To zaczynamy weekend przed
GP Niemiec, ma byc goraco. Jutro i sobota napewno a co do niedzieli rózne źródła róznie mówią, ma przyjsc załamanie pogody ale możliwy i dalszy ciąg upałów. Kilka typów zanim zaczniemy treningi.
Ja jutro podchodzę do typowania pierwszego treningu zawodników RWR. Team Franka Williamsa bedzie na ten weekend wyposazony w sporo poprawek. W piątek Robert bedzie jezdził z poprawkami a w sobote Russell. Robert otrzyma nowa podłogę , tylne skrzydło, deflektor, system chłodzenia i pokrywe silnika, Rus bedzie miał zawieszenie z Silverstone. Co sie za tym kryje? Ano juz w GB Robert był blisko Anglika i jezeli poprawki choc w czesci zwieksza tempo bolidu RWR to byc moze trening bedzie dla Roberta. Rus nie jezdził na tym torze od ponad 3 lat ale nie nowtował tutaj bardzo dobrych wyników. Mysle ze jest cień szanasy dla KUB by w tym pierwszym treningu lepiej ustawic auto i zbliżajac sie do konkurencji okazać sie lepszy od kolegi z zespołu
Russell -
Kubica
kurs 3 STS
GP Niemiec wyścig
Zdecydowanym faworytem bukmacherów jest Lewis , tyle ze kursy na niego nie do gry. Podobna sytuacja była przed
GP Austrii. Mercedes z poprawkami( pytanie czy aż takimi) , kolega @ranczo0123 wszystko bardzo dobrze opisał w poście wyżej. Niemniej jednak pogoda tutaj moze rozdawać karty a konkretnie temperatura. Tor ma wiele szybkich zakrętów i ja tutaj pije znów do latającego Holendra, które buki już troche doceniaja ale nie aż tak zeby nie spróbować zagrać cos w jego kierunku. Juz Silverstone pokazało, że nawet niskie temperatury nie sa straszne dla bolidów Redbulla, bo trzeba sobie jasno powiedziec, że Max zmierzał po podnium w
GP GB a zaryzykowałbym teze , że nawet po P2 gdyz zblizał sie do Bottasa , który jeszcze musiał zjechac a tempo miał bardzo dobre, niestety kolizja z Vettelem ( niestety Seb wpakował mu sie w tyłek) wszystko zniweczyła. Co zrobił Max w Austrii każdy widział, jego bolid miał najlepsze tempo wyscigowe , najlepiej obchodził sie z oponami. I na Hockenheim moze byc podobnie wg mnie. Moze w na pojedynczym szybkim kółku nie bedzie najlepiej z całej stawki ale juz tempo w wyscigu powinno pozwolic Holendrowi na walke o zwyciestwo, wiec tak
Verstappen win kur 12 STS
Verstappen 1-2 kurs 3 fortuna
Verstappen 1-3 kurs 1,95 fortuna
Brawo Max i dzięki
Tak jeszcze przyglądam sie kursowi na Maxa w kwalifikacjach i uważam ze jest niedoceniony. Wiem, że na pojedynczym kółku jeszcze nie idzie Rudbullowi jak by chcieli ale Honda co troche dostarcza poprawki i pracuja nad tym elementem, w Austrii dla przykładu Max był trzeci w kwalach i mysle ,ze stac go na ten wynik i w Niemczech, wiec tak:
GP Niemiec - kwalifikacje
Verstappen 1-3 kurs 3 fortuna
i za mniejszą stawke
Verstappen win kurs 15 fortuna