Pierwsze mecze w nowym sezonie we Włoszech mamy już za sobą oczywiście. Mecze w Pucharze Włoch pozwoliły rozgrzać emocje przed startem nowego sezonu dla kibiców mniej uznanych firm we Włoszech, a wczoraj został rozegrany pierwszy mecz
, w którym to Modena zremisowała na własnym stadionie z zespołem Hellas Verona 1-1. Skrót spotkania:
Fiorentina - Udinese
Meczem inaugurującym nowy sezon
Serie A będzie pojedynek Fiorentiny z Udinese. Nastroje w obu klubach na koniec poprzedniego sezonu były z goła odmienne. Udinese do końca walczyło o Ligę Mistrzów i po bardzo dobrej końcówce sezonu udało im się wywalczyć trzecie miejsce. Viola natomiast przez cały sezon rozczarowywała i ostatecznie zajęli 13 miejsce.
W tym sezonie, zdaniem wielu (jak i również moim), Fiorentina może być czarnym koniem rozgrywek. Oczywiście o Scudetto walczyć nie będą, ale w okolicach miejsc 5-7 myślę, że będziemy ich widzieć (albo widywać).
Viola zrobiła naprawdę ciekawe i przede wszystkim mądre transfery. Co prawda z klubu odeszło kilku czołowych zawodników; między innymi Gamberini, Behrami czy Montolivo (odeszli również: De Silvestri, Amauri oraz Natali). Jednak jakość zawodników, którzy do klubu przyszli jest wyższa w łącznym rozrachunku względem strat. Tacy zawodnicy jak Pizarro, Fernandez, Rodriguez na pewno nie będą siedzieć na trybunach, a sprowadzeni zostali naprawdę niewielkimi nakładami finansowymi. Poza tym mamy oczywiście już prawdziwe inwestycje za większe pieniądze. Sprowadzenie takich zawodników jak Cassani czy Valero pokazuje, że ambicje Violi są w tym sezonie naprawdę spore. Poza tym przeszli m.in. Viviano, Cuadrado i Della Rocca czyli zawodnicy z dużym bagażem doświadczenia na boiskach
Serie A.
Jestem bardzo ciekawy jak to wszystko wyjdzie w praniu, bo na papierze Viola wygląda bardzo ciekawie.
Jeżeli chodzi o Udine to nie wydaje mi się, żeby byli w stanie powtórzyć sukces z poprzedniego sezonu. Świetne ruchy podczas mercato Romy i Interu znacznie utrudnią zajęcie 3 miejsca w lidze. Zespół się w moim odczuciu w tym okienku osłabił. Odeszło kilku zawodników stanowiących trzon zespołu w poprzednim sezonie: Isla, Asamoah, Handanović, Ponadto z zespołem pożegnali się Abdi, Torje, Floro Flores, Ferronetti czyli zwodnicy dość często goszczący w pierwszym składzie zespołu.
Wzmocnienia w moim odczuciu nie zwiększają jakości drużyny. Do klubu sprowadzono kilku Brazylijczyków - Maicosuel, Willians oraz Allan. Poza tym przyszli: Heurtaux, Pawłowski, Faraoni oraz Dioni. Czy są to zawodnicy mogący zapewnić drużynie grę w Lidze Mistrzów? Myślę, że odpowiadać na to pytanie nie muszę. Udine może być równorzędnym rywalem dla Violi w walce o miejsce w ligowej tabeli. Czyli miejsca 5-7 są w ich zasięgu wg mnie.
A co do samego meczu: Udine w zeszłym sezonie bardzo słabo na wyjazdach. bilans 5-6-8 jak na 3. drużynę
Serie A jest bardzo słaby. Dokładając do tego to, co przedstawiłem powyżej, gram w tym meczu w stronę Violi. Na razie delikatnie, bo to jednak pierwsza kolejka. A że pierwsze kolejki rządzą się swoimi prawami i często mamy sporo niespodzianek lepiej nie szaleć od samego początku.
Typ: 1 DNB
Kurs: 1,44