>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

10. Grand Prix Węgier [26.07-28.07.2013]

Status
Zamknięty.
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Grand Prix Węgier 2013

Piątek 26 lipca
Trening 1 10.00 - 11.30
Trening 2 14.00 - 15.30
Sobota 27 lipca
Trening 3 11.00 - 12.00
Kwalifikacje 14.00
Niedziela 28 lipca
Wyścig 14.00
Długość toru: 4,381 km
Liczba okrążeń: 70

F1 po 3 tygodniowej przerwie zawita na Węgry. Tor Hungaroring to drugi najwolniejszy tor w kalendarzu po GP Monako. Ten weekend ma być jednym z najgorętszych w historii Formuły 1, temp. powietrza ma sięgać 40 stopni C. Będzie to prawdziwy sprawdzian dla &quot;nowych&quot;, wzmocnionych opon Pirelli. Czy zdadzą egzamin ?
Zapraszam do dyskusji !

Otrzymane punkty reputacji: +6
dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Kimi Raikkonen vs Lewis Hamilton (wyścig) @ 1,95 188bet ⛔
Kimi Raikkonen vs Nico Rosberg (wyścig) @ 1,65 Expekt ✅

Oba zakłady na Raikkonena i przeciwko Mercedesowi. Jeśli Kimiemu nie wydarzy się jakaś kolizja czy coś podobnego podczas wyścigu to myślę że jest to niemal pewniak. Wiem że nie było treningów, wiem że nawet nie było kwalifikacji ale jeśli chodzi o te typy to w sumie jest to nie ważne. Mercedes pewnie wygra kwalifikacje, Fin pojedzie pewnie i za oboma kierowcami RBR i właśnie Mercedesa ale nie ma to większego znaczenia. Dlaczego? Tutaj wystarczy jedno słowo, opony. Pirelli na Grand Prix przywiozło zmodyfikowaną mieszankę która jest połączeniem zeszłorocznych opon z tymi z obecnego sezonu. Kilkanaście dni temu przeprowadzane były testy dla młodych kierowców do których dopuszczono jednak kierowców &quot;wyścigowych&quot;. Za wcześniejsze nielegalne testy które przeprowadził Mercedes nie mogli oni przetestować nowego ogumienia. Jeśli dodamy do tego że praktycznie cały sezon mają właśnie problemy z oponami i to przez nie mają tak słabe tempo wyścigowe to raczej jasne jest że Mercedes nie zanotuję tu dobrych wyników nawet jak obaj kierowcy tego zespołu pojadą z dwóch pierwszych pół startowych. Po wyścigu na Silverstone można było stwierdzić że Mercedes poradził sobie z użyciem zwłaszcza tylnych opon, jednak po GP Niemiec można śmiało stwierdzić że tak nie jest, a już na pewno nie w wysokich temperaturach. Jakie temperatury mają być podczas samego wyścigu? O wiele wyższe, nawet ponad 40 stopni. Przy takim upale opony będą po prostu bardzo szybko się zużywać dlatego jasne jest co to będzie dla Mercedesa, Lotus za potrafi oszczędzać opony co pokazali już w pierwszym Grand Prix kiedy właśnie wygrał Raikkonen. Poza tym jak wiadomo tempo Lotusa w wysokich temperaturach jest naprawdę dobre, a potencjał samego bolidu też jest przecież wysoko niezależnie od pogody. Myślę więc że Raikkonen obok Vettela jest głównym faworytem do wygrania niedzielnego wyścigu, a Mercedes po prostu nie będzie w stanie rywalizować z czołówką, myślę że jakiekolwiek punkty już będą sukcesem.

Otrzymane punkty reputacji: +26
C 581

czajnol

Użytkownik
Jak myslicie warto postwiac pieniadze na Lewisa ze wygra kwalifkiacje ? Kurs bardzo kuszacy bo az 4.5 ostanio Vettel tez wygrywal treningi a to jednak Hamilton pojechal z PP jaka jest wasza opnia ?

lemar 75

lemar

Użytkownik
Alonso - Massa - Kwalifikacje 1 @ 1.45 Oddsring ✅
U konkurencji max 1.20 na to zdarzenie wiec value duże.
Na obu dzisiejszych treningach Fernando lepszy od Felipe.
Dla ostrożnych : można kontrować na zwrot stawki po 4.65.
Polecam

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Daniel Ricciardo vs Jean-Eric Vergne (kwalifikacje) @ 1,70 Betsson/Betsafe ✅
Kurs fajny więc moim zdaniem warto znowu spróbować. W tym sezonie w kwalach jest 6:3 dla Ricciardo. Vergne wygrywał tylko przy deszczu, w normalnych warunkach zawsze był lepszy Ricciardo. Jutro deszczu na pewno nie będzie więc myślę że znowu Australijczyk będzie przed Francuzem. W Kanadzie padało i pierwszy raz w karierze udało się Vergne wejść do q3. Potem były dwa razy kwale w normalnych warunkach i Vergne zajmował odpowiednio 12 i 16 miejsce, Ricciardo 5 i 6. Vergne pogodził się już raczej z tym że nie ma szans na angaż w Red Bullu a Ricciardo jest głównym kandydatem do zastąpienia swojego rodaka w &quot;seniorskim&quot; zespole Red Bulla więc motywacji mu nie brakuję. W treningach dwa razy lepszy Vergne ale jak już pisałem wielokrotnie, Ricciardo bardzo często jest groszy w treningach a potem i tak wyraźnie wyprzedza swojego partnera zespołowego.
Jak myslicie warto postwiac pieniadze na Lewisa ze wygra kwalifkiacje ? Kurs bardzo kuszacy bo az 4.5 ostanio Vettel tez wygrywal treningi a to jednak Hamilton pojechal z PP jaka jest wasza opnia ?
Słabe wyniki w treningach ale mimo wszystko myślę że Mercedes powalczy z RBR w kwalach. Lepiej poczekać na 3 trening ale myślę że jakieś value jest w tym typie.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Zwycięzca wyścigu: Kimi Raikkonen @ 7,00 Bet365 ⛔
TOP3 wyścigu: Kimi Raikkonen @ 1,72 Bet365 ✅
Głównymi kandydatami do wygrania jutrzejszego wyścigu jest właśnie Raikkonen, Vettel i Alonso. Dla mnie jednak faworytem jest jutro Fin i to na niego stawiam. Jutro będzie naprawdę gorąco i wydaję się że czym wyższa temperatura tym gorszę tempo ma Red Bull. Na dzisiejszym treningu Vettel miał 4 czas i choć zbytnio bym się tym nie sugerował bo pewnie Vettel wygra kwale to jutro myślę że tempo może być słabe a już na pewno nie takie do którego przyzwyczaił Vettel. Alonso? Tutaj myślę że mimo drugiego miejsca w trzecim treningu Alonso nic nie osiągnie w kwalifikacjach i znowu pojedzie z 7-8 miejsca bo po prostu bolid Ferrari nie jest w stanie walczyć o pierwszą czy drugą linie. Lotus też raczej nie powalczy z RBR (chociaż jeśli te wyniki RBR w trzecim treningu były spowodowane pogodą a nie testowaniem czegoś to w sumie kto wie) ale za to Raikkonen i Grosjean śmiało mogą zająć miejsca tuż za RBR bo jeśli w tym sezonie jedynym rywalem Red Bulla jeśli chodzi o kwalifikacje był Mercedes to wydaję się że tutaj już tak dobrze nie będzie. Ogólnie rzecz ujmując moim zdaniem Lotus pojedzie w kwalifikacjach lepiej od Ferrari a w samym wyścigu będzie miał o wiele lepsze tempo od Red Bulla. Co najważniejsze, jutro w temperaturze ponad 40 stopni opony będą naprawdę &quot;cierpiały&quot; więc tutaj Lotus ma ogromną przewagę bo po prostu ich bolidy potrafią dbać o opony więc myślę że może nie Grosjean ale Raikkonen jutro naprawdę powalczy i jeśli nawet nie wygra to myślę że podium ma &quot;zaklepane&quot; jeśli nic mu się podczas wyścigu niestanie. Poza tym Raikkonen w pierwszym treningu 3 miejsce, potem było gorzej ale nie przejechał tak naprawdę czystego okrążenia na miękkich oponach bo jechał za Buttonem który był na długim wyjeździe. W trzecim treningu też nie zachwycił ale przecież wygrał ten trening Grosjean więc jeśli on potrafi wykręcić pierwsze miejsce to Raikkonen tym bardziej powalczy w samych kwalifikacjach i jeśli tu zajmie wysokie miejsce to w wyścigu naprawdę będzie mógł &quot;zaszaleć&quot;. Myślę że dla Fina może to być jutro podobny wyścig co ten w Australii gdzie jak sam powiedział odniósł tam najłatwiejsze zwycięstwo w karierze.
Pastor Maldonado vs Valtteri Bottas (kwalifikacje) @ 1,70 Betsson/Betsafe ✅
Widzę wystawili ofertę nie patrząc na wyników treningów a przede wszystkim trzeciego treningu. W tym sezonie obaj panowie zajmowali bardzo często miejsca 16-17. Tutaj widać wyraźnie że jest lepiej, przede wszystkim u Maldonado. Wygrał z Bottasem na wszystkich 3 treningach, w pierwszym minimalnie ale już w drugim był szybszy aż o ponad 0.8 sekundy! Co najważniejsze w trzecim treningu był szybszy o ponad 1,3 sekundy od Fina notując najlepszy czas na pośredniej mieszance gdzie Bottas swój czas wykręcił na miękkiej mieszance która daję przewagę około sekundy także po prostu więcej niż przepaść więc myślę że tutaj Maldonado może nawet powalczyć o q3, Bottas może powalczy o q2.

Otrzymane punkty reputacji: +14
dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Mark Webber vs Felipe Massa @ 2,50 Betsson/Betsafe ⛔
Skąd taki kurs to nie wiem, dla mnie tutaj Massa jest faworytem. Brazylijczyk jedzie z 7 pola, Australijczyk z 10 pola niby mała różnica ale na tym torze dość trudno wyprzedzać bo choć nie jest to tor uliczny ma podobną do niego specyfikacje, jeśli Webber znowu tradycyjnie źle wystartuję to znowu straci kilka pozycji, poza tym ostatnio okazało się że jego słabe starty to nie tylko jego wina ale też bolidu. Podczas kwalifikacji miał m.in. problemy z KERSem które ciągną się za nim od poprzedniego sezonu więc to nie jest tak że jutro już będzie ten system sprawny, oprócz KERSu Webber miał również inne problemy...
Problemy z KERS, skrzynią biegów… Jazda bolidem tak daleko od jego potencjału jest niewiarygodnie frustrująca. To głupie i żenujące, że zostaliśmy wyłączeni z walki o dobre miejsce na tak trudnym torze. Powinienem być w pierwszym rzędzie, a jestem na cholernym 10. miejscu. Zespół musi ustawić bolid działający na granicy przed niedzielnym wyścigiem. Zawody są długie i wszystko musi funkcjonować poprawnie. KERS to jedynie 50 procent naszych problemów w kwalifikacjach.
Jutro możliwe że forma RBR obniży się związku z bardzo wysokimi temperaturami, regres ich formy można było zaobserwować podczas treningów i kwalifikacji, czym wyższy temperatura tym gorzej spisywał się Red Bull. Oczywiście, Vettel jedzie jutro z pierwszej linii ale wykręcenie dobrego czasu podczas kwalifikacji a półtora godzinny wyścig to dwie różne rzeczy. Po raz kolejny muszę również napisać że Ferrari ma świetne tempo wyścigowe, zwłaszcza kiedy są wysokie temperatury więc myślę że Massa spokojnie jutro będzie przed Webberem.

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Bo Mercedes będzie na szpicy do pierwszego pit stopu, o ile wcześniej nie da się wyprzedzić z powodu zbytnio zeżartych opon na tle konkurencji.

K 0

kars

Użytkownik
Dyscyplina: F1
Typ: Webber: sklasyfikowany - NIE
Kurs: 5.0
Buk: Milenium

Witam, często korzystam z forum, pokuszę się o pierwszą analizę.
Jutro mamy wyścig o GP Węgier, jak wiadomo, zespół Red Bulla to sam top w F1, zawsze konkurencyjny, jednak jest jedno &quot;ale&quot;. Webber cały weekend ma problemy ze swoim bolidem, począwszy od treningów, kończąc po dzisiejsze kwalifikacje, w których dostał się do Q3, ale nie przejechał okrążenia pomiarowego, co jest niespotykane wśród Red Bulli, oni zawsze walczą o Pole Position. Myślę, że warto zaryzykować kurs 5.0, ponieważ w Red Bullu Australijczyka ciągle szwankuje skrzynia biegów oraz KERS.
Na potwierdzenie cytat wypowiedzi po kwalifikacjach:
To była niesamowicie rozczarowująca sesja. Oczywiście mieliśmy wiele problemów z bolidem. Nie mieliśmy KERS i podstawowych ustawień skrzyni biegów, co kosztowało nas sporo czasu okrążenia. [...]
Usterek nie da się naprawić przez noc, ponieważ bolidy znajdują się w zamkniętym parku. Podczas jutrzejszego dnia, w upalnej temperaturze istnieje duże prawdopodobieństwo, że bolid odmówi posłuszeństwa. Zawsze też może wydarzyć się jakaś kraksa na starcie. Słynący z najgorszych startów z czołówki Webber zazwyczaj musi się przeciskać, więc istnieje możliwość wypadku po starcie. Myślę, że kurs ciekawy do zagrania. Powodzenia.

Edit: widzę dawid1892 podobna analiza ???? , tylko inny typ.

gmark 765

gmark

Użytkownik
Bo Mercedes będzie na szpicy do pierwszego pit stopu, o ile wcześniej nie da się wyprzedzić z powodu zbytnio zeżartych opon na tle konkurencji.
Ten kurs to imho wciąż ogromne value. Tak naprawdę opony i ich degradacja związku z specyfiką bolidu Mercedesa to wciąż zagadka. Czyli może to wyglądać tak jak na Nurburgring gdzie Mercedes zjadał opony dosłownie podczas kilku okrążeń a może to też wyglądać tak jak na Silverstone gdzie Mercedes obchodził się bardzo łaskawie z oponami (zwycięstwo Rosberga, Hamilton z końca stawki przebija się na 4.miejsce)
Ja bym nie skreślał Mercedesa ale też mam inny pomysł na ten wyścig.

Ogólnie potwierdza się reguła o której wielu już wspominało w światku F1 - Lotus i Ferrari lepiej spisują sie w goracych warunkach kosztem RedBulla i Mercedesa - Ci za to są szybsi w chłodniejszych warunkach (mowa o wyścigu). Jutro ma być bardzo gorąco więc jednak Mercedes powinien sporo tracić i moim zdaniem warto przyjrzeć się w stronę Romaina Grosjean&#39;a. Już wyjaśniam dlaczego. Otóż Groszek ma ogromny potencjał jak mu tylko tor podejdzie, a dziś gdyby nie popsuł ostatniego sektora to była ogromna szansa na PP. Startuje z czystej części toru więc jest szansa wyprzedzenia Sebastiana już na starcie. Wyścigowa forma Romaina jest bardzo dobra o czym może świadczyć styl w jakim osiągnął on podium podczas Grand Prix Niemiec. Lotus dobrze sobie radzi w wysokich temperaturach a taka jest spodziewana jutro. No i to o czym wszyscy wiedzą to oszczędzanie opon przez bolid Lotus względem Mercedesa czy zespołu Czerwonych Byków.

Warto też wspomnieć o tym, że Tor Hungaroring jest bardzo ciekawym i bardzo specyficznym torem - wysoko nagradza tych którzy trafili z ustawieniami setupu niekoniecznie mając najlepszy bolid w stawce. Jeżeli kogoś to interesuje to radzę poczytać w historii tego toru ile objawień miało miejsce podczas GP Węgier. Przytoczę tylko te najsłynniejsze czyli te których byłem świadkiem, a taką jest chyba historia z Damonem Hillem i objawienie Arrowsa (1997) - zespołu który formą przypominał hmm... dzisiejszego Caterham&#39;a tylko że z Mistrzem Świata za kierownicą jednego z bolidów, który swoim doświadczeniem i umiejętnościami ustawieniu bolidu na ten wyścig zamienił Arrowsa w topowy zespół. Damon Hill dla wielu fanatyków wygrał ten wyścig i pewnie wielu pamięta to GP do dziś. Niestety na nieszczęście Brytyjczyka Formuła 1 znacząco się różniła od tej w dzisiejszych czasach, otóż była o wiele bardziej awaryjna. Wyścigów nie kończyło zazwyczaj połowa jak nie więcej kierowców z powodu awarii technicznych i taka usterka miała także miejsce na trzy okrążenia przed metą w bolidzie Arrowsa gdy Hill posiadał około 30 sekund przewagi nad... późniejszym zwycięzcą i Mistrzem Świata - Jacques Villeneuvem. Awarii doznała skrzynia biegów i jednak Damon ukończył ten wyścig ale już tylko na drugim miejscu tracąc prowadzenie ostatnim okrążeniu. Zespół Arrows już nigdy nie powtórzył tego wyniku a uczestniczyli w F1 do końca sezonu 2002.
W 2003 roku podczas Grand Prix Węgier pierwsze swoje zwycięstwo w karierze odniósł Fernando Alonso. Hiszpan wygrał GP dysponując dosyć średnim bolidem jak na standardy w tymże sezonie. Prym oczywiście wiodły zespoły takie jak Ferrari, McLaren i Williams a Alonso dowiózł swoje pierwsze zwycięstwo w jeszcze raczkującym Renault pod wodzą charakterystycznego Flavio Briatore. Warte odnotowania.
W 2006 roku na tym torze swoje pierwsze zwycięstwo odniósł Jenson Button jeżdżąc w zespole Honda Racing/BAR - także w tym sezonie nie była to mistrzowska konstrukcja.
Dwa lata później, czyli podczas GP Węgier w 2008 roku swoje pierwsze i ostatnie jak dotąd zwycięstwo odniósł Heikki Kovalainen jeżdżąc w zespole McLarena. Warto wspomnieć także o tym, że podczas tego wyścigu pierwszy raz w karierze na podium zameldował się Timo Glock ścigający się dla Toyota Racing.
Wiem, że nie są to silne argumenty a bardziej można traktować to jako ciekawostkę ale trzeba też przyznać, że ten tor jednak ma coś w sobie.
Romain Grosjean w zeszłym roku zakończył ten wyścig na trzecim miejscu (drugie podium w karierze) a i w tym sezonie jest jeszcze szybszy. A nóż może magia Hungaroringu zadziała. Moje propozycje na dzień jutrzejszy są więc są takie:
R.Grosjean Zakończy na Podium - @1,66 Bet365 ⛔
R.Grosjean Wygra @7,00 Bet365 ⛔
Kara DT z pewnością odebrała miejsce na podium Grosjeanowi. W momencie którym dostał karę przejazdu przez boksy był na prowizorycznej drugiej pozycji za Hamiltonem (+6sek) i przed Vettelem (-10sek). W moim odczuciu kara była niesłuszna i jest to błąd sędziowski.

Oczywiście gorąca głowa Francuza może rozliczyć ten zakład już po pierwszym zakręcie i z tym też trzeba się liczyć.
Jedno czego można być pewien to braku manewrów wyprzedzań - na Hungaroringu nie da się wyprzedzać i przy optymistycznym pierwszym stincie Lotusa będę pełen nadziei.

h2h
Ricciardo - Button 2 @1,72 Bet365 ✅
Lub
Jenson Button zakończy na punktowanej pozycji (TOP 10) @1,75 Bet365 ✅

W tym sezonie Button po prostu lepiej radzi sobie w wyścigach. Brytyjczyk jeździ bez błysku związku z formą McLarena ale ciuła punkciki prawie w każdym z GP. Jeżeli zagłębimy się w statystki nie trudno w nich zauważyć fakt, że każdym GP w tym sezonie Button awansował na mecie wyścigu względem pozycji na starcie (odliczając tylko te z przygodami jak opona na Sepang, no i nieszczęsne Silverstone gdzie wyjazd SC w końcowej fazie zepsuł wyścig Buttonowi). To jest po prostu styl Jenson&#39;a wypracowany przez już 14 sezonów w F1, w końcu ma więcej odniesionych zwycięstw niż zdobytych PP (taki współczynnik mają także kierowcy tacy jak Raikkonen czy Alonso, po przeciwnej stronie barykady są nazwiska takie jak Webber, Hamilton, Massa, Vettel - reszty nie biorę pod uwagi bo za mała próbka statystyczna). Oczywiście tegoroczny bolid McLarena także lepiej sobie radzi na dystansie całego wyścigu niż na pojedynczym okrążeniu.
Co do zakładu h2h to napiszę tylko, że na Bet365 nie mam Buttona w innym zestawieniu i dodam tylko, że Ricciardo to dość chaotyczny zawodnik który często po dobrych kwalifikacjach rzadko kiedy mu przychodził wynik w wyścigu. Zobaczymy.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Najlepszy z grupy (Massa, Webber, Rosberg): Felipe Massa @ 5,00 Bet365 ⛔
Ogólnie potwierdza się reguła o której wielu już wspominało w światku F1 - Lotus i Ferrari lepiej spisują sie w goracych warunkach kosztem RedBulla i Mercedesa - Ci za to są szybsi w chłodniejszych warunkach (mowa o wyścigu).
Nie będę tego pisał po raz kolejny więc zacytuję. Związku z tym jak bolidy Ferrari, RBR i Mercedesa radzą sobie w takich warunkach jak dziś, spróbuję drugiego zakładu w stronę Massy i przeciwko Webberowi o którego problemach pisałem cztery posty wyżej więc nie będę tego powtarzał, co do Rosberga i samego Mercedesa pisałem w poście drugim. Wiadomo że podczas wyścigu może się zdarzyć wiele ale myślę że Ferrari będzie mieć po prostu świetne tempo wyścigowe jak to Ferrari a związku z oponami Rosberg nie zakończy wyścigu wyżej niż Brazylijczyk, Webber za to z takimi problemami może nawet nie ukończyć wyścigu a jak już mu się uda to szczerze wątpię żeby był wyżej od Massy a kurs naprawdę warty ryzyka. Nie ma się co tutaj rozpisywać bo w sumie już o Mercedesie, RBR i Ferrari pisałem wyżej, wiadomo, może się wiele zdarzyć ale obaj kierowcy przeciwko którym gram jak to by nie zabrzmiało, powinni mieć dziś problemy z oponami i samym bolidem. Warto też dodać że mimo tego że Rosberg startuję z wyższego pola (czwartego), to startuję z brudnej strony toru, Webber startuję z 10 pola i jest to czysta strona toru ale Massa startuję z 7 pola i również czystej strony toru.
@robson United
Fakt, Massa nawet jak jedyny startuję z czystej strony toru, pomyliło mi się że 10 pole to to nieparzyste. :razz: Czyli nawet lepiej dla tego typu.

massimo 215,4K

massimo

Użytkownik
Nie znam się na f1 ale coś tam wiem o kursach i to coś mi mówi że...
Alonso - Hamilton 1 1.8 w TitanBet to spore value;)
nie widzę żadnego value, Hamilton z pole position, Alonso 5. Biorąc pod uwagę temperaturę toru zużycie opon powinno być takie same dla większości.
Mercedes wygra wyścig
6.0
totomix
Dlaczego Mercedes wygra? Hamilton z pole position jak pisałem wyżej. Warunki dzisiaj będą koszmarne, myślę że wygra ten pierwszy na starcie z racji przewagi. Anglik liczy się w walce o podium klasyfikacji końcowej, mimo że od początku sezonu są problemy z oponami w jego zespole. W barwach McLarena rok temu Hamilton tu wygrał, myślę że szanse ma spore dzisiaj. Stawiam że Mercedes wygra bo jest taki sam kurs jak na Hamiltona, a wiadomo że Rosberg też ma jakieś szanse.

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Warto też dodać że mimo tego że Rosberg startuję z wyższego pola (czwartego), to startuję z brudnej strony toru, Webber startuję z 10 pola i jest to czysta strona toru ale Massa startuję z 7 pola i również czystej strony toru.
Rosberg z brudnej
Webber z brudnej
Massa z czystej
Ale nie dramatyzowałbym z tą brudną i czysta strona toru. Jak ktoś dobrze startuje to sobie poradzi z tym więć ten argument nigdy mnie nie przekonywał.

GP Węgier - wyścig niedziela 14:00
Alonso - Webber
Typ : Alonso @ 1,40
Perez- Ricciardo
Typ : Perez @ 1,55
AKO @ 2,17 Tobet
Alonso rusza z P5, a Webber z P10, to już jest spory handicap, w dodatku Ferrari ma tę przewagę, że uwielbia gorącą temperature a na Węgrzech skwar jak w Polsce z nieba sie leje, tor nagrzany więc dla nich to plus. Drugi argument to problemy w bolidzie Webbera, wczoraj podczas kwalifikacji spore problemy z KERS itp.
Mark Webber (P10): To była niesamowicie rozczarowująca sesja. Oczywiście mieliśmy wiele problemów z bolidem. Nie mieliśmy KERS i podstawowych ustawień skrzyni biegów, co kosztowało nas sporo czasu okrążenia. Byłem zadowolony ze swojej jazdy, jednak nie liczy się to gdy musisz jechać na absolutnym limicie. Zamiast walki o czołowe lokaty, walczyliśmy o ostatni rząd w Q3. Jesteśmy daleko z tyłu z bolidem, którego stać na wiele więcej.
Znowu gram przeciwko Torro Rosso w ten weekend. Tym razem liczę na Pereza, a motywuję ten fakt tym, że po prostu Sergio ruszy na zupełnie innej mieszance niż reszta stawki. Perez ruszy na średniej mieszance, która wytrzyma więcej okrążeń i się tak szybko nie zużyje, natomiast Ricciardo na miękkiej a przy takiej temperaturze po prostu bolidy będą ją pożerały. TO więc oznacza szybki pit stop, a wtedy Perez będzie na torze i będzie zyskiwał na kolejnych okrążeniach. W dodatku od tego weekendu został wprowadzony limit prędkości w alei serwisowej, ze 100km/h obniżono go do 80km/h w związku z tym incydentem z niedokręconym kołem Marka Webbera które trafiło w kamerzyste... Więc około 4 sekundy dłużej będzie przebiegał pit stop, a jak szybko Ricciardo zjedzie to Perez będzie na torze powiększał przewagę.

No i skoro upał to trzeba zagrać przeciwko Mercedesom bo będą mieli niesamowity problemy z oponami.
GP Węgier - Wyscig niedziela 14:00
Hamilton - Grosjean
Typ : Grosjean @ 1,55
Rosberg- Raikkonen
Typ : Raikkonen @1,30
Button - Di Resta
Typ : Button @ 1,45
AKO @ 2,92 Tobet

Ufam Lotusom, są jeszcze lepsze niz Ferrari podczas warunków jak dzisaij będą. W dodatku nie zużywają opon, już ostatnio w GP Niemiec pokazali klasę kiedy Kimi zajął drugie miejsce, a Grosjean trzecie. Dzisiaj stać ich również na walkę o podium, a nawet może o wygraną ? Ale o wygraną będzie cieżęj bo Vettel pewnie będzie uciekał...
Hamilton i Rosberg stracą w wyśćigu po kilka pozycji i o tym jestem przekonany. Grosjean ma kapitalny weekend, nakręcony podium wywalczonym w GP Niemiec dostał zastrzyk pozytywnej energii i lata po Hungaroringu. Wysoko w treningach i świetnie w kwalifikacjach więc ruszy z P3.
Button ogólnie dobrze jeździł w ten weekend, tempo wyśćigowe mają dobre, ruszy z P13, a Di Resta fatalne kwalifikacje, nagle zabrakło tempa w Force India i odpadli już po Q1 wiec Di Rest ruszy z P18, więc handicap wielu pozycji no i McLaren a szczególnie Button potrafi się dobrze obchodzić z oponami więc ja to kupuje.
Też mam spore przekonanie do dzisiejszych typów, więc oby bez wypadków się obyło.
Powodzenia ! ????

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Ale nie dramatyzowałbym z tą brudną i czysta strona toru. Jak ktoś dobrze startuje to sobie poradzi z tym więć ten argument nigdy mnie nie przekonywał.
Nie byłbym tego taki pewien. Brudna strona toru oznacza nie tylko tyle, że nie będzie tam przyczepności, jak na optymalnej linii jazdy, ale też trudniej będzie wejść w zakręt nr 1 i dobić się do wierzchołka. Więc albo się przebijesz na tor jazdy albo będziesz musiał wejść w zakręt z prędkością max 40 na godzinę, chyba że chcesz wyhamować na innym bolidzie. ;)

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Di Resta - Maldonado 1 @ 1.64⛔ Sbobet (1.60 w Bwin i jeszcze gdzieś tam to widziałem)
Dziś robię wyjątek od zasady,ażeby nie grać wyścigów poza graniem niemal for fun,ale w mojej ocenie jest ku temu okazja.
Paul ostatnimi czasy jeździ słabe kwalifikacje, jednak potem w wyścigu spisuje się o niebo lepiej i tak w ostatnich kilku GP wyglądało to tak :
10 -&gt; 7
17 -&gt; 9
17 -&gt; 7
21 -&gt; 9
12 -&gt; 11
18 -&gt; ??
O Maldonado to wczoraj pisałem &quot;Niektórzy widzą go walczącego o Q3 ( ???? ) a ja go widzę walczącego, ale z Bottasem o Q2 i to dla niego będzie maks, bo Williamsy w normalnych warunkach nie mają bolidu, który mógłby awansować do ostatniej części kwalifikacji.&quot; i tak samo jest w przypadku wyścigów. Ich miejsce jest na pozycjach +10. Pastor startuje z 15.msca, czyli raptem 3pozycje przed Paulem, a tempo wyścigowe Force India jest o niebo lepsze od Williamsa, nawet pomimo jakichś tam postępów tych drugich, które obserwujemy podczas tego weekendu.
Ogólnie to Di Resta, nawet na niezwykle ciężkim do wyprzedzania Hungaroringu, powinien awansować w okolice 10.msca, a Pastor nie ma na to zbyt wielkich szans.
Jeszcze rzut oka na kursy TOP 10 - Di Resta ~ 2.00, Pastor ~ 4.00 i wszystko jasne.
Reasumując, (odpukać) w normalnym wyścigu Di Resta skończy przed Maldonado i koniec kropka.

jurasicbart 167

jurasicbart

Użytkownik
Nikt nie gra dzis safety car na torze- kurs 2.37 @bet365? Duzo piszecie o wysokiej temperaturze(na torze moze byc goraca doslownie i w przenosni) o zuzywajacych sie i wybuchajacych oponach, o klopotach Webbera, Groszek startuje z wysokiej pozycji moze sie bedzie przepychal bardziej do przodu?

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Nikt nie gra dzis safety car na torze- kurs 2.37 @bet365? Duzo piszecie o wysokiej temperaturze(na torze moze byc goraca doslownie i w przenosni) o zuzywajacych sie i wybuchajacych oponach, o klopotach Webbera, Groszek startuje z wysokiej pozycji moze sie bedzie przepychal bardziej do przodu?
W BetVictor czy PaddyPower jest 2,75 jak coś. Dziś podczas GP2 na tym torze wyjechał SC po małej kolizji w pierwszym zakręcie więc kto wie. Wybuchające opony miały miejsce tylko na Silverstone i w sumie nie wiadomo czy to była wina opon, w Niemczech nie było już takich problemów. Poza tym i tak zmieniła się specyfikacjach opon na ten wyścig właśnie związku z tymi wybuchami. Rok temu nie dojechało do mety 3 kierowców, dwa lata temu tylko jeden a trzy lata temu 5 ale poważna kolizja miała miejsce tylko jedna.

Otrzymane punkty reputacji: +1
gmark 765

gmark

Użytkownik
Start to często duża loteria i fakt brudna strona toru nie pomaga zawodnikom którzy z niej startują ale w pewnym sensie rekompensuje to bycie po wewnętrznej do pierwszego zakrętu - oczywiście po wewnętrznej jest lepiej, przyczepniej, bezpieczniej, szybciej. Dlatego uważam, że kurs na utrzymanie pozycji 4 przez Rosberga podczas pierwszego okrążenia jest warty ryzyka. Po za tym często różnice na starcie są minimalne i nie raz był już ten mit obalony.

Nico Rosberg po pierwszym okrążeniu na pozycji 4. lub lepszy @2,00 Bet365

Edit:
Kurs na stratę pozycji przez Vettela na starcie to 3,50 - też jest to spore value. Nie mowie, ze tak się stanie ale kurs jest zdecydowanie za wysoki.
Sebastian Vettel po pierwszym okrążeniu na pozycji 3. lub gorszej @3,50 Bet365

waclaw-65884 360

waclaw-65884

Użytkownik
Powrót F1 więc nie mogę odmówić sobie kolejnych typów, tym razem z urlopu znad morza więc beż żadnych analiz , bardzo krótko :
Alonso - Raikonen 1 1,85
Massa - Perez 1 1,50
Roman - Webber 1 1,50
Wszystko STS . O wielu zawodnikach było już tutaj pisane. Webber jak wiadomo , duże problemy z bolidem, jeżeli Roman nie odwali czegoś sam, to powinno to wejść na ogromnym luzie. Massa tutaj zdecydowanie lepsze tempo od Pereza.
Najbardziej wyrównana para Alonso - Kimi , ale dla mnie ostatnio królem tempa wyścigowego jest Alonso. Oczywiście, Lotus też doskonale radzi sobie w tych warunkach pogodowych dlatego typ 50/50. Jeżeli nie będzie żadnych kolizji, to Alonso powinien utrzymać się po starcie przed Kimim a wiadomo, że bardzo ciężko się tutaj wyprzedza. Takie 3 typy ode mnie, trochę wczasowo ale wyścig w knajpie przy piwku i dobrej rybce sobie obejrzę ????

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom