt i teraz będą prowadzić walkę z McLarenem, który jest w stanie zaprezentować lepsze tempo kwalifikacyjne. W tym pojedynku stawiam na Norrisa, który wydaje się dysponować lepszą maszyną i tempem kwalifikacyjnym nie gorszym od 7-krotnego mistrza świata.