Nie wiem, co za jełop we władzach ligi wymyślił, żeby o 16:15 puszczać dwa fajnie zapowiadające się mecze, ale cóż, jakoś sobie poradzimy i na tę porę mam kilka typów:
Celta-Valencia
O sytuacji w Celcie pisałem już nieco i się przypomnę:
Co do Celty to kompletnie nie trzeba się martwić
LE, bo tam grali głównie zawodnicy rezerwowi. Wystąpili z podstawowego składu: Sergi Gomez, Hugo Mallo i Nemanja Radoja. Dwóch pierwszych zagrało tylko dlatego, że pauzują w lidze za kartki i to jest większy kłopot, bo to jednak dwóch podstawowych zawodników. Pozostali zawodnicy jacy grali, to głównie rezerwowi i to bardzo - Sene, Lemos, Rossi czy Planas. Do tej grupy teoretycznie można dorzucić Fontasa, ale on jest po kontuzji i dlatego póki co nie może się przebić do podstawowego składu, chociaż wydaje mi się, że w niedzielę zagra obok Cabrala, na lewą stronę pójdzie Roncaglia, a na prawą Jonny. Przemeblowana obrona i ten powód bardziej mnie przekonuje, żeby zagrać na bramki gości, ale moim zdaniem warto też w stronę Celty, bo jednak strzelają mnóstwo goli. W fajnej formie jest Iago Aspas, do tego Pione Sisto wreszcie wszedł do podstawowego składu i jedynym minusem mogłaby być absencja Orellany, który jednak zaczął trenować i może wróci na niedzielę, choć bardziej spodziewam się go na ławce.
Dodatkowo zabraknie Cabrala, a to oznacza, że w podstawowym składzie ma wybiec duet Fontas i Costas. Ten drugi od dawien dawna wypadł z obiegu, a szkoda, bo ciekawy zawodnik i wydawało się, że może być kolejnym wychowankiem w składzie, ale ostatnie 2 sezony to niemal non stop bez gry.
Lepiej sytuacja wygląda w ofensywie, bo zabraknie "tylko" Orellany. To oznacza, że zdecydowanym numerem 1 będzie Iago Aspas. Wychowanek Celty jest w świetnej formie - 2 gole z Deportivo, 2 gole z Las Palmas i trafienie przeciwko Ajaxowi w
LE, mimo że wchodził z ławki. Kurs na jego bramkę też przesadnie wysoki, więc nie mam wątpliwości, że trzeba pograć. Poza nim w ataku zapewne Sisto i Bongonda, a zatem będzie szybkość!
Valencia powoli wychodzi z dołka, ale w poniedziałek nic ciekawego nie pokazali w A Corunii. Pod względem kadrowym też nie jest idealnie, bo za kartki pauzuje Enzo Perez, który jest kluczowym zawodnikiem dla tylniej części pomocy, bo zabezpiecza Parejo i Mario Suareza. Nie ma Jose Luisa Gayi, ale wraca Siqueira i chyba on wskoczy na lewą stronę. Mimo kłopotów w tyłach, z przodu cały czas jest potencjał spory. Bez kłopotów powinni chociaż jedną bramkę ustrzelić, bo robili to w 4 z 5 wyjazdów, a na trzech pokrywali linię overową i bts. Dzisiaj też na to liczę, bo spotykają się ekipy, które:
1) Celta gra mega ofensywnie i gra u siebie, a na Balaidos są w formie - 4 gole z Depor i Barcą
2) Valencia potrzebuje punktów i nie bardzo może sobie pozwolić na zachowawczą grę, nawet przy takim rywalu, a przy osłabionej defensywie Celty to jednak szansę na bramki wzrastają.
Over 2,5+BTS @ 1,95 Bet365
Iago Aspas strzeli @ 2,70 Unibet
Espanyol-Athletic
Miałem grać tylko na bramki gości, ale uznałem, że jednak warto zagrać również na gospodarzy. Dlaczego? Przede wszystkim kłopoty w tyłach po stronie Basków. Nie ma Laporte'a, nie ma San Jose, a zatem kluczowych zawodników i będzie duży kłopot. W bramce zapewne Kepa, ale akurat młody golkiper radzi sobie nieźle, a jedyna wątpliwość, to mniejsze zgranie z linią defensywną od Iraizoza.
Przód wygląda lepiej, ale przed tygodniem skompromitowali się z Osasuną. Odbili sobie to w czwartek, a raczej zrobił to Aduriz, który wrócił do składu z przytupem. Dzisiaj też zagra i liczę na jego gola, a on jest formie, więc jestem zdziwiony kursem na reprezentanta Hiszpanii, no ale cóż, trzeba korzystać. Liczę również wreszcie na przełamanie Williamsa, bo ileż można się ośmieszać pod bramką rywala.
Patrząc na statystyki, to Athletic w 4 z 5 wyjazdów robił linię overową i bts, a po stronie gospodarzy w domu wygląda też nieźle, bo aż 4 razy tracili minimum 2 gole i tylko Villarreal nie był w stanie im strzelić. Sami też od czasu do czasu potrafią postrzelać, a dzisiaj przy osłabionej defensywie gości liczę, że Gerard i Leo Baptistao powinni mieć okazje i coś ukłuć. Idealny wynik byłby tutaj 1:2 i tak też typuje.
Over 2,5+BTS @ 2,50 Bet365
Athletic over 1,5 @ 2,65
Aritz Aduriz strzeli @ 2,65 Unibet