GP Niemiec
Zacznę od tego, że rzadko zdarza mi się grać przed rozpoczeciem treningów a tym bardziej pisać o konkretnych typach. Ale fakt faktem że po piatkowych treningach nic lub niewiele wiadomo a z rozpoczęciem P3 oferty znikaja i pojawiaja się po kwalach. Stąd piszę juz teraz pierwsze przemyslenia.
To
GP to taki drugi domowy wyścig Ferrari i bardzo ważny dla Sebastiana Vettela z racji przynalezności narodowej. Hockenheimring to tor na którym znaczenie beda miały predkosci więc i moc silnika bedzie tutaj odgrywała duzą rolę. Na tym torze można wyróznić prostą w kształcie łuku(parabolica) po wyściu z trzeciego zakretu a na końcu której powinno byc sporo wyprzedzeń więc dobra trakcja przy wysciu na tą prostą bedzie ważna i predkośc max na jej końcu. W związku z tym widze tutaj przewage dwóch ekip i nie jest odkryciem ameryki, że bedzie to Merc i Ferrari. Bo jednak RedBull cierpi ma brak mocy silnika. Chociaz w częsci stadionowej gdzie jest kilka zakretów powinien sobie radzic dosc dobrze. Teraz co do faworytów. Mercedes ma do odrobienia lekcje zwiazaną z mieszanka najbardziej miekkich opon wybranych na ten tor czyli ultrasoftów bo nie dosc , że jest na niej wolniejszy (chodzi mi o długie przejazdy) to jeszcze zuzywa ją bardziej. Dosc podobnie jest z oponą miekka ( soft -żółty pasek) tez Merc jest wolniejszy na długim przejeździe. W kwalifikacja na pojedyńczym kółku o dziwo wygląda to tak ze Ferrari troche zawsze odstawało chociaż ostatnie dwa
GP pokazały ze Czerwoni w kwalach sie bardzo zblizyli do Merca. Pisze to bo na podstawie tego zarysowuje mi sie tutaj typ na wyscig ale i spróbuje na kwalifikacje. Sebastian Vettel jest na swoim domowym torze i zrobi wszystko by tutaj wygrać ( chociaz w 2014 i 2016 dominował Merc ale nie mozna porównać tych sezonów bo tam wyraźnie dominowały srebrne strzały z tym bo róznicy między Mercem a Ferrari tak naprawde juz nie ma). Spodziewam sie ostrego pojedynku z Hamiltonem bo przecież Seb zepsuł swoja wygrana domowy wyscig Lewisowi na Silverstone i po latach dominacji Hamiltona w końcu tam wygrał. W zwiazku z tym mysle że obaj bedą dodatkowo zmotywowani. Ferrari potwierdziło ostatnio, że jest moc w silniku, tempo i dobre obchodzenie sie z miekkimi mieszankami i skłaniam sie ku temu że to
GP padnie łupem Vettela
Vettel win w wyscigu kurs 2,6
Fortuna
No Seba sam sobie jest winny. Miał szanse wygrać ale się zagotował
Jezeli chodzi o kwalifikacje to nie koniecznie one są tutaj najważniejsze ( fakt, że najlepiej je wygrać ) bo jest miejsce gdzie bedzie mozna wykonac manewr wyprzedzania. W kwalach do tej pory lepiej radzi sobie Merc ale jak już wyżej napisałem Ferrari podgoniło a nie mozna zapomniec i samym momencie startu gdzie w ostatnich dwóch
GP Czerwoni ruszali spod swiateł jak z procy. Jednak mimo to myśle, że Seb bedzie bardzo chciał je wygrać a napewno jest w stanie wiec juz gram
Vettel win kwalifikacje kurs 2,25
Fortuna
Dobra robota Seb.