Szkoda, że nikt jeszcze nie pokusił się o rozpoczęcie dyskusji w temacie I ligi, tym bardziej, że w ubiegłym sezonie było niezwykle ciekawie do ostatniej kolejki. To może ja zacznę od oceny wszystkich ekip:
Wybrzeże Gdańsk:
Zdecydowanie najmocniejszy skład zgromadzony przez ekipę z Gdańska. Fenomenu tej ekipy, to ja wciąż nie rozumiem, bo czasami to mi się zdaję, że oni budują mocną ekipę w I lidze, a gdy wchodzą do E-ligi, to mają słabszy skład i z hukiem spadają... Teraz mają Miśkowiaka, który co prawda doznał kontuzji na Wyspach ale w przekroju całego sezonu powinien być mocnym punktem, podobnie jak THJ, Stachyra i Mroczka. Ciekaw jestem kto na tego piątego w składzie ale tutaj walka zapewne pomiędzy Ruudem i Gafurowem. Nie wiem jak tam ma się sprawa Woodwarda ale on chyba ma tylko kontrakt warszawski więc nie zanosi się na jego jazdę. Do tego na juniorce mamy Pieszczka, który wraz z Lebiedievem będą liderować wśród juniorów I ligi. Ogólnie to wyglądają na bitego faworyta do awansu i na to się zanosi.
GKM Grudziądz:
Tutaj po raz kolejny ryzykują, bo wprawdzie tacy zawodicy jak Nicholls czy Harris to uznane nazwiska w świecie żużla, to jednak w Polsce oni cudów nie gwarantują. Gdyby to była E-liga, to jednak wyglądałoby to słabo, a tak powinni jednak punktować. Kościuch i Karpov powinni dobrze uzupełniać ten skład i zapewne Chrzanik będzie jako ostatni wśród seniorów. Sam nie wiem, co o nim myśleć, bo on już tak zjechał w dół, że głowa mała. Miał chłopina możliwości na karierę, a obecnie to jest obraz nędzy i rozpaczy i każdy wynik u niego mnie nie zdziwi. Jeśli chodzi o juniorów, to dobre posunięcie jeśli chodzi o gości, bo tacy zawodnicy jak Cyran, Cyfer czy Łęgowik powinni tam robić jakieś punkty, a do tego może ten Rujner trochę się podszkoli i będą z niego ludzie. Jak dla mnie skład na drugie miejsce, chociaż kilka niewiadomych jest.
KMŻ Lublin:
W ubiegłym sezonie była walka o E-ligę, a tym jeśli uda się awansować do czwórki, to będzie sukces. Wyprzedano cały trzon drużyny i nie wróży, to niczego dobrego. Pazerni na pieniążki Misiek i Stachyra byli liderami, do tego szkoda mi Woodwarda, bo lubię tego zawodnika, a kto został? Jeleń, Baran i Miesiąc z seniorów, a doszli Trojan, Kuciapa i Kudriaszov. O ile u siebie ze zwycięstwami powinno być dobrze, o tyle na wyjazdach, to ja niestety nie widzę szans na punkty poza Rawiczem, a i tam będzie ciężko. Do tego nie zrobiono nic z formacją juniorską. Jest Łukaszewski ale to też zawodnik głównie swojego toru i drugim juniorem ma być ktoś z dwójki Gaschka-Kret z Rzeszowa, w zależności od tego kto jedzie w meczu Stali w E-lidze. Ktoś tam ma jeszcze zdawać egzamin na licencję i obyśmy się doczekali kolejnych wychowanków... Tak jak mówiłem na początku, awans do czwórki można będzie uznać za sukces, o który jednak łatwo nie będzie.
Lokomotiv Daugavpils:
Tutaj jak zwykle nie spieszno do E-ligi ale ta ekipa dodaje kolorytu naszej lidze. Nie ma już Maxa ale za to przyszedł Kylmaekorpi i Bogdanov, którzy wraz z Ropą i Puodżuksem powinni stanowić o sile Loko. Ciekaw jestem czy w tym sezonie dalej cieniować będzie Tarasienko czy zobaczymy takie występy jak w 2011 roku. Również jestem ciekaw postawy Lebiedieva, który w ubiegłym sezonie jeździł aż miło. No i może kolejny talent ze szkółki nad Daugavą wyskoczy, bo przecież co chwila Loko wypuszcza kolejne perełki, które zaraz padają łupem bogatszych klubów. Jeśli chodzi o cel, to zapewne będzie miejsce w czwórce, które gwarantuje utrzymanie, a awans naturalnie ich nie zbyt interesuje, co mnie trochę martwi, bo lubię tą ekipę. Myślę, że miejsce numer 3 po fazie zasadniczej jest w ich zasięgu i to oni będą na podium.
Orzeł Łódź:
Mnóstwo zawodników zakontraktowanych ale pytanie kto będzie jeździł. Zapewne tacy zawodnicy jak Jamroży, Zorro, Kildemand, King czy Schlein będą faworytami do jazdy na pozycjach seniorskich ale przecież są jeszcze dwaj Węgrzy Tabaka i Magosi oraz Daniel Pytel więc ustalenie podstawowego składu nie będzie takie łatwe ale rywalizacja może tylko tam pomóc. Jeśli chodzi o juniorów, to przyznam się szczerze, że gości zatrudnili bardzo mocnych i powinni im tam nieźle pomóc, pytanie tylko jak będą sobie radzili pozostali juniorzy? Jak dla mnie Orzeł powinien powalczyć o pierwszą czwórkę wraz z lubelskim KMŻ-etem ale szansę Łodzian oceniam nieco wyżej.
Ostrovia Ostrów:
Całkiem niezły skład udało się zbudować w Ostrowie i ciekaw jestem na ile to starczy. Zespół oparty na dwóch weteranach czyli Staszewskim i Karlssonie. Do tego jest Michał Szczepaniak, czy też Gizatulin, Skórnicki, Borodulin. Widać więc, że rywalizacja będzie, co też może im tylko pomóc. Jeśli chodzi o juniorów, to myślę, że taki Filip Marach będzie chciał się pokazać włodarzom Unii Leszno, że nie należy na nim jeszcze krzyżyka postawić. Damian Michalski jeśli nie będzie, co chwila leżał, tak jak to było w Lublinie, to też jakieś cenne punkty może przywieźć. Ogólnie patrząc, to jest to zespół, który też powalczy o pierwszą czwórkę ale wśród trzech ekip(Lublin, Łódź, Ostrów), to właśnie szansę ekipy z Ostrowa oceniam najwyżej.
Kolejarz Rawicz:
Obraz nędzy i rozpaczy mamy w Rawiczu. Awansowali do I ligi i co? Nic po prostu skład jest dalej na poziomie II ligowym. Puszakowski będzie pewnie liderem, dalej może coś zapunktuje Gołubowskij, a dalej? Fisher, Andersson, Dym, Musielak? No panowie wolne żarty ale tutaj nie ma porządnych zawodników. Coś czuję, że na wyjazdach, to często może im się zdarzać nie wyjście z 30, a i u siebie z takim składem, to mogą mieć problemy z wygrywaniem. Zdecydowanie najgorszy zespół w stawce i powinni zlecieć z hukiem albo nawet się spier....
W najbliższy weekend pierwsze mecze, a to będzie to już 3 kolejka. Nie odbędzie się mecz KMŻ-Ostrovia, chociaż oficjalnie decyzji nie ma, to jednak kluby już się dogadują w sprawie nowego terminu. A pozostałe dwa spotkania mają się odbyć i znamy już nawet składy awizowane na te spotkania:
Wybrzeże Gdańsk-Orzeł Łódź
GKM Grudziądz-Lokomotiv Daugavpils